A nő számára fájdalmas szex mögött sajnos ezer ok állhat. Itt a leggyakoribbakat ismertetjük, és persze a megoldásokat is.
 
 1. Viszket, ég odalent, erős folyás lép fel:
A leggyakoribb probléma, amit általában gombás vagy bakteriális fertőzés okoz. A fehér folyás és a szörnyű viszketés többnyire az előbbire, a szürkés, vízszerű folyás és a halra emlékeztető szag az utóbbira utal. Ha a gyógyszertárban kapható készítmények nem eredményeznek javulást, forduljunk orvoshoz.

2. A hüvelyed száraz, mint a Szahara:

Az elégtelen nedvesedés oka lehet stressz, szorongás, gyógyszerhatás, de a hormonok is kitolhatnak velünk. A leggyakrabban talán lelki okok vannak a háttérben, de például az antihisztaminok is nyálkahártya-szárító hatásúak. Szülés után és szoptatás alatt normálisnak tekinthető, hogy lecsökken a szervezetben az ösztrogénszint, ami szintén lehet oka a hüvelyszárazságnak, és ugyanez a probléma áll fenn a menopauza miatt is. Síkosítók használatával enyhíthető a gond, illetve hormonkezelés vagy pszichológus hozhat javulást.

Sok okból fájhat odabent
 
Sok okból lehet fájdalmas a szex :

1. A hüvelybemenet piros és ég. Leggyakrabban valamilyen irritáló anyag okozza, például szappan, de akár a vécépapír is. Pár napig hagyjunk fel a szexszel, és nézzünk más tisztálkodószerek után.

2. Éles fájdalom szex közben az egyik oldalon. Petefészekciszta vagy petefészek-gyulladás jele lehet az érintett oldalon. Forduljunk orvoshoz.

3. Minden pozícióban, mindenhogy fáj. Nem kizárt, hogy endometriózis áll a háttérben. Az állapot oka, hogy a méh belső rétegét (endometrium) alkotó sejtek kijutnak a méh üregéből, és szövetszaporulat indul meg a medencében, ami szinte bebetonozhatja a medencei szerveket. Mindenképpen forduljunk orvoshoz.

4. Éles fájdalom a hüvely végében. Utalhat fibroidra a méhben. Ez egy jóindulatú daganat, amiből több is lehet egyszerre, és akár a hüvely végét is elfoglalhatják, ami éles fájdalmat okoz szex közben. Forduljunk orvoshoz.

 

Forrás : www.health.com / www.nlcafe.hu

http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20160203/szex-fajdalom-/

Mitől kezd el egy sejtszaporulat burjánzani ?

A Princeton Egyetem kutatói olyan elméleti modellel álltak elő, amely megmutatja azokat a körülményeket, amelyekben egy szunnyadó tumor malignussá válik.

Rákos sejtek egy egészséges emberben is folyamatosan keletkeznek - állandó támadás alatt tartva a szervezetet. Ez az állandó küzdelem hol az egyik, hol a másik fél győzelmével zárul, és előfordul az is, hogy döntetlen alakul ki. Ezt a patthelyzetet a tumor szunnyadó állapotának nevezik; ez például bizonyos hasnyálmirigyrákok esetén akár 25 éven át is tarthat mielőtt agresszív rosszindulatú folyamat alakulna ki. Azt a jelenséget, hogy egy szunnyadó tumor hogyan fordul át rosszindulatúba, a tudósok mind a mai napig kevéssé értik.

Éhező ráksejtek...

Egyes kutatások szerint a glükóz, tehát a cukor és a keményítő fogyasztása robbantja be a ráksejteket. Ha ez így van, akkor a megfelelő táplálkozással kiéheztethetők a ráksejtek, hogyan? Kattintson!


Salvatore Torquato, a Princeton Egyetem elméleti kémikusa most egy olyan számítási modellt dolgozott ki kollégáival, amely segíthet fényt deríteni azokra a körülményekre, amelyekben egy szunnyadó tumor rosszindulatúvá válik. Az úgynevezett sejtautomata-modell számos tumornövekedési forgatókönyvet szimulál: a tumor visszahúzódásától a szunnyadó tumor kialakulásán át egészen a sejtek burjánzásáig.

A kutatási eredményeket a PLOS ONE tudományos folyóiratban tették közzé; az eredményekről a közelmúltban a Science Daily is beszámolt. - Az elméleti modell szerint most már lehet tesztelni az orvosilag elképzelhető forgatókönyveket - mutatott rá a kutatás jelentőségére Torquato. - A modell alapján megtervezett laboratóriumi vizsgálatok eredményei pedig lehetővé teszik majd, hogy tökéletesítsük a modellt.

Torquatóék egy virtuális sejtpopuláció viselkedését modellezték; ebben minden egyes lehetséges forgatókönyvnek szabályok egy halmaza feleltethető meg. A szabályok pedig a sejtek közötti lehetséges interakciókat írják le, mint például a szomszédos sejt pusztulása, az immunrendszer gyöngülése stb.

Ezek a tényezők ugyanis mind befolyásolják a sejtosztódás valószínűségét (amire vonatkozóan korábbi kísérleti eredményekből vannak adatok). Miután a kutatók beprogramozták a szabályokat, azt vizsgálták, hogyan alakul a szimulált harc a sejtek között: milyen környezeti tényezők együttállása esetén lassítható vagy állítható meg a tumor növekedése.

  Rájöttek, mi váltja ki a daganatok rosszindulatúvá válását  
 

Rájöttek, mi váltja ki a daganatok "berobbanását"
(Fotó: Europress)

 


"Nagyon meglepődtünk, amikor az elméleti modellen azt láttuk, hogy a tumor egyik pillanatról a másikra elkezdett nagy sebességgel növekedni - mondta el Duyu Chen, a kutatás egyik vezetője. - Ez volt az első olyan alkalom, amikor a klinikai leírásokból jól ismert jelenség, egy tumor elszabadulása, teljesen spontán megjelent egy modellben.

A kutatók ezután megvizsgálták azokat a körülményeket, amelyek a tumor növekedéséhez vezettek (fenotípusos változások, immunrendszer erőssége, mechanikai tulajdonságok stb.). Azt találták, hogy a magas nyomással és nagy sűrűséggel jellemezhető nehéz körülmények között a tumor növekedése nem valószínű.

A kutatásból az is kiderült, hogy ha a burjánzó területen az aktívan osztódó sejtek száma meghalad egy bizonyos kritikus tömeget, a tumor nagy valószínűséggel igen gyorsan elkezd növekedni. A kutatásnak a rák korai kezelésének kialakításában lehet nagy jelentősége.

A véletlen műve ?

A rákos betegségek kétharmadáért véletlenszerű génhiba felel, emiatt nem segít az egészséges életmód sem - olvasható a Science oldalain.

A John Hopkins Egyetem munkatársainak vizsgálata szerint a rosszindulatú daganatos betegséges döntő hányada csupán a balszerencsének köszönhető, nem pedig az egészségtelen életmódnak, étrendnek, vagy a rossz öröklött géneknek.

Három betegnél kettőben a betegséget véletlen génhiba okozza, az esetek csupán 30-40 százalékát lehet megelőzni. A véletlenszerűséget az osztódások során jelentkező, ki nem javított mutációk adják, minél több ilyen génhiba halmozódik fel, annál nagyobb az esély a daganat kialakulására - vagyis a legnagyobb kockázati tényezőt az életkor jelenti. Ezek szerint a megelőzés még mindig nem feltétlenül járható stratégia, jóval nagyobb eredmény várható a korai felismeréstől és megfelelő sebészeti ellátástól.

Bert Vogelstein professzor és munkatársai statisztikai modellek segítségével tanulmányozták 31 szövet őssejtes osztódását, és arra a következtetésre jutottak, hogy minél nagyobb az osztódási ráta, annál nagyobb a rák kialakulási esélye. Például a vastagbél hámsejtjei négyszer annyit osztódnak, mint a vékonybél, emiatt nem meglepő, hogy a vastagbélrák nagyságrendekkel gyakoribb, mint a vékonybél daganatos elváltozása.

Mindazonáltal, a véletlen, a környezeti tényezők és az öröklött genetikai háttér együttesen adja ki a valódi kockázatot, és daganattípustól függ, melyik tényező a leghangsúlyosabb. Például ma már vitathatatlan, hogy a tüdőrákos esetek zöme dohányzás miatt alakul ki. Emiatt a szakértők továbbra is azt ajánlják, hogy kerüljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást, tartsuk a megfelelő testtömeget, éljünk aktív életet, és ne égjünk le a napon.

 

Forrás : www.hazipatika.com

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/daganatok/cikkek/ettol_robban_be_a_szunnyado_tumor/20141020154315

Szakértő : Dr. Apostol Éva
bőr-nemigyógyász-kozmetológus szakorvos

Veszettség, Polio, Kanyaró, Herpesz : Tudja, mi a közös ezekben a vírusokban ? Hogy erősebbek, mint a rák.

Míg az interneten hétről hétre megbízhatóan felfedezi valaki a rák ellenszerét az ananászban, a C-vitaminban, vagy épp egy ritka csodagombában, addig a valódi orvosok látszólag (!) hiába próbálkoznak ezzel.

Pedig hosszú évtizedek óta futnak versenyt az idővel, hogy találjanak végre egy igazán hatékony gyógymódot a betegség ellen, ami a világ egy jelentős részén már most is vezeti a halálozási okok listáját. Tény, hogy a rákgyógyításra ott a sugár- és kemoterápia, sőt a műtét is reményt jelenthet a ma betegeinek, de az is tény, hogy ezek, az esetek egy jelentős részében legfeljebb néhány plusz hónapot, esetleg évet jelentenek teljes gyógyulást nem.

Ma még nem tudjuk, lesz-e valaha rákgyógyszer. Ahogy azt sem, hogy végül mi jelenti majd a megoldást. Intelligens, a rákos sejtek elpusztítására programozott nanorobotok? Egy egyszerű injekció? És ha azt mondanám, hogy a vírusok? Miért ne lehetne ellenszer az olyan mikroorganizmusokból, mint mondjuk a milliókat megnyomorító polio, vagy a még most is aktív kanyaró, amiket úgy nem mellesleg, évtizedek óta próbálunk eltörölni a Föld színérő

l.

Fotók: Thinkstock

Programozott gyilkosok ...

Tűnjön bármilyen őrültségnek is elsőre, az onkolitikus viroterápia éppen ilyesmivel foglalkozik. Vagyis, a mikroszkópikus közellenségeinkből csinál potenciális hősöket, a modern géntechnika segítségével. Ez azt jelenti, hogy a vad vírusokat – amilyen a kanyaró, a polio, de mondhatnánk épp a herpeszt is – biotechnológiai eljárásokkal úgy alakítják át, hogy a vírus végül csak a tumorsejteket károsítsa, az egészséges sejteket ne.

A módszerrel tökéletes kis gyilkológépeket hoznak létre, melyek a rákos sejtekbe jutva azonnal szaporodni kezdenek, majd mikor a gazdasejtet elpusztítva kiszabadulnak, a következő rákos sejtet veszik célba. Gyakorlatilag belülről falják fel a tumort.

Már száz évvel ezelőtt is tudták az orvosok...

...hogy bizonyos vad vírusokkal javulást idézhetnek elő a rákos betegek állapotában. Az akkori orvosok megfigyelték, hogy azok a daganatos betegek, akik a betegségüktől függetlenül valamilyen vírussal – náthával, influenzával, esetleg más, agresszívabb vírussal – fertőződtek, vagy oltást kaptak, egy ideig jobban érezték magukat.

Az első viroterápiásnak nevezhető kísérlet is a huszadik század elejére, egész pontosan 1912-re tehető. Ebben az évben egy olasz nőgyógyász figyelte meg, hogy előrehaladott méhnyakrákban szenvedő betegei, javulást mutatnak, ha gyengített veszettség vírussal injekciózza be őket.

A viroterápia ennek ellenére csak az 1960-as, 70-es években vált igazán kutatott területté. Ígéretes kísérletsorozatok indultak, melyek során polio-, Coxsackie-, a közönséges náthát is okozó adeno- és herpeszvírusokat használtak fel a rákos sejtek pusztítására. Csakhogy, a reményt keltő eredmények ellenére, a viroterápia alig néhány évvel később a feledés homályába merült.

Ennek oka egyrészt a sugár- és kemoterápia megjelenése volt, másrészt az, hogy az akkori orvostudománynak megoldhatatlan problémát jelentett a vírusok, és a rák ellen beinjekciózott vírusokat elpusztító immunrendszer kontrollálása.

Immunterápia + Viroterápia  = Siker ?

