Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) széllökések és heves zivatarok miatt adott ki riasztást péntek éjfélig. Bár holnapra csökken a felhőzet, még ne számítsunk a tavaszra.

Az OMSZ jelentése szerint újabb hidegfront vonul át nagy sebességgel térségünk felett, hatására sokfelé eső, illetve átmeneti záporok lesznek hó- és jégdarával, sőt helyenként dörgés és villámlás is lehet. : Csütörtökön az esti, késő esti órákban egyre inkább az északnyugatról délkelet felé haladó hidegfront átvonulásakor lehet viharos a szél. Elsősorban a Dunántúlon és a déli országrészben a front menti záporokhoz, zivatarokhoz kapcsolódhat rövid ideig akár 90 km/h körüli széllökés is.

Hajnalra az ország déli és keleti részén is - a Nyírség és a Zempléni-hegység környékét leszámítva - csökken a felhőzet, kiszorul az ország területéről az összefüggő felhőzet és a csapadék is megszűnik. Ezt követően gomolyfelhők képződnek, napközben a felhőátvonulásokból további futó záporok, jég- és hódarazáporok alakulnak ki, elsősorban a Miskolc-Békéscsaba vonal mentén és attól keletre zivatar is lehet.

Az ország nyugati, délnyugati részén kevesebb gomolyfelhő képződik, errefelé a csapadéknak is kicsi a valószínűsége. A Győr-Szeged vonal széles sávjában továbbra is viharos széllökésekre kell számítani, keleten, északkeleten és a délnyugati országhatár mentén mérsékeltebb lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3, +2 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 fok körül valószínű, délnyugaton lesz enyhébb, északkeleten a hűvösebb idő.

A front mentén elszórtan - nagyobb eséllyel a Dunántúlon és északkeleten - alakulhat ki zivatar. Pénteken a Miskolc - Békéscsaba vonaltól keletre fordulhat elő néhány zivatar.

 

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/Belfold/2015/04/02/Hodara-szellokesek-es-riasztas-Nagypenteken/#sl

Az ország 11 megyére adtak ki citromsárga figyelmeztetést, akár 85 km-h-ás széllökés is lehet.

Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az óránként 70 kilométeres sebességet meghaladó széllökések miatt.

Mint írják a csütörtök délutáni óráktól előreláthatólag a péntek hajnali órákig a Dunántúlon, illetve a középső országrészben a záporok mellett néhol zivatar is kialakulhat, jégdara, illetve szélerősödés kíséretében.

A péntek hajnali óráktól előbb a Dunántúlon, majd a Duna vonalában egyre nagyobb területen viharossá (60-80 km/h) fokozódik az északnyugati szél. A péntek délutáni, esti óráktól egy-egy 85 km/h körüli széllökés is kialakulhat. Pénteken a délutáni órákban északkeleten, keleten néhol zivatarra is van esély, jégdara kíséretében.


Fotó: MTI

Pénteken amúgy többnyire erősen felhős lesz az ég, délelőtt a Tiszántúlon süthet ki hosszabb-rövidebb időre a nap. Több helyen valószínű eső, zápor, délután keleten néhol zivatar is lehet. Az északi, északnyugati szél megerősödik, a Dunántúlon gyakran viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 10 és 14, keleten még 15 és 21 fok között valószínű.

Szombaton a Dunántúlon felhőátvonulások lesznek többórás napsütéssel néhol futó záporral, keleten eleinte erősen felhős lesz az ég, és többfelé várható eső, majd ott is felszakadozik a felhőzet. Az északi szél megerősödik, több helyen viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul.

Vasárnap változóan felhős időre számíthatunk néhány órás napsütéssel, majd nyugat felől egyre több felhő érkezik. Elszórtan valószínű eső, záporeső. A nyugatias szél többfelé erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul.

 

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/Belfold/2015/03/26/Viharfigyelmeztetest-adtak-ki/#sl

 

Szombaton délután szakadozhat fel a felhőzet, vasárnap jöhet a napsütés, de éjszaka már mínusz fokokat is mutathat a hőmérő.

Szombaton kezdetben többnyire borult idő várható, többfelé esővel. Délután a Dunántúlon nyugat felől szakadozni kezd a felhőzet, és fokozatosan egyre kevesebb helyen fog esni. A Dunántúlon megélénkül, nyugaton néhol meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 11 fok között valószínű. Késő estére 2 és 7 fok közé csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Vasárnap eleinte változóan felhős idő lesz nyugaton több, keleten kevesebb napsütéssel, majd nyugat felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet. Helyenként kisebb eső előfordulhat. A délnyugati szél néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2, +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9, 13 fok között alakul.

Hétfőn többnyire erősen felhős lesz az ég, a déli óráktól északnyugat felől egyre többfelé várható eső, záporeső. A délnyugati szél megélénkül, többször megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1, 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9, 14 fok között alakul.

