12 megyében van első vagy másodfokú figyelmeztetés az időjárási kellemetlenségek miatt. Holnap nagy hóra és még hidegebbre kell készülni.

Vasárnap

Reggel viharossá fokozódó széllel hidegfront érkezik. A Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén a legerősebb széllökések várhatóan elérik a 65-85 km/h-t, de az Alföldön és északkeleten is 60 km/h-t meghaladó lökésekre lehet számítani. Késő estére valamelyest csendesedik majd a szél.

Napközben hózáporok kialakulása várható, az Alföld délkeleti részén pár cm, lokálisan esetleg 5 cm-t meghaladó friss hó is hullhat. Zivatartevékenység sem kizárt.

A havas területeken, kiemelten a friss hóval borított dél-dunántúli tájakon, illetve a Bakony térségében vasárnap hófúvás várható. Egyes útszakaszokon magas hótorlaszokat is emelhet a viharos szél. Öt dél-dunántúli megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben, hét másikban elsőfokú. 

Hétfő

Északnyugat felől egyre több helyen beborul az ég. Néhány órás napsütés elsősorban a Tiszántúlon lehet, ott csapadék sem valószínű. A Duna-Tisza közén helyenként, a Dunántúlon azonban sokfelé várható havazás, errefelé néhol 10 cm-t meghaladó friss hó is hullhat. Az északnyugati szél a vasárnapihoz képest jelentősen mérséklődik, ugyanakkor az élénk légmozgás a Bakony környékén hordhatja a havat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -9 és -2 fok között alakul, de egyes vastag hóval borított, éjjel még derült helyen ennél hidegebb is lehet. napközben -3, +2 fok valószínű.

Kedd

Vékonyodik a felhőzet az ország felett, de továbbra is jellemzően erősen felhős, vagy borult időre számíthatunk. A Dunántúlon már kevesebb helyen várható havazás, a Dunántúl nyugati részén havas eső, eső is előfordulhat, az esti órákban kis területen átmeneti ónos eső sem zárható ki. A keleti országrészben ugyanakkor hétfőihez képest kissé nagyobb területen fordulhat elő hószállingózás vagy gyenge havazás. Az északnyugati, nyugati szél az Észak-Dunántúlon többfelé élénk lesz, másutt mérsékeltebb légmozgás várható.

Éjjel -8, 0 fok várható, délután -2 és +4 fok között alakul majd a hőmérséklet.

 

Forrás : http://www.hir24.hu/belfold/2015/02/08/tombolo-szel-hozza-a-hidegfrontot/#sl

Szerző : Hír 24

Keresés