A modern orvostudomány végül csak évtizedekkel később, az ezredforduló végén vette újra elő a rákgyilkos vírusok kérdését, miután belátták, hogy a sugár- és kemoterápia nem mindig váltja be a hozzájuk fűzött reményeket. Ám hiába az űrtechnika, az orvosoknak sokáig így is gondot jelentett az, hogy a szervezetbe fecskendezett vírusokat az immunrendszer előbb elpusztította, mintsem azok megkezdhették volna aknamunkájukat a tumor ellen.

Az orvostudomány ma már képes arra, hogy úgy módosítsa, vagy ha tetszik, szabja személyre az onkolitikus, vagy más néven daganatoldó vírusok genomját, hogy azokat a humán immunrendszer már ne ismerje fel.

Néhány évvel ezelőtt éppen ezt csinálta a londoni Queen Mary University kutatócsoportja is, akiknek géntechnika segítségével sikerült az interleukin-10 nevű génnel kiegészíteni Vaccinia nevű onkolitikus vírusukat. Az eredményeikről hosszú cikkében a Clinical Cancer Research című szaklap számolt be, melyből kiderült, az eredmény azért különösen fontos, mert az IL-10-es gén segítségével a vírus olyan proteint bocsáthat ki, mely gyakorlatilag észrevétlenné teszi a gazdatest immunrendszere számára.

És, hogy ez mennyire nem mindegy, azt nagyon jól mutatják a génmódosított Vaccinia eredményei. Ellentétben a hagyományos vírussal kezelt egerekkel, akiknek mindössze 42,8 százaléka vált rákmentessé a kezelés után, az IL-10-es vakcinával kezelt egerek esetében ez az arány 87,5 százalékra ugrott. És ez még nem minden: a génmódosított vakcina növelte a túlélési időt is, ami a korábbi 69,7 napról közel kétszeresére, 138,5 napra nőtt.

"Az eredményeink valóban izgalmasak, de még számtalan megválaszolatlan kérdésünk van. Például hogy, hogyan lehetséges, hogy az IL-10 megakadályozza, hogy a befecskendezett vírust megtalálja az immunrendszer, de emellett segít legyőzni a rákos sejteket is? Ez olyasvalami, amit jelen pillanatban is vizsgálunk. Ha megértjük a gén működési elvét, talán elkezdhetjük a klinikai kísérleteket" - mondta dr. Yaohe Wang, a kutatócsoport feje, aki módszerével hasnyálmirigyrákos betegek túlélési esélyeit szeretné növelni.

Csoda és gyógyulás a Duke Egyetemen ?

A viroterápia nem csak Nagy-Britanniában, hanem az Egyesült Államokban is adott már okot bizakodásra. A Duke Egyetemen hosszú évek óta végzik azt a humán kísérletsorozatot, mely során az agydaganatban (glioblasztómában) szenvedő betegeket a gyermekbénulás-járványt előidéző polio-vírussal kezelik. Az ígéretes polio-kísérletről a közelmúltban a CBS csatorna "60 minutes" című műsora számolt be, melynek készítői 10 hónapon keresztül követték nyomon az egyik kísérleti alany, Nancy Justice állapotát.

Az 58 éves, kétgyermekes amerikai nő, 2012-ben tudta meg, hogy fejfájásait egy rosszindulatú agydaganat, a glioblasztóma okozza. A diagnózist követően késlekedés nélkül megkapta a sugár- és kemoterápiát, ám betegsége két és fél évvel később, 2014 nyarán visszatért. Azt mondja, az agresszív daganat ellen, ami hetente akár kétszeresére is nőhet, agresszív megoldást keresett, ezért jelentkezett a Duke Egyetem kísérleti programjába. A kezelés hatására a tumor átmenetileg nőtt ugyan, de a legfrissebb MRI-tesztek szerint, mostanra belülről esik szét.

Ő a tizenhetedik beteg, akit a Henry Friedman neuro-onkológus professzor vezette csoport a különleges módszerrel kezel: egy fél teáskanál, genetikailag módosított polio-vírust fecskendeznek az érintett területre, ami megalkotója, dr. Matthias Gromeier szerint, laborkörülmények között nem csak agy-, de tüdő-, mell-, prosztata és gyomorrákok ellen is bíztató eredményeket produkál. Mivel a klinikai kísérletek a tesztelésnek még csak az első fázisában járnak, Henry Friedman professzor türelemre inti azokat, akik hosszú távú következtetéseket szeretnének levonni, bár azt ő is elismeri, az eddig elért eredmények valóban figyelemre méltók.

Noha a Duke Egyetem kísérletében résztvevő 22 ember közül 11-en meghaltak ugyan (ők nagyobb dózisban kapták a vírust és a túlzott immunválasz miatt romlott az állapotuk), a többiek állapota viszont javul. Ahogy a CBS műsorából kiderült, a túlélők közül négyen, már több mint hat hónapja, hogy megkapták a polio-kezelést, a két legelső kísérleti alany, Stephanie Lipscomb és dr. Fritz Anderson ráadásul évek óta tünetmentes.

A kutatásvezető szerint ez jelentős előrelépés, pláne, ha tudjuk azt is, hogy a glioblasztóma egy olyan agresszív daganattípus, ahol az átlagos túlélés legfeljebb néhány hónap. Azt mondja, a viroterápia az egyik legígéretesebb rák elleni kezelési mód, amivel több mint harminc éves pályafutása során találkozott, ennek ellenére úgy véli, csodát, vagy épp gyógymódot kiáltani egyelőre még nagyon korai lenne. 

 

 

Forrás : Hír24

Szerző : Sári Veronika

http://m.hir24.hu/hirek/elet-stilus/Gyilkos-virusok-gyogyithatjak-a-rakot#sl

Egy nem elég megbízható fogamzásgátló módszer vagy a védekezés hiánya miatti aggodalom a szerelmeskedést is beárnyékolhatja - egy friss kutatás szerint a magyar nők kétharmada szembesült már ezzel a problémával.

Számukra a helyes alkalmazás esetén csaknem 100%-os megbízhatóságot nyújtó hüvelygyűrű, spirál, tabletta vagy hormoninjekció jelenthet megoldást. A megbízhatóság mellett persze számos további tényező befolyásolhatja a szexuális életet: sokan a magas hormontartalommal összefüggésbe hozható mellékhatásokra panaszkodnak, másoknál a rendszertelenné váló vérzés okozhat kellemetlenségeket. Összehasonlítottuk a modern fogamzásgátló eszközöket a szexuális életre gyakorolt hatásuk alapján.

A nők közel háromnegyede egyetért azzal, hogy az óvszer csökkenti a szexuális élményt, de a tablettát szedők 70%-a is tapasztalt már olyan mellékhatást, ami a szerelmi életet sem kíméli: a legtöbben a libidócsökkenést és a súlygyarapodást említették. A szexuális együttléteket az is ellehetetlenítheti, ha egy nő nem bízik a fogamzásgátló módszerben: a válaszadók 31%-ával fordult már elő, hogy a bizonytalanság miatt nem tudta magát "átengedni a gyönyörnek". A félelem sajnos nem alaptalan: a kezdő tablettaszedők egyharmada 2-3 hónapon belül legalább egyszer elfelejti bevenni a fogamzásgátlót.1 A helytelen alkalmazáshoz hasonlóan a védekezés hiánya is jelentősen befolyásolja a szex minőségét: a nők 35%-a jól ismeri az érzést, amikor a nemi betegségek vagy a nem kívánt terhesség kockázata beárnyékolja a szeretkezést. Ennek ellene a válaszadók majdnem fele (42%) az elmúlt egy évben semmilyen módon nem védekezett, vagy a teljesen megbízhatatlan megszakításos közösülést választotta.

"A védekezési szokások nagyon komolyan befolyásolhatják a szexuális életet: sokan rosszullétet vagy libidócsökkenést tapasztalnak a tablettaszedés mellett, mások a vonzó külsejüket féltik bizonyos módszerektől. Pedig a fogamzásgátlás rengeteget fejlődött: ma már vannak olyan hormontartalmú módszerek, amik megbízhatóságukkal, egyszerű alkalmazásukkal és kiváló cikluskontrolljukkal nagyban hozzájárulnak a kiegyensúlyozott szerelmi élethez. Akivel rendszeresen előfordul, hogy elfelejti beszedni a tablettát, annak érdemes elgondolkoznia a hosszabb távú megoldásokon. A hüvelygyűrű például fele annyi ösztrogént tartalmaz, mint bizonyos tabletták, és csak havonta egyszer kell odafigyelni rá. A spirált pedig az orvosi beavatkozás után évekig alkalmazni lehet, de az első hónapokban rendszertelen, elhúzódó vérzés jelentkezhet. A teljes biztonságérzet megteremtéséhez persze a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzéséről is gondoskodni kell: az óvszer elhagyása előtt érdemes STD szűrésekre menni, és a HPV elleni védőoltás beadatása is nagyon ajánlott" - mondta el a kutatást megrendelő MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.

 
1. Forrás: Védőnő XXIII. évfolyam 2013/4. szám

A cikk megjelenését az MSD Pharma Hungary Kft. tette lehetővé. Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal !

 

 
Forrás : HaziPatika.com

www.hazipatika.com/eletmod/fokuszban_fogamzasgatlas/cikkek/a_rosszul_megvalasztott_fogamzasgatlo_elronthatja_a_szexet/20150305112252?utm_source=www.startlap.hu&utm_campaign=Startlap_Aktualis_20150324&utm_medium=click&utm_content=http%3A%2F%2Fwww.hazipatika.com%2Feletmod%2Ffokuszban_fogamzasgatlas%2Fcikkek%2Fa_rosszul_

megvalasztott_fogamzasgatlo_elronthatja_a_szexet%2F20150305112252#sl

 
 

Nem tabu többé az orális szex ! Az orális szex, vagyis a nemi szervek szájjal, nyelvvel történő ingerlése, izgatása napjainkban már teljesen természetesnek vett szexuális érintkezés, amely teljes elfogadást igényel, és rengeteg intimitást tartalmaz.

FIGYELEM !!! 18 év feletti Tartalom !!!

A szexuális kíváncsiság sok mindent kihoz az emberekből. Valószínűleg kevés olyan emberpár létezik, aki együttléte során legalább egyszer ne próbálta volna ki az orális szexet. Az embereket megosztja a szexuális érintkezés ezen formája. Elfogadhatatlanságát sokan azzal indokolják, hogy nem szolgálja az utódnemzést, és ezért bűnös, erkölcstelen, parázna dolognak tartják.

Orális ódzkodás ...

Mások viszont a megfulladástól tartanak, ami a felláció (férfi nemi szerv szájjal, nyelvvel történő ingerlése) megfelelő technikájának megismerésével és elsajátításával teljesen kiküszöbölhető. De más oka is lehet, hogy valaki idegenkedik az orális szextől. Vannak, akikben az gerjeszt félelmet, hogy partnerük számára kellemetlen és undorító lehet nemi szervük íze és illata, de az is előfordulhat, hogy a kedves nemi szerveinek illata hat negatív módon, esetleg taszítóan rájuk. Ezektől a félelmektől könnyű megszabadulni, hisz gyakran alaptalanok is. Ha valaki rendszeresen ápolja testét, és betartja a tisztálkodás szabályait, nemi szervének gyakorlatilag nem lehet rossz illata. Érdemes szót ejtetni a nemi izgalom hatására keletkező testnedvek illatáról, amelyek néhányak számára kifejezetten bódítóan hatnak.

Egyeseket félelmemmel tölthet el, ha partnerük a nemi szervüket kezdi csókolgatni, nyalogatni, hisz ez szokatlannak tűnhet az első alkalommal. Ilyenkor érdemes megerősíteni az aggódó társban a tudatot, hogy a nyalogatásnak finom íze van, és izgató mindezt átélni. Bizonyos nők félnek attól, hogy az orális szex során a szájukban következik be a magömlés. Ha társunknak ilyen jellegű félelmei vannak, ezeket jobb mielőbb tisztázni, és semmiképpen sem szabad erőltetni a dolgot. Kompromisszumos megoldás lehet, hogy a magömlés a hüvelybe vagy a mellek között következzen be. A legfontosabb, hogy kölcsönös megbeszélés során tisztázzuk, hogy az aktustól ki mit vár el, és senki ne érezze magát kényelmetlen, "ráerőszakolt" helyzetben.
  Az orális szex is akkor jó, ha mindkét fél élvezi  
 

Az orális szex is akkor jó, ha mindkét fél élvezi

 

A férfinedű íze...