Kedden nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap. Kezdetben keleten még szórványosan valószínű eső, majd nyugaton alakulhat ki néhol zápor. Többfelé erős, viharos lesz az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1, 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5, 10 fok között alakul.

 

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/belfold/2015/02/28/vasarnap-jon-a-fagy/#sl

12 megyében van első vagy másodfokú figyelmeztetés az időjárási kellemetlenségek miatt. Holnap nagy hóra és még hidegebbre kell készülni.

Vasárnap

Reggel viharossá fokozódó széllel hidegfront érkezik. A Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén a legerősebb széllökések várhatóan elérik a 65-85 km/h-t, de az Alföldön és északkeleten is 60 km/h-t meghaladó lökésekre lehet számítani. Késő estére valamelyest csendesedik majd a szél.

Napközben hózáporok kialakulása várható, az Alföld délkeleti részén pár cm, lokálisan esetleg 5 cm-t meghaladó friss hó is hullhat. Zivatartevékenység sem kizárt.

A havas területeken, kiemelten a friss hóval borított dél-dunántúli tájakon, illetve a Bakony térségében vasárnap hófúvás várható. Egyes útszakaszokon magas hótorlaszokat is emelhet a viharos szél. Öt dél-dunántúli megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben, hét másikban elsőfokú. 

Hétfő

Északnyugat felől egyre több helyen beborul az ég. Néhány órás napsütés elsősorban a Tiszántúlon lehet, ott csapadék sem valószínű. A Duna-Tisza közén helyenként, a Dunántúlon azonban sokfelé várható havazás, errefelé néhol 10 cm-t meghaladó friss hó is hullhat. Az északnyugati szél a vasárnapihoz képest jelentősen mérséklődik, ugyanakkor az élénk légmozgás a Bakony környékén hordhatja a havat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -9 és -2 fok között alakul, de egyes vastag hóval borított, éjjel még derült helyen ennél hidegebb is lehet. napközben -3, +2 fok valószínű.

Kedd

Vékonyodik a felhőzet az ország felett, de továbbra is jellemzően erősen felhős, vagy borult időre számíthatunk. A Dunántúlon már kevesebb helyen várható havazás, a Dunántúl nyugati részén havas eső, eső is előfordulhat, az esti órákban kis területen átmeneti ónos eső sem zárható ki. A keleti országrészben ugyanakkor hétfőihez képest kissé nagyobb területen fordulhat elő hószállingózás vagy gyenge havazás. Az északnyugati, nyugati szél az Észak-Dunántúlon többfelé élénk lesz, másutt mérsékeltebb légmozgás várható.

Éjjel -8, 0 fok várható, délután -2 és +4 fok között alakul majd a hőmérséklet.

 

Forrás : http://www.hir24.hu/belfold/2015/02/08/tombolo-szel-hozza-a-hidegfrontot/#sl

Szerző : Hír 24

A várható heves zivatarok miatt nyolc megyére másodfokú, kilenc megyére, köztük a fővárost is lefedő Pest megyére, pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnapra a jelentős mennyiségű csapadék miatt, de jöhet jég és óránkénti 90 kilométeres szél is. A jövő héten marad a hideg, esős idő.

A várható heves zivatarok miatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megye mellett Veszprém, Jász-Nagykun-Szolnok, és Hajdú- Bhar megyére is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken kárt okozó szél, illetve nagy méretű jég is kísérheti a heves zivatarokat. Két megyét kivéve (Komárom-Esztergom, és Nógrád) az összes többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a heves zivatarok miatt - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzéséből.

Egyre durvul a vihar...

A meteorológiai szolgálat felhívja a figyelmet, hogy erős hidegfront érkezik északnyugat felől és vonul át az országon. Hatására a Dunántúl északi felén és az Északi-középhegység térségében már reggel sem zárható ki egy-egy gyenge zivatar kialakulása. Ahogy a front a nap folyamán lassan halad délkelet felé, várhatóan egyre kiterjedtebb és intenzívebb zivatartevékenységet okoz majd (az ország délkeleti felén inkább csak a nap második felében).

A legerősebb zivatarokra (szél 90 km/h körül, nagyobb méretű jég, felhőszakadás) legnagyobb esély délutántól a Dél-Dunántúlon, estétől pedig az Alföldön van. Intenzív záporok, zivatarok környezetében helyenként rövid idő alatt 15-20 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Elsősorban az ország északnyugati részén területi átlagban 24 óra alatt 20 mm-t meghaladó csapadék hullhat.
Marad a hideg esős idő

Hétfőn északnyugat, észak felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet. Reggel, délelőtt szórványosan, később már csak néhol valószínű eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szelet kezdetben többfelé kísérik élénk széllökések, majd mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul.

Kedden a déli órákra északkeleten is megvastagszik a felhőzet, és többfelé várható eső, zápor (kisebb eséllyel északkeleten). Az északira forduló szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 20 fok között alakul, nyugaton lesz napközben a hűvösebb.

