Szinte az egész országra citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat a zivatar és jégeső miatt szerdára.

Mindössze Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére nem vonatkozik az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése. Az időjósok szerint délután és este több helyen valószínű zivatar kialakulása (legkevésbé északnyugaton). Zivatarhoz lokálisan felhőszakadás (rövid idő alatt 20-30 mm csapadék), viharos széllökés (60-80 km/h) és jégeső (jégméret kisebb mint 2 cm) társulhat. Csütörtökre egyelőre Pest, Baranya, Fejér, Somogy, Tolna és Veszprém megyére adtak ki figyelmeztetést a felhőszakadások miatt.

Szerdán az ország legnagyobb részén a többórás napsütés mellett változó mennyiségű gomolyfelhőzetre számíthatunk, de délkeleten tartósan felhős területek is lehetnek. Szórványosan valószínű zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében a szél átmenetileg viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20-24 fok között alakul. Késő estére 11 és 17 fok közé csökken a hőmérséklet.

Csütörtökön is lesz napsütés és gomolyfelhő is. Főként a kora délutáni óráktól az esti órákig alakulnak ki szórványosan záporok, zivatarok, legkisebb eséllyel északkeleten és az Alpokalján. Az északi szél helyenként megélénkül. Zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökés is lehet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 fok között alakul.

Pénteken a szintén számíthatunk többórás napsütésre a felhők között. Az előző naphoz hasonlóan a kora délutáni óráktól az esti órákig alakulnak ki szórványosan záporok, zivatarok, legkisebb eséllyel az északi, északkeleti megyékben. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökés is lehet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 fok között alakul.

Szombaton délnyugat felől egyre nagyobb területen erősen megnövekszik a felhőzet, de északon és keleten több órára kisüt a nap. Többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar, legkisebb eséllyel északkeleten. Helyenként jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Az északira, északkeletire forduló szél megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti határ közelében viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 8, 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet még jobbára 19, 24 fok között alakul, de északnyugaton 14, 18 fok valószínű.

Vasárnap általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, de az északi tájakon vékonyabb, szakadozottabb lesz a felhőzet. Elsősorban a déli megyékben várható sokfelé eső, záporeső, ott helyenként nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. Az északi, északkeleti szél megerősödik, főként a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti határ közelében olykor viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10, 17 fok között alakul.

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/belfold/2014/04/30/eso-verheti-szet-a-hosszu-hetveget/#sl

Keresés