A férfiak ejakulátuma spermát és mirigyváladékot tartalmaz. Az ondósejtek (spermiumok) a herében termelődnek férfihormon hatására. A férfiak spermája egyénenként változik, amelynek az íze és illata nagymértékben függ a férfi egészségi állapotától, a mindennapi testi-lelki fizikai állapotától, és az elfogyasztott élelmiszertől. Az ejakulátum ízét nehéz meghatározni. Egyes kutatók a "fémes" ízhez hasonlítják, mások viszont a "semleges" íz kategóriába sorolják. Tény azonban, hogy íze például alkohol és kávé hatására kesernyéssé válik, a gyümölcsök és gyümölcslevek (ananászlé, őszibaracklé) viszont édeskés ízt kölcsönöznek neki. Sok nőnél az ejakulátum látványa, íze és illata fokozhatja a nemi vágyat, így további, még nagyobb késztetést éreznek a teljes odaadásra az együttlét során.

A nő szájjal, nyelvvel történő kényeztetése - kunnilingusz ...

A cunnus latin szó tartalmi jelentése a vulva nyalása. Ebből származik a kunnilingusz, vagyis a női nemi szerv szájjal, nyelvvel történő ingerlése, izgatása. Ha valaki birtokában van a megfelelő technikának, akkor nemcsak előjátékként alkalmazható, hanem akár el lehet vele érni a csiklói orgazmust is. Sok nő nagyon kedveli ezt a szeretkezési módot, mert az orgazmus a legtöbb esetben garantált és meglehetősen intenzív is. A nők orális izgatásánál nagyon fontos, hogy teljesen el tudják engedni magukat, és ehhez az kell, hogy biztonságban érezzék magukat, megbízzanak partnerükben. Ha sikerül feloldódniuk, a siker biztosan nem marad el.
 
A férfiak úgy tudnak segíteni a nők ellazulásában, ha kifejezésre juttatják, hogy élvezettel művelik azt, amit csinálnak (dicsérik az ízét, illatát, stb.). A vizsgálatok szerint a férfiakat inkább hozza lázba a látvány, mint a nőket, ezért is érdemes időt hagyni az orális szex elején, hogy a férfi gyönyörködhessen kedvese idomaiban, féltettebb zugaiban. Az orális szexben szinte nélkülözhetetlen a jó kommunikáció, hisz a nőnek éreztetnie kell partnerével, hogy miben leli örömét, és hogyan jó neki. Fontos az olyan testhelyzet megválasztása, amely mindkét fél számára előnyös.
 
A nők kedvelik, ha kényelmesen a hátukon fekhetnek, és szétnyitott lábaik között a partnerük szabadon mozoghat, vagy ha kis terpeszben állva, egyik lábuk az ágyon vagy széken van, miközben a férfi leguggol. Kezdetben érdemes a női nemi szerv környékét leheletfinoman körbe nyalogatni, és az ujjakkal is lágyan játszani, mint a hárfa húrjain s nem egyből "in medias res" (bele a közepébe). A türelem meghozza a gyümölcsét, mert ha meghitten, lágyan nyalogatja a partner a kedvesét, akkor az olyan izgalmi állapotba kerül, hogy már ettől megduzzadnak a kisajkak és a csikló is, pedig még hozzá sem értünk. Ezt követően érdemes a kisajkakra és a csiklóra koncentrálni. Ha a csikó ingerlését nyelvvel elkezdtük, akkor azt nem szabad csak nagyon kis időre (néhány másodpercre) abbahagyni, ellenkező esetben könnyen "megszakadhat" a nő felfokozott izgalmi állapota, illetve egyfajta "törés" léphet fel a csúcsra juttatásban.
 
A nők szeretik, ha az izgatás folyamatos és egyenletes. Az orális szexnél is fontos folyamatosan figyelni a partner reakcióit, és a jobb hatás elérésének érdekében érdemes lágyan simogatni a nő erogén zónáit (például hát, csípő, mell, comb belső fele, stb.) Az orális szexnél a nő egyre jobban igényli - főleg az orgazmus közeli állapotban - az erőteljesebb ingerlést. Ilyenkor érdemes nagyobb intenzitással, erőteljesebben izgatni a nemi szervet, és a nyelvünket akár a hüvelybe is bedugni.
 
Sok nő kifejezetten szereti, ha partnere szeméremajkait ujjaival széthúzza (ügyelni kell arra, hogy ez ne okozzon fájdalmat), és úgy ingerli a csiklóját. A csiklónak nincsenek saját nedvei, ezért fontos, hogy szeretkezés közben mindig nedves legyen. A nők egy része azt gondolja, hogy a férfiak irtóznak a vulva illatától, nedvétől, ízétől és látványától. Ez tévedés. A legtöbb férfira ezek csáberőként hatnak. A csúcspont elérése után hagyjon egy kis időt társának, mivel a nők orgazmus után még egy ideig izgalomban vannak. Ilyenkor érdemes gyengéden hozzábújni, átölelni, megsimogatni.

A férfi szájjal, nyelvvel történő kényeztetése - felláció ...

A latin eredetű fellare szó tartalmi jelentése: "szopni". Ebből a szóból származik a felláció, vagyis a férfi nemi szervének nyelvvel, szájjal történő izgatása, ingerlése, szájba vétele, szívása, szopása, nyalása - írja a szakirodalom. A fellációt sokan szeretik szerelmi előjátékként alkalmazni, amíg a pénisz nem éri el a megfelelő merevedést a hüvelybe való behatoláshoz, de sok férfinak kifejezetten öröm, ha e nemi aktust a teljes kielégülésig (magömlés) végzi a partner. Sosem szabad egy nőt kényszeríteni, vagy erőltetni az orális szexre. Ez az együttlét meghitt formája, és fontos, hogy a nő élvezze azt, amit csinál. Ha a nő mestere az orális szexnek, akkor a fellegekbe juttathatja vele partnerét. A pénisz a férfiak legérzékenyebb testrésze, ezért csínján kell vele bánni. Nem szabad se kézzel, se szájjal durva, erős mozdulatokat végezni, mert az könnyen fájdalmat okozhat. Vigyázni kell arra is, hogy a fogak ne okozzanak sérülést a hímvessző felületén. Először érdemes az ujjakkal érinteni, ingerelni a péniszt, nem egyből a "lényegre térni".
 
A férfi rendkívül érzékeny pontja a herezacskó és annak a környéke. Simogatásával, nyalogatásával könnyen elérhető, hogy "álljon a zászló". Ez után jöhet a "nagyobb falat". Erotikus, gyengéd nyalogatással finoman végezze az első mozdulatokat, figyelve arra, hogy a pénisz mindig nedves legyen. Később a megfelelő "hőfok" elérése után fokozatosan lehet erősebb, gyorsabb mozdulatokat tenni. Néha érdemes a péniszről elbarangolni más területekre (herezacskó környéke, a pénisz töve), mintegy "húzni", izgatni a partnert, majd ismét visszatérni a férfi legérzékenyebb pontjára, a makkra.
 
A férfiak vizuálisan jobban ingerelhetők, mint a nők, ezért orális szex közben is előszeretettel nézik partnerüket, s ez még jobban felizgatja őket. Sőt, van olyan férfi, aki partnerét a tükör előtt kéri meg az orális aktus végzésére. Nagyon fontos, hogy a férfi ne legyen erőszakos a fellációt végző partnerével szemben, ne erőltesse a szájba történő magömlést, ha a partnere nincs még erre felkészülve, mert ezekkel a cselekedetekkel csak többet árt, mint használ. Itt is fontos a testbeszéd és a partnerek közti megfelelő kommunikáció és egyetértés. Ha ez megvan, engedje át magát az orális szex örömeinek, és élvezze zsigerből.
 

Fertőzések szájról szájra ...

A szájnak fontos szerepe van az emberek közti kommunikációban, az étkezésben, a mimikában és nem utolsó sorban a szexben is. Ne feledjük: szájon át lehet adni, de kapni is. Az orális szexnél fontos felhívni a figyelmet a szexuális fertőzés veszélyeire. Sokan azért alkalmazzák előszeretettel az orális szexet, mert fogamzásgátlás szempontjából biztonságos módszer. Igen ám, de lehet árnyoldala is. A szexuális betegségek, fertőzések az orális szexnél könnyen átadhatók. Ilyen például a clamydia, az AIDS, a HPV, a hepatitisz B, és a szifilisz is. Ha a pár bármelyik tagjának fogínyvérzése, fogínybetegsége vagy szájsebe van, ne alkalmazzuk az orális szexet. A száj nyálkahártyájának mikrosérülései is könnyen válhatnak reális veszélyforrássá. Szájunk testünk létfontosságú nyílása - vigyázzunk rá nagyon!
 
 

Forrás : HaziPatika.com

Szerző : Szatmári Zoltán

http://www.hazipatika.com/eletmod/szex/cikkek/ha_valaki_a_szajara_vesz/20060615182533?utm_source=www.startlap.hu&utm_campaign=Startlap_Aktualis_20150315&utm_medium=click&utm_content=http%3A%2F%2Fwww.hazipatika.com%2Feletmod%2Fszex%2Fcikkek%2Fha_valaki_a_szajara_vesz%2F20060615182533#sl

Itt a legújabb ajánlás.

Ennyit kell aludnod, hogy kipihenten ébredj

Néha úgy érzed, neked bőven elég 6 óra alvás, máskor pedig még a 9 sem elég semmire? A legújabb korspecifikus ajánlás szerint most megtudhatod, hogy életkorod szerint pontosan mennyi alvásidőre kell törekedned esténként.6 alvási szakértő és 12 orvosi szakszervezet, köztük az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége és az Amerikai Pszichiátriai Társaság átfogó vizsgálatot készített az alvás és az egészség viszonyáról. Összesen 314 db 2004 és 2014 között a világ minden táján megjelent tudományos cikket tanulmányoztak és vizsgáltak felül, amelyek alapján a következő alvási ajánlásokat tették korcsoportokra bontva.

Szükséges alvásmennyiség az egészséges élethez :


Újszülöttek (0-3 hónap): 14-17 óra
Csecsemők (4-11 hónap): 12-15 óra
Kisgyermekek (1-2 év): 11-14 óra
Óvodások (3-5 év): 10-13 óra
Kisiskolások (6-13 év): 9-11 óra
Tinédzserek (14-17 év): 8-10 óra
Fiatal felnőttek (18-25 év): 7-9 óra
Felnőttek (26-64 év): 7-9 óra
Idősebb felnőttek (65- év): 7-8 óra

Ha szükséges, változtass !

Az ajánlásokat érdemes kiindulási iránymutatásként használni. Ha úgy érzed, neked elég a 8 óra alvás, nem kell változtatnod. De ha egész nap ködösnek érzed a fejedet, gyakran vagy beteg, esténként pedig hullafáradtan zuhansz az ágyba, jobban teszed, ha legalább egy kicsit növeled az alvás időtartamát. Többet segíthet, mint az ilyen-olyan gyógyszerek, gyógynövények és egyéb csodaszerek, ráadásul nem kerül egy forintodba sem. Ha csupán ennyin múlik az egészségesebb, kipihentebb, nyugodtabb élet számodra, miért ne próbálnád ki?

 

Fotó : Profimedia - Red Dot

Szerző : Csehi Dorina

Forrás : Wellnescafe.hu

http://www.wellnesscafe.hu/wellness/2015-02/Ennyit-kell-aludnod-hogy-kipihenten-ebredj/#sl

Több előnye is van...  ! Az amerikai alváskutató National Sleep Foundation intézet felmérése szerint minden harmadik felnőtt meztelenül alszik, ennek pedig számos előnye van: jobb az alvás minősége, javulhat tőle a párkapcsolat és még kalóriát is segíthet égetni.

Alváskutatók állítása szerint fontos lehűteni testünket este, mivel testhőmérsékletünknek legalább fél fokkal kell esnie ahhoz, hogy el tudjunk aludni: ez este 11 óra körül a legmagasabb és hajnal 4 körül a legalacsonyabb. Ha ez a hőmérséklet-csökkenés nem következik be, az agy felébreszti a testet, hogy kiderüljön, mi akadályozza az alvást: emiatt pedig vagy nem tudunk elaludni vagy rosszul alszunk és zavartan ébredünk.

Éjfél előtt alszunk a legjobban ?

Az alvás elengedhetetlenül fontos a test pihentetéséhez és regenerálódásához. De hogyan aludhatunk a "legegészségesebben"? Létezik néhány egyszerű és hatékony módszer. Kattintson a részletekért!