Szerdán túlnyomóan borult lesz az ég. Kezdetben szórványosan várható eső, zápor, majd a délutáni vagy esti óráktól kelet, délkelet felől kiterjedt csapadékzóna érkezik. Egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/belfold/2014/05/11/durvan-lecsap-az-orszagra-a-hidegfront/#sl

Elsőfokú riasztást adott ki a meteorológia az ország nyugati és keleti részeire a viharos szél miatt.

Elsőfokú, sárga riasztás van érvényben Magyarország több megyéjében: a Dunántúlon és az Alföld középső és északi részén vasárnap estig továbbra is viharos (65-75 km/h) lökések kísérik az északi szelet.

Sopron, illetve a Bakony és a Balaton térségében még 80-85 km/h körüli széllökések is lesznek. Hétfő hajnalban a derült, szélvédett Nógrád és Pest megyei tájakon néhol kialakulhat talajmenti fagy – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Az előrejelzés szerint vasárnap napközben északnyugat felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, de délen és keleten még többnyire borult marad az ég, és főként ott várható többfelé további eső.

Éjszaka már kevés lesz a felhő, csapadék délkeleten sem valószínű. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten gyakran viharos lesz, éjszaka a legtöbb helyen mérséklődik a szél. A hőmérséklet délután 12 és 17 fok között alakul, de a tartósan csapadékos helyeken hűvösebb lesz. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl a levegő.

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/belfold/2014/05/04/riasztas-tombol-a-vihar/#sl

Szinte az egész országra citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat a zivatar és jégeső miatt szerdára.

Mindössze Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére nem vonatkozik az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése. Az időjósok szerint délután és este több helyen valószínű zivatar kialakulása (legkevésbé északnyugaton). Zivatarhoz lokálisan felhőszakadás (rövid idő alatt 20-30 mm csapadék), viharos széllökés (60-80 km/h) és jégeső (jégméret kisebb mint 2 cm) társulhat. Csütörtökre egyelőre Pest, Baranya, Fejér, Somogy, Tolna és Veszprém megyére adtak ki figyelmeztetést a felhőszakadások miatt.

Szerdán az ország legnagyobb részén a többórás napsütés mellett változó mennyiségű gomolyfelhőzetre számíthatunk, de délkeleten tartósan felhős területek is lehetnek. Szórványosan valószínű zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében a szél átmenetileg viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20-24 fok között alakul. Késő estére 11 és 17 fok közé csökken a hőmérséklet.

Csütörtökön is lesz napsütés és gomolyfelhő is. Főként a kora délutáni óráktól az esti órákig alakulnak ki szórványosan záporok, zivatarok, legkisebb eséllyel északkeleten és az Alpokalján. Az északi szél helyenként megélénkül. Zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökés is lehet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 fok között alakul.

Pénteken a szintén számíthatunk többórás napsütésre a felhők között. Az előző naphoz hasonlóan a kora délutáni óráktól az esti órákig alakulnak ki szórványosan záporok, zivatarok, legkisebb eséllyel az északi, északkeleti megyékben. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökés is lehet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 fok között alakul.

Szombaton délnyugat felől egyre nagyobb területen erősen megnövekszik a felhőzet, de északon és keleten több órára kisüt a nap. Többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar, legkisebb eséllyel északkeleten. Helyenként jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Az északira, északkeletire forduló szél megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti határ közelében viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 8, 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet még jobbára 19, 24 fok között alakul, de északnyugaton 14, 18 fok valószínű.

Vasárnap általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, de az északi tájakon vékonyabb, szakadozottabb lesz a felhőzet. Elsősorban a déli megyékben várható sokfelé eső, záporeső, ott helyenként nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. Az északi, északkeleti szél megerősödik, főként a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti határ közelében olykor viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10, 17 fok között alakul.

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/belfold/2014/04/30/eso-verheti-szet-a-hosszu-hetveget/#sl

Zivatar, átmenetileg megerősödő szél és jégverés várható az ország több pontján.

Vasárnap az Alföld északi részén és az Északi-középhegységben, illetve kisebb valószínűséggel az ország délnyugati részén fordulhat elő helyenként zivatar átmenetileg erős vagy viharos (50-65 km/órás) széllökésekkel. Néhol rövid idő alatt nagyobb mennyiségű, 10-20 milliméternyi csapadék és kisméretű, egy centiméter átmérő alatti jég is rlőfordulhat.

Egyébként többórás napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, főként az ország északkeleti harmadában alakul ki zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül, Szeged és a Bakony térségében megerősödik. A hőmérséklet csúcsértéke 19, 23 fok között alakul. Késő este 13, 18 fok valószínű - írja a met.hu.

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/belfold/2014/04/27/jegeso-johet/#sl

Magyarországon a jövőben aszályosabb nyarakra és csapadékosabb telekre kell számítani, az extrém időjárási jelenségek intenzitása pedig nőhet - mondta az MTI-nek az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke a Klímapolitika: a klímaváltozás elleni küzdelem jövőképe címmel tartott konferencia kapcsán csütörtökön, Szegeden.

Radics Kornélia ismertetése szerint Magyarországon két műhely foglalkozik a klímamodellezéssel. Az egyik az Országos Meteorológiai Szolgálat, a másik az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Meteorológiai Tanszéke. Közös eredményeik alapján az országban általános melegedés várható. Minden évszak melegszik majd, de legintenzívebben a nyár - mondta.

Viszlát, nyári záporok ...

Nyáron várhatóan jelentősen csökken majd a csapadék. Az 1961-1990-es referencia időszakhoz képest akár 30 százalékos csökkenés is megtörténhet. A téli időszakban viszont 20 százalékos csapadékmennyiség-emelkedés várható, ugyanehhez az időszakhoz képest. Elmondható tehát, hogy mind a hőmérséklet, mind a csapadék, harmadikként pedig a szél okozta extrém jelenségek intenzitása nő majd - magyarázta a szakember. Hozzátette: a tavalyi év is jó példa volt erre, mely 1901 óta a kilencedik legmelegebb év volt. A tavaszi időszakban nagyon nagy mennyiségű csapadékkal és árvizekkel találkozhattunk, majd a nyár hatalmas aszályt hozott. Ez is mutatja, hogy az évszakos időszakokban óriási eltolódások vannak - mondta Radics Kornélia.

A szakember szólt arról is, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) tavaly ősszel jelent meg az új helyzetértékelése. Ennek részletei folyamatosan kerülnek nyilvánosságra. Alig egy hónapja látott napvilágot az alkalmazkodással kapcsolatos anyag, amely egyebek között a szélsőséges eseményekkel foglalkozik. Hamarosan pedig megjelenik a következő fejezet, ami az útmutatást tartalmazza azzal kapcsolatban, hogyan lehet elkerülni a hatásokat.

A kutatás szerint szinte biztos, hogy az emberi tevékenység hatására változik a klíma. A vizsgálatok szerint az éghajlat természetes változékonysága csupán elenyésző százalékkal játszik szerepet a változásokban.

alt

Fotó: Kummer János

A mi kezünkben van a jövő...

A jövő attól függ, hogy a károsanyag-kibocsátások hogyan alakulnak. Ha az eddigi folyamat folytatódik, és a szén-dioxid-kibocsátás nem csökken, akkor a szélsőséges éghajlati jelenségek egyre gyakoribbak lesznek. Azt azonban tudni kell, hogy a szén-dioxid jelenléte akár száz évig is megfigyelhető a légkörben - tette hozzá.

A szélsőségeket jellemzi a ritkább, de intenzívebb csapadék, a hőmérsékletben a tartós hőhullámokra és azoknak a lokális változásaira is kell felkészülni. Minél tovább várunk, annál jobban szűkül az a spektrum, ahol az alkalmazkodás még lehetséges. A sérülékeny régiókban, mint például a sarkvidéki jégtakarókon vagy az óceáni körfogásban már most maradandó változások történtek- magyarázta az OMSZ elnöke.

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/belfold/2014/04/24/egeszen-mas-lesz-magyarorszagon-a-nyar-es-a-tel/#sl

Elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológia kilenc megyére: pénteken intenzív záporok és zivatarok jönnek.

Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat a nyugati országrészben és Heves, Nógrád valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett kilenc megyére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki.

Pénteken többnyire erősen felhős lesz az ég, de északkeleten, keleten szakadozottabb lesz a felhőzet és ott lehet néhány órás napsütés is. Többfelé várható eső, zápor, szórványosan zivatar is valószínű – írja a met.hu. A zivatarokat felhőszakadás, viharos szél is kísérheti, a délkeleti szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödhet.

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/belfold/2014/04/24/figyelmeztetes-jon-a-vihar/#sl

A húsvéti hosszú hétvégén továbbra is változékony lesz az időjárás, de fokozatosan melegszik a levegő, több helyen 20 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Szombaton sokfelé várható eső, záporeső, egy-egy zivatar. Többfelé erős, az északkeleti megyékben időnként viharos lesz a szél. A minimum-hőmérséklet 6-11 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 15-21 fok között alakulnak.

Húsvét Vasárnap már mérsékelt marad a légmozgás. Szórványosan fordulhat elő zápor, egy-egy zivatar. A leghidegebb órákban 4-9, nappal 17-18 fok lehet.

Húsvét Hétfőn többórás napsütés várható. Délutántól a Dunántúlon alakulhatnak ki szórványosan záporok, néhol zivatarok. A szél csak zápor, zivatar környékén erősödhet meg. A hőmérséklet hajnalban 4-9 fok között, délután 19-24 fok között alakul – olvasható az előrejelzésben.

 

Forrás : www.nlcafe.hu

Szerző : MTI

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20140419/szeles-esos-husvet-idojaras/

A felhős reggel után számos helyen várható eső.