Mindezek mellett kevesebb mélyalvásra lesz lehetőségünk, pedig ez regenerálna minket a legjobban, ez segítene az emlékek beágyazódásában és a növekedési hormon termelődésében, amely a sejtjavulás és sejttermelődés folyamataiban segít. Ezért is jobb meztelenül aludni, mert a test könnyebben hűl le és tartja meg azt az alacsonyabb hőmérsékletet, amelyet el akar érni - állítja Russell Foster, a University of Oxford alváskutató professzora. "Ha sok alvóruhát viselünk, az agy nehezebben tudja beállítani a megfelelő testhőmérsékletet, úgyhogy a lehető legkevesebb ruhát viseljük."

Játék a hőmérséklettel...

Ugyanakkor az is fontos, hogy kezeink és lábaink melegek maradjanak. Mivel az agyunk a jó alváshoz szükséges hőmérsékletet akarja eladni, azon dolgozik, hogy testünkön keresztül leadja a felesleges hőt, méghozzá úgy, hogy a bőrfelülethez közeli véredényekbe vért küld (főként kezünkről és lábunkról beszélünk) és így a bőrfelületen keresztül adódik le a hő. Ha viszont végtagjaink hidegek, a véredények összehúzódnak, a véráram erőssége csökken (azért, hogy a hő ne vesszen él és melegebben tudjunk maradni), tehát nem esik le a hőmérséklet a szükséges szintre olyan könnyen.
 
  A meztelenség jobbá teszi az alvást  
 

A meztelenség jobbá teszi az alvást

 

Ezért van az, hogy a Raynaud-szindrómával küzdő, igen hideg kezű és lábú betegek sokkal könnyebben szenvednek álmatlanságtól. Ugyanakkor a nők is könnyebben átérezhetik ezt ciklusuk bizonyos pontjain, mivel az ösztrogén a végtagok véredényeinek működéséért is felelős, a magas ösztrogénszint pedig érzékenyebbé teszi őket a hőmérsékletváltozásokra. A lényeg: ahhoz, hogy könnyen el tudjunk aludni, melegen kell lennünk annyira, hogy a véredények ne húzódjanak össze, de nem szabad annyira melegben lennünk, hogy a testünk ne tudjon lehűlni. Ilyen esetekre például alvózokni helyett melegvizes palackot javasolnak a kutatók vagy ha már valaki mellett alszunk, akkor bújjunk inkább hozzá. Értelemszerűen jobb szexuális élete van azoknak, akik meztelenül alszanak - állítja egy tavalyi, 1000 fővel végzett brit kimutatás.
 
Az eredmények szerint a meztelenül alvók 57 százaléka volt boldog kapcsolatában (ezzel szemben a pizsamahordók 48 százaléka és az egyberuhások 38 százaléka mondta azt, hogy elégedett kapcsolatával). Mindezek mellett azoknak is jó döntés meztelenül aludnia párja mellett, akiknek problémája van saját testével, mert látvány nélkül tudnak érintésbe bonyolódni. A pizsamák persze vonzóak is lehetnek, de már csak azért is jobb meztelenül aludni, mert az rengeteg oxytocint termel. A termelődést a közelség és/vagy a bőr-bőr kontaktus indítja be, maga a hormon pedig jó hatással van a szívre, csökkenti a vérnyomást, javít az immunrendszeren és csökkenti a feszültséget.

A kalóriákat is érinti...

A Diabetes szaklapban közölt tanulmány szerint ha hidegben alszunk, az aktiválja a barna zsírszövetet, aminek hatására a test felesleges kalóriákat éget el, hogy hőt termelhessen. Egy négy hónapon keresztül tartó kísérletsorozatból kiderült, hogy 19 fokos hőmérsékletű szobában egy hónapig aludva duplázódik a szervezetben a barna zsírszövet mennyisége, javul az inzulinérzékenység és a cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkenti.
 
 
Forrás : HáziPatika
http://www.hazipatika.com/psziche/parkapcsolat/cikkek/miert_jo_ha_meztelenul_alszunk/20141125171332#sl

Európa legidősebb embere már csak tudja...

A 115 éves Emma Moreno az ötödik legidősebb élő ember a világon, Európában pedig jelenleg ő a legöregebb. A hosszú élet titka szerinte a nyers tojás és a szingliség.

Emma Moreno
Emma Moreno
Fotó: La Stampa

Moreno volt ugyan férjnél, ám miután a fia kisgyermekként meghalt, 1938-ban boldogtalan házasságának is vége lett. Bár ezt követően rengeteg udvarlója akadt, nem választott másik partnert, inkább egyedül élte le az életét. Mint mondta: nem akarta, hogy bárki is irányítsa.

Az idős asszony a mai napig is kiváló egészségnek örvend, amit saját bevallása szerint annak is köszönhet, hogy tinédzserkora óta minden nap megeszik legalább három nyers tojást.

 

Forrás: Jezebel

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20150216/hosszu-elet-titka-szingliseg-legidosebb-ember/#sl

 

A legtovább a Japánok élnek, a Magyarok a középmezőnyben Kolumbiával, Romániával,Thaifölddel és Boszniával.

 

Íme a teljes lista:

idő pár

Az adatokat a nők várható élettartama alapján raktuk sorba.

SorrendOrszágSzületéskor várható élettartam
    NőkFérfiak
1. Japán 87 80
2. Hong Kong (Kína) 86 80
3. Franciaország 85 78
3. Spanyolország 85 79
3. Svájc 85 80
3. Olaszország 85 79
3. San Marino 85 78
8. Ausztrália 84 80
8. Izrael 84 80
8. Dél-Korea 84 77
8. Makaó (Kína) 84 79
8. Kajmán szigetek 84 76
8. Izland 84 80
8. Szingapúr 84 79
8. Martinique 84 77
8. Svédország 84 80
8. Guadeloupe 84 76
8. Ausztria 84 78
19. Kanada 83 79
19. Norvégia 83 79
19. Gibraltár 83 79
19. Finnország 83 77
19. Puerto Rico 83 75
19. Írország 83 78
19. Németország 83 78
19. Szlovénia 83 76
19. Belgium 83 77
19. Hollandia 83 79
19. Új Zéland 83 79
19. Portugália 83 77
19. Luxemburg 83 78
19. Görögország 83 78
19. Virgin Szigetek (USA) 83 77
34. Egyesült Királyság 82 78
34. Channel Islands 82 78
34. Chile 82 76
34. Bermuda 82 77
34. Feröer Szigetek 82 77
34. Málta 82 78
34. Ciprus 82 78
34. Costa Rica 82 77
34. Mayotte 82 74
34. Réunion 82 74
44.  Dánia 81 77
44.  Kuba 81 77
44.  USA 81 76
47. Anguilla 81 77
44.  Csehország 81 75
44.  Uruguay 81 74
44.  Brunei 81 76
44.  Lengyelország 81 72
44.  Francia Guiana 81 73
53. Új Caledonia 80 74
53. Albánia 80 74
53. Horvátország 80 73
53. Barbados 80 74
53. Észtország 80 70
53. Man sziget 80 74
53. Argentína 80 72
53. Északi Mariana Szigetek 80 74
53. Holland Antillák 80 74
53. Mexikó 80 75
53. Szlovákia 80 72
64. Saint Helena  79 73
64. Panama 79 74
64. Ecuador 79 73
64. Bahamák 79 73
64. Guam 79 74
64. Maldives 79 76
64. Lettország 79 69
71. Magyarország 78 71
71. Bosznia és Hercegovina 78 73
71. Sri Lanka 78 72
71. Litvánia 78 67
71. Katar 78 79
71. Dominica 78 74
71. Seychelles 78 68
71. Francia Polinézia 78 73
71. Egyesült Arab Emirátusok 78 76
71. Románia 78 71
71. Líbia 78 73
71. Belize 78 75
71. Thaiföld 78 71
71. Aruba 78 73
71. Venezuela 78 72
71. Grenada 78 74
71. Szíria 78 74
71. Zöld Foki Szigetek 78 71
71. Kolumbia 78 70
71. Saint Lucia 78 72
91. Nicaragua 77 71
91. Vietnam 77 73
91. Brazília 77 71
91. Turks- és Caicos-szigetek 77 79
91. Montenegró 77 73
91. Örményország 77 71
91. Grúzia 77 71
91. Macedónia 77 73
91. Bulgária 77 70
91. Salvador 77 68
91. Szerbia 77 72
91. Tunézia 77 73
91. Peru 77 72
91. Mauritius 77 70
91. Malajzia 77 73
91. Törökország 77 72
91. Dominikai Köztársaság 77 71
108. Omán 76 71
108. Fehéroroszország 76 65
108. Cook Szigetek 76 70
108. Amerikai Szamoa 76 69
108. Bahrein 76 75
108. Szamoa 76 70
108. Niue 76 67
108. Jamaica 76 71
108. Honduras 76 71
108. Kuvait 76 74
108. Wallis és Futuna Szigetek 76 73
108. Kína 76 72
108. Szaud Arábia 76 73
108. Egypt 76 72
122. Tonga 75 70
122. Irán  75 72
122. Jordánia 75 72
122. Guatemala 75 68
122. Libanon 75 71
122. Oroszország 75 63
122. Algéria 75 72
122. Paraguay 75 71
122. Marokkó 75 70
122. Megszállt Palesztin Területek 75 72
122. Saint Vincent és Grenadines 75 70
122. Ukrajna 75 64
134. Suriname 74 68
134. Trinidad és Tobago 74 67
134. Azerbajdzsán 74 68
134. Vanuatu 74 70
138. Moldova 73 66
138. Guyana 73 67
138. Kazahsztán 73 62
138. Mongólia 73 65
138. Grönland 73 68
138. Irak 73 68
138. Fülöp Szigetek 73 66
145. Kirgizisztán 72 64
145. Fidzsi 72 67
145. Észak-Korea 72 66
145. Palau 72 66
145. Üzbegisztán 72 66
145. Indonézia 72 68
151. Tadzsikisztán 71 65
151. Saint Kitts és Nevis 71 68
151. Marshall Szigetek 71 67
154. Tokelau 70 68
154. Banglades 70 69
154. Mikronézia  70 68
154. Nyugat Sahara 70 66
154. Nepál 70 68
154. Salomon Szigetek 70 67
154. Bhután 70 66
161. Laosz 69 66
161. Bolívia 69 65
161. Türkmenisztán 69 61
161. Madagaszkár 69 65
161. Mianmar 68 64
161. Jemen 68 65
161. India 68 64
168. Pakisztán 67 65
168. Sao Tome és Principe 66 64
168. Ghána 66 64
168. Pápua Új Guinea 66 61
172. Kambodzsa 65 62
172. Tuvalu 65 62
174. Eritrea 64 60
174. Gabon 64 62
174. Timor-Leste 64 62
174. Haiti 64 61
174. Szudán 64 60
179. Comoros 63 60
179. Kiribati 63 59
179. Namíbia 63 62
182. Etiópia 62 58
183. Mauritánia 61 57
183. Szenegál 61 59
185. Tanzánia 60 58
185. Gambia 60 58
185. Dzsibuti 60 57
188. Togo 59 56
188. Kongó 59 57
188. Kenya 59 57
188. Benin 59 55
188. Libéria 59 56
188. Elefántcsontpart 58 55
194. Ruanda 57 54
194. Nauru 57 55
194. Burkina Faso 57 55
197. Guinea 56 53
197. Niger 56 55
199. Uganda 55 54
199. Malawi 55 55
201. Dél Afrika 54 53
201. Kamerun 54 51
203. Nigéria 53 52
203. Szomália 53 50
203. Angola 53 50
203. Mali 53 51
203. Egyenlítői Guinea 53 50
203. Zimbabwe 53 54
203. Burundi 53 50
203. Mozambik 52 50
203. Csád 52 49
212. Botswana 51 54
212. Közép-Afrikai Köztársaság 51 48
212. Kongó 51 47
215. Guinea-Bissau 50 47
215. Zambia 50 49
217. Afganisztán 49 49
217. Sierra Leone 49 48
217. Szváziföld 49 50
220. Lesotho 48 50

 

Forrás : Ensz, A táblázat adatai 2012-es állapotokat tükröznek.

Szerző : www.wiki.startlap.hu

http://wiki.startlap.hu/mennyi-a-nok-es-a-ferfiak-varhato-eletkora-a-vilagban/#sl

Számos „csodálatos erejű” afrodiziákumot ismer az emberiség már évezredek óta – például az orrszarvútülökből készült port vagy az oroszlánhere kivonatot. Sajnos makacsul tartja magát a tévhit, hogy ezek a szerek valóban látványosan megnövelik a nemi vágyat és a termékenységet. Pedig nem. Ami igazán használ ezen a területen, azt az alábbiakban soroljuk fel.

Málnalevél tea

A málnalevél segíti a peteérést, és hosszabb ciklus esetén előrébb hozza a tüszőrepedést. Sokan esküsznek a málnalevél-palástfű keverékre is a ciklus első- illetve második felében fogyasztva.