Szombaton az északi országrész kivételével – ahol rövid időszakokra a nap is kisüthet – többfelé számíthatunk ismétlődő esőre, záporokra, sőt délkeleten egy-egy zivatar is kialakulhat. A keleties szelet élénk, északkeleten akár erős lökések kísérhetik. Hajnalban 6–13, délután pedig 13–22 °C között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap kezdetben keleten lehet még eső, zápor, és délutántól az északi–északnyugati tájakon alakulhat ki újra zápor, helyenként zivatar. Hajnalban 6–12 °C várható, délutánra pedig 16 és 21 °C közé melegszik a levegő. Erős széllökésekre nem kell számítani.

A hétfő még tavaszi időjárást ígér, ám keddre már kora nyári melegre számíthatunk, néhol 25 °C felé is emelkedhet a hőmérséklet.

Napsütés és néhol zápor - szombati időjárás

 

 

 

Forrás : www.nlcafe.hu

Szerző : Időkép

http://www.nlcafe.hu/otthon/20140405/napsutes-es-nehol-zapor---szombati-idojaras/#a3

 
 

Délelőtt az ország nagy részén erős, időnként viharos északnyugati szél várható, helyenként 85 km/h-t meghaladó szél is előfordulhat, amely estére mérséklődhet. Csütörtöktől felmelegedés jön, így pénteken már 24 fok is lehet, csak vasárnap jön újra eső.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint hidegfront átvonulásának köszönhetően szerdán délelőtt már az ország nagy részén erős, időnként viharos északnyugati szél várható. A legerősebb széllökések sok helyen helyen elérik a 65-85 km/h-t. Főként a magasabban fekvő területeken, így a Dunántúli-középhegységben 85 km/h-t meghaladó szél is előfordulhat. Délnyugaton és északkeleten ehhez képest mérsékeltebb lesz a légmozgás. Az északkeleti határ közelében a záporok mellett napközben kis valószínűséggel zivatar is kialakulhat. Záporhoz, zivatarhoz átmenetileg szintén társulhat 80 km/h-t meghaladó szélroham. Estére a legtöbb helyen 60 km/h alá mérséklődnek a széllökések.

A hőmérséklet délután 14, 19, késő este 8, 13 fok között valószínű.

Csütörtökön túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható. A nyugati, délnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.

Pénteken túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható. A déli szél a Dunántúlon megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között alakul.

Szombaton a többórás napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a felhőzet, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megerősödik, egy-egy viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között alakul.

Vasárnap nyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, emellett északnyugaton kevés, délkeleten több napsütésre is számíthatunk. Főként a Dunántúlon és északon várható eső, záporeső. A délnyugati, déli szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul.

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/belfold/2014/03/19/a-vihar-utan-24-fok-jon/#a3

A szél erőssége elérheti a 85-95 km/h-t, és csak a délnyugati országrész ússza meg, ahol még a nap is kisüthet, máshol eső, zápor lesz a jellemző. A jövő héten is a nyakunkon maradnak a felhők.

A délnyugati megyéket kivéve ma is sokfelé viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél. Főként az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében, és az Északi-középhegység nyugati felén a szélsebesség helyenként elérheti a 85-95 km/h-t. A talajtól függően a viharos szél néhol ma is okozhat por-, vagy homokvihart.

Vasárnap többnyire erősen felhős idő lesz a jellemző, de főleg a nyugati, délnyugati megyékben hosszabb időszakokra is kisüthet a nap. Délelőtt többfelé, délután elszórtan előfordul eső, zápor. A nyugati, északnyugati szél erős, a délnyugati országrész kivételével gyakran viharos lesz. A hőmérséklet délután általában 11, 16 fok között várható, de délnyugaton helyenként melegebb is lehet. Késő estére 7, 13 fokig hűl le a levegő – derül ki az országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Hétfőn délnyugaton, nyugaton napos idő lesz, de északkelet felé egyre több lesz a felhő. Estére északkeleten is csökken a felhőzet. Az Alföld északi részén és az Északi-középhegységben van a legnagyobb esélye záporok kialakulásának. A nyugati szél időnként viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 4, 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 16, 21 fok között alakul, de északkeleten néhol ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.

Kedden eleinte gyengén felhős idő várható sok napsütéssel, csak késő délután este lehet északkeleten felhősödés, és ott fordulhat elő helyenként kisebb eső, zápor. A nyugati, majd a délnyugatira forduló szél időnként megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16, 21 fok között alakul.

Szerdán többnyire erősen felhős lesz az ég. Szórványosan eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati,majd a nyugatira, északnyugatira forduló szél időnként viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14, 19 fok között alakul.

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/belfold/2014/03/16/vihar-pusztithat-vasarnap/#a3

Havazással idén nem kell számolnunk a forradalom évfordulóján, de így sem lesz túl kegyes az időjárás a megemlékezőkkel.

A jelenlegi számítások alapján a hétvégén feltámadó széllel és záporokkal hidegfront éri el térségünket - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn honlapján, hozzátéve: a front pontos érkezése, s hogy mennyire befolyásolja az ünnepi rendezvények alatt az időjárást még bizonytalan, ezért a meteorológiai szolgálat előrejelzői számára kiemelt feladat lesz a prognózisok frissítése a következő napokban.

Mint kifejtették: egészen a hét végéig Európa nagy részén - Magyarországon is - egy óriási anticiklon alakítja az időjárást. Emiatt szinte zavartalan napsütésre, és napközben kellemes időre lehet számítani. Ugyanakkor mint írták: a hajnali órák kissé csípősek, helyenként fagyosak lesznek.

A hét végén azonban a kontinens felett átalakul a légköri helyzet: az anticiklon nyugati irányba, az észak-atlanti térség fölé helyeződik át, tőle keletre pedig erős északnyugati áramlás épül ki. Az áramlással megérkeznek a frontok is, véget vetve az eseménytelen időjárásnak.

A legfrissebb, hétfői modellszámítások azt mutatják, hogy az első front valamikor a szombati nap második felében érkezik, erős széllel, kisebb csapadékkal - írta a meteorológiai szolgálat, kiemelve: "arra a kérdésre, hogy e folyamat az ünnepi rendezvények alatt következik be, vagy csak azok után kezdődik meg, egyelőre nem lehet pontosan válaszolni".

Petőfiék sem jártak sokkal jobban...

1848. márczius 15dikén sem volt sokkal jobb idő, esős, szeles környűlállások fogadták a forradalmi hevületben égő fiatalokat, írja a National Geographic. Tán Petőfi is ezért hagyta ki a Nemzeti dal elszavalását a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. 7 mm eső esett, és erős szél fújt azon a napon. A sokévi nappali átlaghőmérséklet amúgy 5-6 fok, de 1979-ben 20 fokot mértek, míg 1962-ben csak -2,4 fokig "kúszott fel" a hőmérő reakciós, labanc higanyszála.

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/belfold/2014/03/10/vihar-verheti-szet-az-unnepet/#a3

Óránként 70 kilométeres szél, illetve több mint 20 milliméter csapadék miatt adtak ki figyelmeztetés szerdára.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a várható viharos szél miatt hét megyére -Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala – citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére a jelentős mennyiségű eső miatt is figyelmeztetést adtak ki. Ezekben a megyékben 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi eső is hullhat.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a Dunántúli-középhegység térségében és Nyugat-Dunántúlon szerda délelőttől viharossá fokozódik a szél. Estétől viszont nyugaton már mérséklődik a légmozgás.

Havazás és 17 fokos csúcshőmérséklet...

Emellett szerda reggeltől nyugaton helyenként, majd délutánra a Dunántúlon több helyen is az eső havas esőbe válthat. A magasabban fekvő területeken havazás is lehet. Síkvidéken kevésbé várható megmaradó hó, de a Dunántúli-középhegység térségében - 300 méter feletti területeken – 5-10 centiméternyi hó is hullhat.

Szerda délután az ország délkeleti felén az eső, zápor mellett esetleg egy-egy helyen zivatar is lehet – tették hozzá.
Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet plusz 1 és plusz 6 fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon plusz 2 és plusz 7, keleten 9 és 17 fok között alakul.

 

Forrás : MTI

http://www.hir24.hu/belfold/2014/02/11/viharos-szel-es-ozonvizszeru-eso-jon/#a3

A népi hiedelem szerint február 2-án a medvék viselkedéséből kiderül, mikor jön a tavasz. Felmerül a kérdés, hogy mit csináljon az ember, ha nincs körülötte medve? Nos, részt vehetne például a Fővárosi Állatkertben szervezett össznépi mackóárnyék-figyelésen - ha nem lenne tükörjég a járdákon. Persze nem mindegy, kinek hiszünk. Ismerjük meg tehát a legnépszerűbb meteorológusokat - egyelőre csak így, monitoron keresztül addig, amíg nem enyhül az időjárás.
 

Árnyékvető-jelölt 1.

Neve: Vali
Faja:
barna medve

Kora: 15 év
Származási helye:
ismeretlen
Anyja neve:
ismeretlen

Korábbi lakhelye: Veresegyház
Utódai:
nincsenek

Jellemzése: szelíd, jól kezelhető
Hobbi: farönkgörgetés
Kedvenc tevékenysége:
evés
Kedvenc étele:
zöldség, gyümölcs
Várható minimális életkor:
20 év
Motivációs levél:
„Isten bizony, meglátom az árnyékomat!”