Gyógynövények a libióért és a termékenységért

Barátcserje

Rendbe teszi a hormonháztartást, főleg a ciklus második felében segíti a sárgatest működését, leviszi a magas prolaktin szintet, amely szintén felelős lehet a tüszőrepedés elmaradásáért. Alapvetően a hipotalamuszra és a hipofízis tevékenységére hat. Ennek eredményeképpen képes normalizálni más hormonok működését, például csökkenti a prolaktin termelést és az ösztrogén-progeszteron arányt. A barátcserje kivonat hasznos lehet menstruáció elmaradása esetén is, aminek az egyik leggyakoribb oka a prolaktin túltermelése. De ne várjunk azonnali eredményt, a barátcserjének legalább három hónapra van szüksége, hogy csökkenteni tudja a prolaktin szintet. Tea formájában 2-3 csészével ajánlott fogyasztani belőle az egész ciklusban. A tea elkészítése: csészénként 1-2 teáskanálnyi bogyót leforrázunk és 10 percig állni hagyjuk.

Püspöksüveg

A Kínából származó leveles gyógynövényből készített teának nincs ismert káros mellékhatása, pozitív hatása viszont annál inkább van: a libidót képes a magasba tornászni. Ráadásul nem csak a nők számára ajánlott a főzet bevetés az érzéki vágyak beteljesüléséhez, mivel a növénnyel természetes úton kezelhető a merevedési zavar is.

Koreai ginzeng - Panax ginseng

A ginzeng a keleti kultúrákban már ok ezer éve használatos nemi serkentő és általános vitalizáló. Hatóanyagai javítják a fizikai és mentális erőnlétet és a koncentrációt, segítenek a stressz és a fáradtság kezelésében, helyreállítják a hormonegyensúlyt és az anyagcserét. A Ginzeng látványosan javítja a nemi szervek keringését, és főként azoknak használ libidó fokozóként, akiknél a vágy csökkenése a stresszel, túl sok munkával, fáradtsággal vagy felborult hormonegyensúllyal van összefüggésben.

Gyógynövények a libióért és a termékenységért

Gránátalma

A gránátalma magjai bőségesen tartalmaznak növényi ösztrogéneket, C-és B5 vitamint és káliumot. A magok szabályozzák a hormonháztartást, gyulladás gátló és erősítő hatásúak.
A gyümölcsből a friss magokat a burokkal együtt kell a kívánt hatás kedvéért fogyasztani. Mint a gyógyhatású szereket általában, ezt sem lehet nyakló nélkül szedni: maximum három hónapig javasolt a magok fogyasztása, mert ezt követően már ingerlékenységet és alvászavarokat okozhat a gránátalma túladagolás.

Spermaszaporító: zeller, sör, fürjtojás

A nem megfelelő mennyiségű spermaképződés gyakran oka annak, hogy nem jön a várva vért baba. Ilyen esetben a férfi termékenyítő ereje ezzel a koktéllal növelhető: naponta egy nyers fürjtojás, egy pohár barna sör, 300 gramm zeller. Természetesen segít a mozgás, a sok zöldség és gyümölcs, a hal és a tökmag fogyasztása is. További jó tanács az egészséges spermákért, hogy a férfiak minél kevesebb húst egyenek, ne igyanak kávét és alkoholt sem.

 

Forrás : www.nlcafe.hu

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20150208/gyogynovenyek-a-libidoert-es-a-termekenysegert/

 

 

Az önkielégítés egészségügyi hatásai

A maszturbálás többek között a 2-es típusú diabétesz kockázatát is csökkentheti, a hormonális folyamatok és a feszültség feloldása révén enyhíti az álmatlanságot, és az orgazmus közben bekövetkező összehúzódásokkal erősíti a medencefenék erejét.

A maszturbáció, vagyis a saját nemi szervünk megérintése örömszerzés céljából, olyan tevékenység, amit már a csecsemők is végeznek az anyaméhen belül. Az egészséges szexuális fejlődés természetes és normális velejárójának számít.

Egy, az Egyesült Államokban végzett országos felmérés szerint a férfiak 94, és a nők 85 százaléka ismeri be, hogy maszturbál. A tevékenység társadalmi felfogása azonban még mindig nagyon változatos, és még mindig tartozik hozzá egyfajta megbélyegzettség. Ezzel állnak összefüggésben azok a hiedelmek is, amelyek annyira nevetségesek, hogy csoda, hogy valaki egyáltalán elhiszi ezeket. Ilyen például az, hogy a maszturbáció vakságot és elmebetegséget okoz, hogy a maszturbálástól leeshet a nemi szerv, vagy hogy a maszturbálás meddőséget okoz.

  A maszturbáláson nincs mit szégyellni: és még jót is tesz  
 

A maszturbáláson nincs mit szégyellni: és még jót is tesz

 

A valóság az, hogy a maszturbálás számos egészségügyi előnnyel jár. A nők esetében megelőzheti a méhnyaki és a húgyúti fertőzéseket azáltal, hogy a méhnyak a nemi izgalom során megnyílik. Ez a méhnyaki nyálkahártya megnyúlását eredményezi, ami lehetővé teszi a folyadék keringését, és a méhnyaknál lévő, baktériummal telített folyadék kiürülését. A maszturbálás a 2-es típusú diabétesz kockázatát is csökkentheti, a hormonális folyamatok és a feszültség feloldása révén enyhíti az álmatlanságot, és az orgazmus közben bekövetkező összehúzódásokkal erősíti a medencefenék erejét.

Férfiak esetében a maszturbáció csökkenti a prosztatarák kockázatát, valószínűleg azzal, hogy lehetővé teszi a rákkeltő anyagok kiürülését a prosztatából. Ezen kívül pedig az orgazmus számos további általános előnnyel is jár, beleértve a stresszoldást, a vérnyomáscsökkentést, az önértékelés erősítését és a fájdalomcsillapítást.

Még a maszturbációról való beszélgetés is előnyökkel jár. A szexualitást támogató elvek, köztük a maszturbáció témájának, terjesztése az otthonunkban és a társadalomban lehetővé teszi, hogy a fiatalok egészséges viselkedésformákat és hozzáállást tanuljanak megbélyegzettség és szégyenérzet nélkül.

1953-ban, a szexuális viselkedés első kutatóinak egyike, az amerikai Kinsey is megállapította, hogy a nők nemcsak jelentős számban gyakorolják az önkielégítést, hanem sikerrel is: "A szexuális tevékenység valamennyi típusa közül a maszturbáció az, amelyben a nők leggyakrabban kielégülnek. Az átlagos nő még a házassági közösülések jelentős részében sem jut el az orgazmusig, és ugyanez a helyzet a házasság előtti pettingek legnagyobb részében; de maszturbációinak legalább 95 százalékában eléri az orgazmust."

 

Forrás : www.hazipatika.com

Szerző : Dr. Elek Csaba Nőgyógyász

http://www.hazipatika.com/eletmod/szex/cikkek/mindenkinek_jot_tesz_a_maszturbalas/20131212102147?utm_source=www.startlap.hu&utm_campaign=Startlap_Aktualis_20150211&utm_medium=click&utm_content=http%3A%2F%2Fwww.hazipatika.com%2Feletmod%2Fszex%2Fcikkek%2Fmindenkinek_jot_tesz_a_maszturbalas%2F20131212102147#sl

 

Amit a férfiak sem ? Kétszer olyan hosszú a férfiak pénisze, mint gondolnánk? És erről ők sem tudnak? Minden négyszázadik férfi szerencsésebb társainál? Ezen cikkben tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a pénisszel kapcsolatban.

Az orgazmus időtartama...

A férfi orgazmus körülbelül 6 másodpercig tart. Összehasonlításképpen: a női orgazmus átlag-időtartalma 23 másodperc. Ezzel érdekes összevetni azt, hogy német kutatók szerint egy aktus átlagidőtartama 2 perc 50 másodperc, ezt a nők viszont 5 perc 30 másodpercnek érzékelik.)

Tévhitek a mellről...

Az emlő nem csak orvosi szempontból fontos "szerv", hanem - mint a nőiesség szimbóluma - számos érzelmi, lelki kérdéssel is kapcsolatos. Minden betegségre, az emlőbetegségekre is igaz, hogy nem lehet előre megmondani, kit fog érinteni. Kattintson a folytatásért!

Dohányzás hatása a méretre...

A dohányzás akár egy centiméterrel is csökkenthet a pénisz hosszán, mivel a dohányzásnak köszönhetően romlik szervezetünk véráramlása, a véredények elmeszesednek, emiatt pedig gyengébb lesz az erekció.

Az előbőr felhasználása...

Az orvosok gyermekek körülmetélt előbőrét égési sérülések gyógyítására használják. Ezt az előbőrt természetesen laboratóriumi körülmények között továbbnövesztik, egy körülmetélt fitymából mintegy 23 ezer négyzetméternyi bőrátültetéshez használható anyagot sikerül előállítani.

Önkényeztetés...

Minden négyszázadik férfi hajlékony annyira, hogy saját magát tudja orálisan kényeztetni. Ennek a hivatalosabb neve az autofellatio. (A becslések szerint aki képes erre, az életének valamely szakaszában ki is próbálta már.)

Fejen hordott pénisz...

A Vietnam környékén felfedezett Phallosthetus cuulong nevű halfaj hímjei a fejükön hordják péniszüket. Pontosabban priapium nevű ivarszervüket, ami a mellúszókból és a hasúszókból alakult ki. A nőstények genitális nyílása a torokban található. Ezt majd mindenki elképzeli magának.

  10 dolog, amit nem tudtunk a péniszről  
 

10 dolog, amit nem tudtunk a péniszről

 


Kétszer hosszabb, mint gondolnánk...

A misszionárius pózban a pénisz konkrétan bumerángalakot vesz fel. Ha fájdalmat okozna ezt elképzelni, megnyugtatásul közöljük, hogy egyfelől MRI-vel vizsgálták a jelenséget, másfelől nem csupán a pénisz látható részéről beszélünk. A pénisz láthatatlan része ugyanis a kismedencében rejlik és a szeméremcsonthoz kapcsolódik. Úgyhogy gyakorlatilag kétszer hosszabb is lehet a hímvessző, mint gondolnánk.

A világon a legnagyobb...

A legnagyobb mért férfipénisz 34,3 cm hosszú, tulajdonosa pedig egy New York-i férfi, Jonah Falcon. Jonah több pornóipari felkérést is visszautasított már.

Rövidülhet is...

Ha egy pénisz nem kerül gyakran izgalmi állapotba és nem áll fel, a benne található szövetek kevésbé lesznek ruganyosak és emiatt a pénisz 1-2 centiméterrel rövidülhet.

Nem kalóriamentes...

Egy teáskanálnyi spermában 7 kalória található.

Baktériumtelep....

Egy átlagos péniszen mintegy 42 különböző baktérium található - kevesebb, ha már körülmetélték.

 

Forrás : www.hazipatika.com

Szerző : Gyetvai Veronika

http://www.hazipatika.com/eletmod/szex/cikkek/10_dolog_amit_nem_tudtunk_a_peniszrol/20150202145045#TOS_center

Hálószoba titkokról vallottak lányok, asszonyok egy vizsgálatban. Névtelenül. Vajon az igazat mondták? Tényleg ennyi egy nő átlagos férfi-fogyasztása, tényleg ennyien nem ismerik az orgazmust? Tényleg ennyien hancúroznak felelőtlenül

A 18-49 éves, szexuálisan aktív nők átlagosan 6-7 férfival bújnak ágyba életük során. A budapestiek között, illetve a diplomások között ez a szám 8, a falun élők között pedig 5 - derül ki az MSD Pharma Hungary Kft. 500 fős reprezentatív kutatásából, amelynek budapesti bemutatóján a résztvevők jó része megkérdőjelezte ezt a számot. Sokan látják úgy, hogy szemérmeskednek a nők, nem az igazat válaszolták. Azt korábban már valóban leleplezték, hogy a férfiak ebben a kérdésben általában felfelé csalnak, a nők pedig lefelé.

A nők háromnegyede elégedett a szexuális életével. A fővárosban élő diplomás nők között vannak a legtöbben, akik többre, jobbra vágynak.

Inforgrafika: MSD Pharma Hungary Kft.

Kegyes hazugság az ágyban

Az orgazmusra meg kell érni – derül ki a felmérésből. A fiatalok negyede szinte soha nem éli meg az gyönyört, csak 37%-uk állítja, hogy könnyen, minden együttlét során megy neki.  A 40-49 éves korosztályban kevesebben panaszkodtak arra, hogy nem jutnak el a csúcsra.

Minden második válaszadó színlelt már kielégülést. Közülük minden 5. leplezte így, hogy nem, vagy csak nehezen él át orgazmust, egyharmaduk pedig ezzel óvta meg a kudarcélménytől partnerét. A színlelés leggyakoribb oka ugyanakkor az, hogy épp nincs kedvük az együttléthez, vagy túl fáradtak hozzá, de nem akarják partnerüket megbántani. Szakemberek szerint a férfiaknál az orgazmus ösztönös, nőknél tanult folyamat eredménye.

Mit élvez a nő?

Az orgazmus eléréséhez a nemi szervek izgatásán túl a 30 év felettieknek jellemzően a mellbimbó izgatása szükséges, a fiatalabbak számára viszont a nyak az elsődleges erogén zóna. A belső comb és a fenék stimulálása a nők harmadának, a fül izgatása pedig egynegyedének okoz örömöt.

Minden harmadik nőnek egyfajta előjáték az alkohol, 15 százalékuk afrodiziákummal növeli a szexuális élményt.  Szerepjátékkal 39 százalék dobja fel nemi életét, főleg a felsőfokú végzettségűekre jellemző ez.  10-ből 4 nővel előfordult már, hogy más képzelt partnere helyére.

Ágyon kívül a válaszadók 85 százalékának nagyobb az izgalom, de nem feltétlenül kell velük messzire menni a gyönyörért, a padlón vagy a fürdőszobában már feltüzelhetők.  A nyilvános helyen szeretkezés gondolata a nők háromnegyedét hozza lázba, és jelentős részük próbálta is „tiltott helyen”. Autóban például 10-ből hat nőnek már van szexuális tapasztalata. A felfokozott vágy azonban gyakran nem tart ki az aktus végéig, a lebukás veszélye miatt a nők fele nem jut el az orgazmusig ilyen helyzetben.  

Felelőtlen gyönyör

A felmérés legmegdöbbentőbb adata, hogy a válaszadók majdnem fele (42%) az elmúlt egy évben semmilyen módon nem védekezett, vagy a teljesen megbízhatatlan megszakításos közösülést választotta. Nőgyógyászok tapasztalata szerint egyébként ebben a kérdésben gyakran szépítik a nők a valóságot, az orvos előtt általában nem merik vállalni, hogy felelőtlenek, azt mondják, gumit használtak, a hazai óvszerfogyás alapján azonban biztosra vehető, hogy sokan legfeljebb csak az éjjeli szekrényre készítik azt.

A megfelelő védekezés nélküli szex pedig a szexuális élményt is csökkenti. Minden harmadik válaszadóval előfordult már, hogy a bizonytalanság miatt nem tudta magát átengedni a gyönyörnek. De persze nem ez a legnagyobb baj a felelőtlenséggel.

És ha mindenki kikuncogta magát a felmérés adatain, akkor itt az ideje, komolyan elgondolkodni a következményeken és változtatni, ha kell. Akinek az óvszer csökkenti a szexuális élményt, annak segítünk választani egyéb fogamzásgátlót: 

 

Forrás : Hír24

Szerző : Belicza Bea

http://www.hir24.hu/elet-stilus/2015/02/11/noi-hazugsagok-a-szexben/#sl

Évtizedeken át azt javasolták az orvosok, hogy akinek fáj a háta, aludjon minél keményebb ágyon, vagy akár a földön is. Ám úgy tűnik, hogy ennél azért bonyolultabb a helyzet. A matrac kiválasztása függ attól, mennyi pénzt szánunk rá, van-e bármiféle panaszunk, milyen pózban alszunk. Megnéztük, mit lehet most kapni.

Ideális esetben 8-10 évente matracot kellene cserélnünk – ám úgy tűnik, hogy erre inkább csak akkor szoktak gondolni az emberek, ha rendszeresen ébrednek kimerülten, hát-, nyak- és végtagfájdalmakkal, ízületi panaszokkal, amelyek napközben elmúlnak, majd másnap reggel titokzatos módon újrakezdődnek. Nem kellene pedig megvárni, hogy a rossz matrac tönkretegye az életünket – hiszen életünk harmadát ágyban töltjük. Nem mindegy, hogy kényelmes-e, amin alszunk.

 

Cikkünk szakértője: Dr. Ráthonyi Gábor, ortopédus és baleseti sebész szakorvos (www.derekfajas.hu)

Cikkünk szakértője: Dr. Ráthonyi Gábor

Ortopédus és baleseti sebész szakorvos (www.derekfajas.hu)

I. Epedarugós matrac

...azoknak, akik vendégségbe jöttek

Bár sokáig ez volt a lehető legjobb matracfajta, amit csak kapni lehetett, ma már elavult technológiának számít, kapni sem lehet, esetleg kárpitosmesternél lehet csináltatni. Ennek ellenére sokan még ma is ilyen ágyon alszanak, azzal nyugtatva magukat, hogy „jó ez még”. Való igaz, az epeda rugós matrac sokáig használható, és nem kell feltétlenül kidobni, főleg ha csak időnként, vendégségben alszik rajta valaki. Ezek az egymásba fűzött rugók ugyanis meglepően jó alátámasztást nyújtanak, nem véletlen, hogy annak idején az orvosok is ezt ajánlották a hátfájós betegeknek.

Előnye: Megvan, nem kell rá pénzt költeni, némelyik még ma is meglepően jó állapotú.

Hátránya: A rugók nem külön-külön, hanem együtt mozognak, így ha valaki megfordul rajta, az egész ágy beremeg, megzavarva ezzel a vele együtt alvó másik ember álmát is.

Orvosi szemmel: A rugók bizonyos helyeken (váll, medence) hamar túlterhelődnek, lelapulnak, így süppedőssé vállnak. Persze a rugók minősége a meghatározó, de mint minden matrac, előbb utóbb ez is eldeformálódhat és kényelmetlenné válhat.

Matrac és ágyrács – milyet érdemes venni?

II. Szivacsmatrac

...azoknak, akik nem tudnak rá sokat költeni

A legtöbben ilyen matracot vesznek először, főleg ha most kezdenek új életet, rendezik be a háztartást és a sok kiadás miatt egyszerűen nem telik másra. Annak, akinek nincsenek különösebb ízületi-hátfájással kapcsolatos problémái, pár évig jó lehet átmeneti megoldásként, különösen akkor, ha nem a földön van, hanem egy jobb minőségű ágyban, ágyrácson, ami megfelelő tartást ad neki.

Előnye: Jó ágyráccsal, fedőmatraccal egész kényelmes lehet.

Hátránya: Általában túl puha, hamar kialakulnak benne gödrök és lyukak.

Orvosi szemmel: Vannak nagyon jó minőségű szivacsok, ezek kevéssé deformálódnak és hosszú ideig tartanak. Ezekben nincs szerves anyag, így a poratka ellen is bizonyos védelmet nyújtanak.

Matrac és ágyrács – milyet érdemes venni?


III. Biomatrac

...azoknak, akik szenvednek az allergiától

Az ilyen matracban nincs rugó, így akik idegenkednek a gondolattól, hogy egy rakás fémen aludjanak, azok számára ez megnyugtatóan természetes megoldás. A biomatrac általában kétféle anyagból áll, latexből (ami habosított gumi) és kókuszrostból. A latex olyan habosított, rugalmas gumi, amely jól alátámasztja a hátat, és egyenletesen igazodik a testhez. Nem szív magába nedvességet, párát, így nem fülled be reggelre az ágy, nehezebb benne megizzadni. A kókusznak is kiváló a nedvesség- és légáteresztő tulajdonsága, de nagyon kemény, szilárd anyag, amiben egyáltalán nem tudnak megélni az atkák. (Ezért érdemes 2-3 éves korig ezt tenni a gyerek ágyába – utána felnőtt embernek már nem kényelmes.) A biomatrac jellemzője, hogy ezt a két anyagot rétegzi, a latex puhaságát a kókusz keményebb tartásával kiegyenlítve.

Előnye: Meglévő derék-, hátfájdalom esetén erős, mégis rugalmas alátámasztást nyújt.

Hátránya: Nem olcsó megoldás, és a sokféle változatból nehéz kiválasztani a megfelelőt.

Orvosi szemmel: A különböző összetételű ágyak esetén kulcskérdés a sok összetevő minősége, s ezeket egy hétköznapi ember nem is ismeri. Így teljesen a reklámokra vagyunk utalva, így egy matracra könnyen elkölthetjük akár egy használt kocsi árát is. Ám ha úgy érezzük, hogy egy drága matraccal megoldottuk egészségügyi gondjainkat, gyakran tévednünk kell. Ha anyagi lehetőségeink kimerülnek ezzel a vásárlással, lehet, hogy nem marad pénzünk hatékonyabb, egyénre szabott kezelésekre, megelőzésre.

Matrac és ágyrács – milyet érdemes venni?

IV. Bonellrugós matrac

...azoknak, akik szeretik a hagyományokat

Sokan hisznek benne, hogy a rugós matrac a egészségesebb és tartósabb, ezért szívesen választják a bonellrugós matracokat. Ezek a rugók nincsenek összekötve egymással, nem súrlódnak, nincs hangjuk és kevésbé kopnak. A különböző erősségű rugókkal eltérő keménységű fekvőfelületet lehet csinálni, érdemes többet is kipróbálni.

Előnye: A legolcsóbb fajta rugós matrac.

Hátránya: Nem elég erős a tartása – ha egy ponton megnyomjuk, túl nagy felület süpped be.

Orvosi szemmel: Ez már a múlt.

Matrac és ágyrács – milyet érdemes venni?

V. Táskarugós matrac

...azoknak, akik hosszú távú beruházást keresnek

Ez is a tölcsér alakú bonellrugókból áll, de a rugók jóval kisebbek, és mindegyik egy textilzsákba van varrva, így sokkal jobban tudja követni a test vonalát, egyenletes tartást biztosít, nem hullámzik. A rugók különböző erősségűek is lehetnek – derék- és válltájékon puhábbak, mint másutt, így a gerinc egyenletesebben terhelődik.

Előnye: Ha eltörik egy rugó, akkor sem fúródik a matracba, benn marad a zsákban.

Hátránya: Nem tökéletesen testkövető.

Orvosi szemmel: Mindenki különböző, így nehéz elképzelni olyan matracot, ami a megfelelő helyen puha egy dundi alacsony és egy vékony, nyakigláb egyén számára is.

Matrac és ágyrács – milyet érdemes venni?

VI. Memory Foam matrac

...azoknak, akik az oldalukon szeretnek aludni

Ennek a matracnak rengeteg előnye van – a legfőbb, hogy eloszlatja a testsúlyt, nincs egyetlen nyomáspont – így sokkal kényelmesebb, nyugodtabb alvást tesz lehetővé. Különösen idősek és betegek esetében érdemes beruházni rá, mert aki ezen alszik, annál nem alakul ki felfekvés, hiszen nincs egy pont, amit nyomna. Ízületi meszesedés, gyulladás, kopás esetén is ideális vásárlás.

Előnye: Nem akadályozza a vérkeringést, sok kórházban, idősek otthonában is ezt használják.

Hátránya: Nagyon drága.

Orvosi szemmel: Ez a nyomáseloszlás akkor hasznos, ha nem mozdulunk, így a felfekvések ellen hatékony. Hétköznapi egészséges emberben azonban ilyen gond nincs, még legmélyebb álmunkban is mocorgunk.

Matrac és ágyrács – milyet érdemes venni?

VII. Fedőmatrac (topper)

...azoknak, akik nem akarnak még új matracot venni

4-8 centiméter vastag, vastag takaróra hasonlító matrac, amelyet az eredeti matracra téve feljavíthatjuk annak minőségét. Általában a „memory foam” alapanyagból készül, tehát magán viseli annak minden jó tulajdonságát, ám jóval vékonyabb, tehát önállóan semmit nem ér. De ha kicsit megereszkedett már a matracunk, nyerhetünk ezzel némi időt, mert egyenletessé varázsolja azt, kemény, feszes felületén jó érzés aludni.

Előnye: Olcsón feljavíthatjuk meglévő matracunk minőségét.

Hátránya: A régi, hepehupás matracon ez sem segít.

Orvosi szemmel: A fedőmatrac helyett egy minőségi szivaccsal jobban járhatunk!

Matrac és ágyrács – milyet érdemes venni?

VIII. És milyen ágyrácsra tegyük a matracot ?

Léc-roló: A legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás, saját magunknak kell az ágykerethez rögzíteni, mindenféle matrachoz jó.

Flexibilis: Hajlított rácsokból áll, rugózás nélküli matrachoz ez ajánlott, mert puhábbá teszi a fekvőfelületet.