Február 2-án a szemek a mackókra szegeződnek, hiszen ha kijönnek a barlangból, és az árnyékuk láttán ijedtükben rögtön visszabújnak, akkor hosszú tél lesz, ha kint maradnak, akkor rövid – nyilvánvaló. A Fővárosi Állatkert erre a nevezetes alkalomra várja látogatóit, köztük az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársait is, hogy együtt izguljanak: most akkor lesz tavasz vagy sem, és ha igen, mikor. Mondjuk ránk férne, mert most talán még az állatkertig sem jutunk el, az ónos eső szépen keresztbetett a nagy időjóslásnak.
Mivel egyébként az állatkerti medvék kijövetelét a barlangból nem a téli álom vége, hanem egy nagyon egyszerű nyílászáró befolyásolja minden nap, vélhetően a medvék se így, se úgy nem fognak azonnal visszabújni, árnyékuk viszont ettől természetesen még lehet. Attól függetlenül pedig, hogy őket ez érdekli-e vagy sem, mi csak nyugodtan vizsgáljuk meg a helyzetet. A főszereplő két szibériai barna medve, Vali és Defoe. Lássuk, kik is ők. Mackóportré.

 

MEDVE ÉS ÁRNYÉKA

Árnyékvető-jelölt 2.

  • Neve: Defoe
  • Faja: barna medve
  • Kora: 6 év
  • Származási helye: ismeretlen
  • Anyja neve: ismeretlen
  • Korábbi lakhelye: Veresegyház
  • Utódai: nincsenek
  • Jellemzése: ingerlékeny, morózus
  • Hobbi: üregásás, méznyalás
  • Kedvenc tevékenysége: heverészés
  • Kedvenc étele: hús, méz
  • Várható minimális életkor: 20 év
  • Motivációs levél: „Mindent meg fogok tenni azért, hogy meglássam az árnyékomat!”

Vali és Defoe Veresegyházról került az állatkertbe, néhány évvel ezelőtt. Bár származásukat homály fedi, az biztos, hogy korábban nem állatkertben laktak. Vali 15, Defoe csak 6 éves, és annak ellenére, hogy nemük alapján nyugodtan alkothatnának egy párt, bocsuk sosem született. Békésen élnek egymás mellett, ami nem mellékes, ugyanis közös kifutón kell osztozkodniuk. Egyedül az ételen kapnak néha össze, s ez bizony a medvéknél pofozkodásban és ijesztően hangos morgásban nyilvánul meg. Februárban az állatok még javában téli álmot alszanak, kivéve azok, akik állatkertben élnek és folyamatosan kapnak enni. Az egymást testvérként szerető mackók között ránézésre nehéz különbséget tenni, ráadásul az egyéniségük is hasonló. Hogy gondozóik a kedvükben járjanak, gyakran elrejtik előlük a finom falatokat, Vali és Defoe pedig boldogan vetik be minden tudományukat, ügyességüket. Mivel nem bocskoruk óta gondozza őket ember, még azoknak sem ajánlatos hozzájuk közel menni, akiket már jól ismernek. Etetési időben be kell menniük a belső férőhelyükre, és csak akkor kezdhetik meg az élelem felkutatását, amikor a gondozók már biztos távolságban vannak. A látogatóktól is dupla védőkerítés választja el őket, mert éles karmaikkal könnyen kinyúlhatnának a rácsok közül némi finom falat reményében.

 

 

!!!BREAKING!!!

Rövid telet jósolnak a barnamedvék

Nem sokkal dél után érkezett a hír: Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivőjének tájékoztatása szerint nem látták meg az árnyékukat a Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéi. A népi időjóslás szerint ez arra utal, hogy a tél már nem tart sokáig. Az észlelésre 10 óra 45 perckor került sor az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársainak jelenlétében.Miután a gondozók kinyitották a barlang ajtaját, Vali és Defoe, a két állatkerti barnamedve azonnal kijöttek a kifutóra, annál is inkább, mivel ösztönzőleg hatott rájuk az a sok finomság, hús, gyümölcs és zöldség, amelyet az állatkerti munkatársak már előzőleg bekészítettek. A borult időben a két medve nem vetett jól látható árnyékot, így a medveárnyék-észlelés hivatalos eredménye tehát: hamarosan beköszönt a tavaszias időjárás.

 

Forrás : www.nlcafe.hu

Szerző : B.Sz., K.Z. - Szabadidő rovat

http://www.nlcafe.hu/szabadido/20140202/medve-josallatok-barlang/#a3

Lassan itt az évszaknak megfelelő időjárás, nulla fok alatti csúcshőmérsékletekkel és akár havazással is.

Szerdán még főként a Dunától keletre fordulhat elő kisebb eső, a hegyekben helyenként havas eső, gyenge havazás, miközben a Dunántúlon már felszakadozhat a felhőzet. Errefelé és északkeleten szeles lesz az idő. Lehűlés kezdődik, 3 és 8 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Csütörtökön is a felhőké lesz a főszerep, de csak néhol alakulhat ki kisebb vegyes halmazállapotú csapadék, főként északkeleten hózápor, hószállingózás. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +2, -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul.