Fix: Nem kell otthon barkácsolni, az ágykerethez rögzítve vehetjük meg. Ortopéd matracokhoz csak ez használható.

Orvosi szemmel: Minél több a változó, minél bonyolultabb, annál kevésbé várható, hogy mindenkinek jó legyen. Ellenben várhatóan minél összetettebb, annál drágább, és több az esély arra, hogy elromlik. Ez különösen gyerekek esetén, akik szinte biztosan ugrálnak rajta, valós veszély. Szakértőnknek és családjának a léces rácson a félkemény minőségű szivacs vált be.

 

Forrás : www.nlcafe.hu

Szerző : Fodor Marcsi

Szakértő : Dr. Ráthonyi Gábor

http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20140512/matrac-agyracs-tipusok/#sl

A légúti betegségek pontos diagnosztikájában elengedhetetlen az ún. spirometriás, légzésfunkciós vizsgálat elvégzése. Hogy zajlik és mit mér vele a szakember? Cikkünkből kiderül!

A tüdő a funkcionális vizsgálatok szempontjából a legjobban "elérhető" szervünk, ezért nem véletlen, hogy a légzés vizsgálatának is jelentős szerepe van a különféle tüdőbetegségek - így pl. az asztma, COPD - diagnosztikájában.

A szervezet és a külvilág közötti légcserét ventillációnak nevezzük, vizsgálatára a légzésmechanikai módszerek mellett spirometriás vizsgálatot alkalmaznak. Ez utóbbi tárgya a légzési funkció: ide tartozik a különböző tüdőkapacitások, térfogatok és áramlások mérése, de a maximális akaratlagos ventilláció meghatározása is. Az egyes mérési eredmények grafikus megjelenítési módja a spirogram.

  alt  
 

Kép forrása: Wikipedia Commons

 

A légzésfunkció vizsgálata kórélettani diagnózishoz vezet, tájékoztatja a tüdőgyógyászt a zavar jellegéről és mértékéről, utalva annak okára is. Tüdőműtétek előtt a sebész, illetve az altatóorvos is ennek eredménye alapján dönti el, alkalmas-e a beteg a tervezett műtétre.

A vizsgálatról...

Légzésfunkciós vizsgálatot a tüdőgondozókban, tüdőosztályokon, magánrendelőkben, de sok háziorvosi rendelőben is el tudják végezni. Semmilyen kellemetlenséggel nem jár, teljesen veszélytelen, fájdalmatlan, előkészületre sincs szükség.

Tudta-e ?

Hutchinson 1846-ban szerkesztette az első spirográfot.

A vizsgálathoz le kell ülni, az orr befogása (csipesszel) után a szánkba egy csövet kell illeszteni. A vizsgáló utasítására ezután erőltetve kell lélegezni, mély belégzésre és maximális levegőkifúvásra koncentrálva. A számítógép ezekből aztán a légzési térfogatokat és a légáramlási sebességeket analizálja. A vizsgálatot többször megismételjük, hogy a beteg legjobb értékét meghatározhassuk, de így sem haladja meg a vizsgálat időtartama a 4-5 percet. Az eredményhez figyelembe veszi a program a páciens korát, nemét és testmagaságát, és így számol egy normálértéket, melyhez a mért adatokat viszonyítja. A kóros lelet alapján következtetni lehet arra, hogy milyen légzési zavar áll fenn, az eltérés enyhe vagy súlyos.

Érdekesség...

Spiroergometriás vizsgálatról akkor beszélünk, ha a spirométer ergométerrel (kerékpár-, futószalag-, evezős, hajtókaros és rugós) van összekötve, így komplex vizsgálat végezhető ugyanannyi idő alatt.

A lelet...

A leleten sok rövidítés és számérték látható. A VC (vitálkapacitás) a maximális ki-, illetve belégzés közötti térfogatkülönbséget jelenti, míg az RV (reziduális volumen) azt mutatja, hogy a teljes kilégzés után mennyi levegő marad a tüdőben. A FEV1 értéke az erőltetett kilégzési térfogatot jelzi (1 másodperc alatt), az ún. Tieffenau-index (FEV1/FVC) pedig a légúti szűkület jelzője. Az MMEF vagy FEF 25-75 a maximális középkilégzési áramlási sebességről árulkodik, a FEV 1-nél érzékenyebben jelzi a légutak szűkületét. A lelet elemzését bízza szakemberre!

 

Forrás : www.hazipatika.com

Szerző : Kiss Verus

http://www.hazipatika.com/eletmod/rolunk_gondoskodik/cikkek/szurovizsgalatok_diohejban/legzesfunkcios_vizsgalatra_keszul_erre_szamitson/20130404162738?utm_source=www.startlap.hu&utm_campaign=Startlap_Aktualis_20140507&utm_medium=click&utm_content=http%3A%2F%2Fwww.hazipatika.com%2Feletmod%2Frolunk_gondoskodik%2Fcikkek%2Fszurovizsgalatok_

diohejban%2Flegzesfunkcios_vizsgalatra_keszul_erre_szamitson%2F20130404162738#sl

I. Tudjon meg többet a herpeszről !

1. Mi is az a herpesz ?

Egy vírus okozta betegség, melynek leggyakoribb tünete a száj környékén megjelenő hólyagos kiütés, de herpeszes seb a test más részein is megjelenhet (nemiszervek). Az emberek többsége már gyermekkorában találkozik a herpesz vírussal, az érintettség pedig rendkívül gyakori, a felnőtt lakosságnak nagy része fertőzött - annak ellenére, hogy nem tapasztal tüneteket. A herpesz két fő típusa: ajakherpesz és genitális herpesz.

2. Mik a legfontosabb előzetes tünetek ?

A bőr feszülése, bizsergő érzés, viszketés, levertség, rossz közérzet jelzi előre. Ha nem kezelik, szúró fájdalom mellett 1-2 napon belül megjelennek a herpeszes hólyagok. (Hasonló tünetek a nemi szervek környékén is jelentkezhetnek.)

3. Mik a herpesz fázisai ?

  1. bizsergés, viszketés, égő érzés
  2. vizes hólyagocskák (vezikulák) fázisa
  3. sebek (léziók), a kipukkadt hólyagok helyén
  4. pörkösödés (varosodás)

A gyógyulási idő általában 1 hét (5-7 nap). A kezelést már a bizsergés fázisában (az első 8-12 órában) el kell kezdeni, ezért mindig jó, ha kéznél van egy Telviran® krém.

4. Milyen tényezők aktivizálhatják a vírust ?

  • erős UV sugárzás (pl. téli-nyári napfény, szolárium)
  • kimerültség
  • várandósság
  • fizikai / lelki megerőltetés
  • gyomorrontás
  • nőknél menstruáció
  • bizonyos ételek
  • sérülés
  • stressz

5. Hogyan terjed a herpesz vírus ?

Érintkezés útján terjed, rendkívül fertőző, de az egészséges szervezet többnyire hatékonyan védekezik ellene. Sokan még csak nem is sejtik, hogy lappang bennük.

6. Meddig kell együtt élni a vírussal ?

Aki megfertőződik, az egy életen keresztül együtt él vele, de a tüneteket nem tapasztalja állandóan, sőt, lehet, hogy sohasem. A vírus a fertőzés helyéről az idegrostokon keresztül az idegdúcokba vándorol és ott nyugvó állapotba kerül. Amikor a szervezet immunrendszerének stabilitása valamilyen okból megbomlik, előjöhet a betegség.

7. Milyen gyakori a Herpes genitalis ?

Szerencsére ez a típus sokkal ritkábban fordul elő, leginkább a fiatal felnőtteket fertőzi és a nemi szervek tájékán okoz kellemetlen tüneteket. Az ajakherpesz is könnyen átterjed erre a részre. Amennyiben nemi herpesz gyanúja van, forduljon orvoshoz.
Bármilyen herpesz fertőzés esetén javasolt a nemi érintkezéstől tartózkodni!

II. Herpeszveszély !

1. Herpesz terhesség idején...

Vannak kiemelten herpesz-veszélyes időszakok, ilyen például a terhesség.
Előfordulhat, hogy a terhesség alatt gyakrabban jelentkeznek a herpesz tünetei, illetve az is előfordulhat, hogy az édesanya a szülés folyamán átadja a betegséget az újszülöttnek.

A terhesség alatt a kismamák immunrendszere nagyobb terhelés alatt van a szokásoshoz képest, így nem ritka, ha a szervezetben egyébként mindig jelen lévő herpeszvírus akut formában megjelenik náluk.

Ilyen esetben a helyi kezelés és a fertőzési lehetőségek elkerülése javasolt.

A terhesség alatti herpesz kiújulás a babánál fejlődési rendellenességet nem okoz, ám a szülésvezetést befolyásolhatja. Ha a szülés idején aktuálisan látható a herpeszes elváltozás, akkor császármetszést szoktak végezni a baba fertőződését elkerülendő.

Minden csecsemőt, akinél felmerül a herpesz vírus gyanúja, vizsgálni és kezelni szükséges.

2. Herpesz a gyerekeknél...

Gyerekeknél leggyakrabban a Herpes simplex 1 típusú vírus figyelhető meg: a száj nyálkahártyáján, illetve az ajkakon hólyagok jelennek meg, ezek helyileg kezelhetők.

A másik tipikus gyerekbetegség a bárányhimlő (Varicella zoster), amelynek lappangási ideje 2-3 hét. Test szerte hólyagok jelentkeznek és a bőr mélyebb rétegeit is érintheti. A bárányhimlőből való felgyógyulás után életre szóló immunitás marad vissza. A Varicella zoster felnőtt korban övsömört okoz.

3. Összefüggések a stressz és a herpesz között ...

A herpesz megjelenésében nagy szerepe van a stressznek. A stressz gyengíti az immunrendszert, valamint segítik a vírus kitörését.

A stressz csökkentésével a herpesz előfordulási aránya is csökkenthető. A mai, rohanó világban sok a dolgunk, mindig aggódunk, sietünk, idegeskedünk. Érdemes tehát időről-időre saját magunk érdekében kiengednünk a gőzt, például testmozgással, környezetváltoztatással, pihenéssel, relaxációval!

III. Nem biztos, hogy herpesz !

Nem minden herpesz, ami elsőre annak látszik! Figyeljünk oda a különböző tünetekre, mert a kezelések eltérhetnek!

1. Afta

A szájnyálkahártyán megjelenő, fájdalmas, gyulladásos udvarral körülvett felületes hámhiány az afta. Elsősorban a szájüregben figyelhető meg a pofa, az ajkak, a szájpad, a nyelv és a garat nyálkahártyáján. Az afta általában egy 2–3 mm-es fájdalmas fekély, amelyet fibrin fed, és ettől lesz fehér színű. Spontán jelenik meg, és spontán tűnik el.

Gyermekkorban gyakran előforduló betegség, amely gyorsan elmúló néhány napig tartó gyulladásként jelentkezik. Felnőtteknél 5-14 napig tart, majd magától elmúlik.

Az afta nem igényel orvosi ellátást, de elhúzódó panaszok esetén vagy, ha nagy számban jelentkeznek a gyulladások, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

IV. Tények és tévhitek a herpeszről

1. Tények:

- Léteznek bizonyítottan hatékony szerek a herpesz kezelésére – Igaz !

Az aciclovir nevű hatóanyagot tartalmazó termékek, mint a Telviran® krém gyorsan és hatékonyan kezeli a herpeszt. A házi gyógymódok alkalmazása azonban nem javasolt, ugyanis könnyen még nagyobb bajt okozhatunk vele!

- Sérülések is előidézhetik a herpeszt – Igaz !

Apróbb sérülések is könnyedén vezethetnek herpeszkitöréshez, például az ajkak harapdálásával.

- Gyógyíthatatlan és kiirthatatlan – Igaz !

A különbözős gyógyszerek, krémek a vírus szaporodását állítják meg, kiirtani a szervezetből a kórokozókat nem képesek. A herpesz önmagától is elmúlik, de vírusellenes szerek alkalmazásával a gyógyulás folyamata felgyorsítható, a tünetek enyhíthetők.

- Nem szabad a hólyagokat leszedni – Igaz !

Mindenképpen várjuk meg, amíg a hólyagok leszáradnak és begyógyulnak. Nyomkodni nem szabad, mert a hólyagokban lévő folyadék fertőző. Ráadásul, ha kapargatjuk, nyomkodjuk a herpeszt, az nehezebben gyógyul.

- A herpesz megjelenésének kiváltó oka lehet a stressz – Igaz !

A herpesz megjelenésében nagy szerepe van a stressznek. A stressz gyengíti az immunrendszert, valamint segíti a vírus kitörését.

- Megelőzhető a herpesz, illetve enyhíthetők a tünetek vitaminbevitellel – Igaz !