Péntektől további lehűlés várható, az érkező csapadék eloszlása még meglehetősen bizonytalan, de egyelőre úgy tűnik, hó, havas eső, eső és akár még ónos eső is előfordulhat majd. Napközben 1 és 6 fok közé melegszik a levegő.

A hétvégére igazi télies hőmérsékletű idő köszönthet be, több helyen napközben is 0 fok alatti csúcshőmérsékletekkel. A lehűlést kísérő csapadék mennyisége és halmazállapota még bizonytalan, de várhatóan több helyen havazhat. Vasárnap a hőmérséklet legalacsonyabb értéke -4 és +1, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1, és +4 fok között várható.

 

 

Forrás : Időkép/met.hu

http://www.hir24.hu/belfold/2014/01/22/hetvegen-johet-a-ho/#a3

Fagyok, hózáporok és akár havazás is lehet.

A jövő héten eleinte folytatódik az enyhe idő, majd téliesebbre fordul az időjárás. A hét elején még inkább eső, később már hózápor, akár havazás is lehet. A hétvégén a leghidegebb órákban akár mínusz 7 Celsius-fok is lehet, néhol nappal is fagypont alatt alakul a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Hétfőn eleinte többfelé, később egyre kevesebb helyen lehet csapadékra számítani. Legkésőbb a Dunántúlon, illetve északkeleten áll el az eső. A szél sokfelé megélénkül, a Kisalföldön és az Alföld déli részén néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet plusz 4 és plusz 9 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet többnyire plusz 10 és plusz 15 fok között, északkeleten kevéssel plusz 10 fok alatt valószínű.

Kedden túlnyomóan borult lesz az ég, sokfelé várható eső, zápor. A Dunántúlon megélénkül, helyenként meg is erősödik a szél, de másutt mérsékelt marad a légmozgás. A minimumhőmérséklet plusz 3 és plusz 8 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan plusz 7 és plusz 12 fok között alakulnak.

Szerdán az ország nagyobb részén erősen felhős vagy borult marad az ég, a Dunántúlon azonban hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. Eleinte a Dunától keletre elszórtan, majd ott is egyre kevesebb helyen valószínű eső, zápor. Estefelé helyenként már hózápor is előfordulhat. A Dunántúlon a szél is megerősödhet. A leghidegebb órákban 0 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 2-8 fokig melegedhet a levegő.

Csütörtökön is lehet helyenként zápor, akár hózápor. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 4 és plusz 2, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul.

Pénteken változóan felhős idő várható, helyenként lehet hózápor. A leghidegebb órákban mínusz 6 és mínusz 1 fok között alakul a hőmérséklet. Pénteken délután mínusz 1 és plusz 4 fokig melegedhet a levegő. A meteorológiai szolgálat ugyanakkor azt írta, hogy a légköri helyzet - és így a csütörtökre és péntekre szóló prognózis - az átlagosnál is jóval bizonytalanabb.

Szombaton többnyire gyengén felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Egy-egy hózápor előfordulhat. A minimumhőmérséklet általában mínusz 7 és mínusz 2, a maximumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul.

Vasárnap nagyobbrészt erősen felhős idő ígérkezik, szórványosan várható hózápor, havazás. A leghidegebb órákban általában mínusz 6 és mínusz 1 fok között, napközben mínusz 2 és plusz 3 fok között alakul a hőmérséklet - olvasható az előrejelzésben.

 

Forrás : MTI

http://www.hir24.hu/belfold/2014/01/19/a-jovo-heten-jon-a-tel/

Marad az évszakhoz képest enyhe idő, párás, ködös reggelekkel és borús nappalokkal.

Vasárnap sokfelé csapadékos időre van kilátás, eső, zápor többfelé kialakulhat, azonban az ország déli tájain kis időre előbújhat a nap is. A déli, délkeleti szél élénk, helyenként erős lesz, majd északnyugaton északnyugatira fordul. Hajnalban 3-9, nappal 10-16 fok várható, északon viszont pár fokkal hűvösebb lehet.

Hétfőn tovább folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő, keleten, északkeleten fordulhat még elő szitálás, gyenge eső. Gyenge, mérsékelt légmozgás várható. Reggelre helyenként pára, köd kialakulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 13 fok között valószínű, délkeleten, délen lesz a melegebb.

Kedden is enyhe időre számíthatunk. Legfeljebb az északi tájakon fordulhat elő szitálás, gyenge eső. Többfelé képződhet reggelre pára, köd. Gyenge, mérsékelt légmozgás mellett ezen a napon is mérhetünk 10 fok feletti hőmérsékleteket délután.

Szerdán és csütörtökön is marad az évszakhoz képest enyhe idő. Változóan felhős időre számíthatunk, főként a hajnali, reggeli órákban pedig többfelé párás, ködös lesz a levegő. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 9 fok között valószínű.

 

Forrás : Idokep / www.met.hu/www.hir24.hu

http://www.hir24.hu/belfold/2014/01/05/melegrekordok-hete-johet/#a3

Keresés