A C-vitamin egy antioxidáns, egyaránt részt vesz a fertőzések és a vírusok ellen védő ellenanyagok és a fehérvérsejtek termelésében. A cink segít az immunrendszer egészségének fenntartásában és azoknak a vírusoknak az elpusztításában, amelyek akkor támadnak, amikor az ember kimerült állapotban van.

2. Tévhitek:

- Az emberek többségén rendszeresen jelenik meg herpesz – Nem igaz !

A különböző herpeszvírusok valóban a legelterjedtebb vírusok közé sorolhatóak: az emberek nyolcvan százaléka hordozó, de a felnőttek csupán 20 százaléka betegedik meg – azaz jelenik meg rajta időről-időre a herpesz.

- Csak gyerekként, fiatalon lehet elkapni – Nem igaz !

A herpeszvírus kortól függetlenül terjed. Az újszülöttek is elkaphatják (szülés során is megfertőződhetnek, ahogy a későbbi szoptatás során is), és az is találkozhat vele, akinek még sosem volt: például, ha olyan evőeszközzel étkezünk, amelyet más, herpeszvírussal fertőzött személy használt és az eszköz nem lett fertőtlenítve; vagy például a herpesz genitalis (nemi szerveken jelentkező herpesz) nemi érintkezés útján terjed.

- Csak fájdalmas hólyagok formájában jelentkezik a vírus – Nem igaz !

Az ártalmatlan ajakhólyagocskáktól (HVS 1 és 2) az életveszélyes agyhártyagyulladásig széles a skálája azon betegségeknek, amelyeket herpesz vírusok okoznak.

- A citromlé vagy az ecet jó a herpeszre – Nem igaz !

Kimarhatják, kiszáríthatják a bőrt, ami csak még fájdalmasabbá teszi a herpesz gyógyulását.

 

Forrás : www. telviran.hu

http://www.telviran.hu/#sl

A munkavállalók 51%-a folyamatos stresszben él. Az Európai Unióban évente átlagosan 136 milliárd euró, Magyarországon kb. 440 milliárd forint, azaz a 4-es metró árával azonos nagyságrendű érték vész el a nem, illetve nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt, amely a kieső munkanapok 50-60%-áért felelős.

A munkavállalók egészségének veszélyeztetésén túlmenően a munkahelyi stressz rontja vállalataink versenyképességét, mivel növeli a hiányzások számát, csökkenti a hatékonyságot és magas fluktuációt eredményez. Egy friss felmérés szerint a munkavállalók 51%-a véli úgy, hogy munkahelyén általános a stressz, 10-ből 4-en pedig úgy vélik, hogy az azzal járó pszichoszociális kockázatokat az adott szervezeten belül nem megfelelően kezelik.

Ezen a helyzeten kíván most változtatni az Európai Munkavédelmi Ügynökség, amely az EU 28 tagállamában, Magyarországon a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által működtetett Nemzeti Fókuszponttal együttműködve, „Egészséges Munkahelyek - Kezeljük a stresszt!” címmel kétéves kampányt indít, amellyel vállalatoknak kíván módszertani segítséget nyújtani a megfelelő stresszkezelési gyakorlatok kialakításában. A kampány részeként, a munkáltatók számára meghirdették az Európai Helyes Gyakorlat Díjat.Mitől stresszelünk a legtöbbet?

A munkahelyi stressz elsősorban az időhiány, a túl szoros határidők, a képességeknek vagy a szakképzettségnek nem megfelelő elvárások, a személyi konfliktusok, az egyén vélt vagy valós érzései, illetve motivációja és elvárásai között kialakult feszültség, valamint a nem megfelelő munkafeltételek és munkakörnyezet miatt alakul ki, de forrása lehet a munkahelyi erőszak és a munkahelyi zaklatás is.

„A munkavállalók a fizikai, idegrendszeri és pszichológiai adottságaiknak megfelelően képesek a munkavégzés terhelő hatásait kompenzálni. Egyes munkavállalóknál a krónikus munkahelyi stressz miatt magatartási, pszichoszomatikus és pszichiátriai megbetegedések alakulhatnak ki” – mondta Dr. Erősné dr. Bereczki Edit, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal orvos szaktanácsadója. „Az európai kutatások és felmérések azt igazolják, hogy a munkahelyi distressz felismerésének, kezelésének, megelőzésének hiányosságai miatt nemcsak az egyének és a munkáltatók szintjén, de társadalmi szinten is egyre inkább számolni kell annak a gazdaság teljesítőképességére és az életminőségre gyakorolt negatív hatásával” – teszi hozzá a szakértő.

A munkavállalók legalább harmada érintett...

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség korábbi, 36.000 vállalat megkérdezésével elvégzett felmérése szerint a munkabaleseteket követően, a munkahelyi stressz a második legnagyobb kockázati tényező, amely az unió aktív korú népességének 28%-át, azaz 56 millió munkavállalót, a mintegy 4 millió magyar munkavállalóból pedig közel 1,1 millió főt érinthet közvetlenül.

A munkavállalók a munkaadóknál valamivel borúsabban látják a helyzetet. Az Ügynökség által megkérdezett dolgozók 51%-a szerint a stressz gyakori a munkahelyén, 10-ből 4-munkavállaló pedig úgy véli, hogy ezt a problémát és a vele járó pszichoszociális kockázatokat nem megfelelően kezeli munkaadója.Nem jó az egyénnek, nem jó a vállalatoknak, nem jó az államnak

A munkahelyi stressz az Európai Unió tagállamaiban évente 136 milliárd euró kárt okoz a foglalkoztatóknak, elsősorban a vállalati szektornak, mivel a betegség miatt kieső és elveszített munkanapok mintegy 50-60%-ának hátterében a stressz és annak negatív egészségi következményei állnak.

Európai Uniós szinten a tagállamok átlagosan évente a GDP-jük 4%-át, Magyarországon kb. 880 milliárd forintot fordít a munkáltatók és az állam a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések következményeinek kompenzációjára. Az európai statisztikákat figyelembe véve kijelenthető, hogy ennek az összegnek a fele, vagyis Magyarországra vetítve mintegy 440 milliárd forint, azaz kb. egy 4-es metró árával azonos nagyságrendű érték, a munkahelyi stressz nem megfelelő kezelése miatt vész el.

alt

„Befektetni a munkavédelembe nem pusztán kiadást jelent, hanem a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzésén túl, többszörös anyagi megtérülést is hoz a vállalkozások számára. A biztonságos és törvényes, garanciális jogokat megtartó foglalkoztatás egyaránt szolgálja a munkavállaló, a munkáltató és a nemzetgazdaság érdekeit” mondta Dr. Modori László, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára.

„Az értékteremtő munka a gazdaság működésének alapja, nélkülözhetetlen a családok jólétéhez, a gyermekneveléshez. Értékteremtő munkát csak biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkakörülmények között lehet végezni” – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A munkahelyi stressz kezelése a munkáltató kötelessége...

A munkahelyi stressz kezeléséről 2004-ben, a munkahelyi zaklatás és erőszak megakadályozásáról pedig 2007-ben kötöttek keret-megállapodást az EU és Szociális Partnerei, akik a munkahelyi stresszt komplex kezelést igénylő kollektív (nemcsak munkavédelmi) problémaként nevesítették. Magyarország 2008-ban ültette át jogrendjébe az uniós szabályozást, az arra vonatkozó részeket a Munkavédelmi Törvénybe integrálva.

„A munkavállalók biztonsága és a stressz megfelelő kezelése nemcsak a munkáltató törvényi kötelessége, de egyben alapvető érdeke is. A munkahelyek nem engedhetik meg maguknak, hogy ne törődjenek a munkahelyi stressz kérdésével, mivel az növeli a hiányzások számát és csökkenti a termelékenységet” – mondta Dr. Bakos József, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság főigazgató-helyettese.

„A pozitív munkakörnyezet nemcsak azért fontos, mert lehetővé teszi, hogy a munkavállalók tovább dolgozzanak, hanem azért is, hogy amikor nyugdíjba mennek, jó egészségi állapotnak örvendjenek. Meggyőződésem, hogy a munkahelyi stresszel és pszichoszociális kockázatokkal foglalkozó új páneurópai kampány nagyban hozzájárul majd e célkitűzés eléréséhez” – tette hozzá.

Az „Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt!” kampány két évig fog tartani, változatos programokkal (képzések, konferenciák és műhelyfoglalkozások, plakát-, film- és fotópályázatok, vetélkedők, javaslattételi rendszerek, reklámkampányok és sajtókonferenciák). A Kampányútmutató, és az „Egészséges munkahelyek” kampány weboldalon keresztül 25 nyelven tölthető le a hivatalos kampányanyag.

Nem bonyolult, de a munkáltatók azt hiszik...

A munkahelyi stressz érzékeny témáját – egyre növekvő mértékű jelenléte és költségei ellenére – még mindig számtalan félreértés övezi. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség ESENER felmérésének eredményei szerint a munkáltatók több mint 40%-a gondolja úgy, hogy a pszichoszociális kockázatok kezelése bonyolultabb, mint a „hagyományos” munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi kockázatoké.

„A most kezdődő Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt! kampánnyal szeretnénk felhívni a figyelmet erre a problémára és támogatást nyújtani a pszichoszociális kockázatok kezeléséhez. A munkával kapcsolatos stressz szervezeti kérdés, amelynek megoldásához a munkáltatók és a munkavállalók közös erőfeszítése szükséges” – mondta Balogh Katalin, a Nemzeti Fókuszpont vezetője.

„A kampány célja annak bemutatása, hogy a pszichoszociális kockázatok ugyanolyan szisztematikus módon kezelhetők, mint bármely más munkahelyi biztonsági és egészségi kockázat. A kampány olyan egyszerű eszközök használatát igyekszik előmozdítani, amelyek segítségével a szervezetek hatékonyan kezelhetik e kockázatokat, de emellett rámutat a folyamat kedvező hatásaira is” – tette hozzá.

 

Forrás : www.wellnessafe.hu

Fotó : Profimedia – Red Dot

http://www.wellnesscafe.hu/Lelek/2014-04/evente-egy-4-es-metro-arat-veszitjuk-el-a-munkahelyi-stressz-miatt/#sl

Egy korábbi randiguru gyűjtötte egy csokorba azokat a dolgokat, amiket jó időben elkezdeni.

Biztos önök is emlékeznek még arra a hetvenes ír származású nagypapára, aki alig pár héttel a halála előtt papírra vetette öt unokájának, mi az a néhány fontos dolog, amit az élettől megtanult. Az eredetileg szűk közönségnek szánt levél hamarosan bejárta az egész internetet, mert olyan hasznos és fontos igazságokról írt, amit a család mindenkivel meg akart osztani.

Kicsit hasonló lesz ez a most következő gyűjtés az egykori randigurutól, Mark Mansontól, aki ma már profi bloggerként és motivációs terapeutaként keresi a kenyerét. A lista, ami azt gyűjti össze, mik azok a fontos dolgok, amiket érdemes már rögtön a harmincadik születésnapunk előtt elkezdeni, Manson harmincadik születésnapjának köszönheti létrejöttét.

A blogger ezalkalomból gondolt egyet, és arra bíztatta 37 évnél idősebb, állandó olvasóit, írják meg azt, mai fejjel mit tanácsolnának harminc éves önmaguknak. Manson saját bevallása szerint 600-nál is több levelet kapott, ám ami ennél is meglepőbb volt, hogy a tanácsok nagyrészt mindenkinél hasonlóak voltak. Íme:

Már most kezdj el a nyugdíjas évekre spórolni !

A beérkezett levelek között ez volt az egyik leggyakrabban ismétlődő tanács. Annyira gyakori – írja Manson -, hogy szinte minden egyes levélíró megemlítette. Ez a bizonyos "spórolás" többféle formában is megjelenhet, így például abban, hogy pénzügyileg addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér, és nem verjük magunkat hitelekbe, vagy ha mégis, úgy nem halmozzuk ezeket. Érdemes megnézni mire költünk és abba is – mondja a szerző -, hogy mibe fektetünk. Amit nem értünk, arra nem érdemes pénzt áldozni.

alt

Képek forrása: Thinkstock

Kezdj el egészségesen élni !

"A szervezetünk nem egyik napról a másikra fog lerobbani. Nem, dehogy. Lassanként, hosszú évek alatt, anélkül, hogy igazán észrevennénk. A harmincas évek azért nagyon fontosak az egészségünk szempontjából, mert sokat tehetünk azért, hogy lelassítsuk az öregedésünket. És ezt a tanácsot már csak azért is érdemes komolyan venni, mert olyan emberek mondják, akik túlélték a rákot, a szívrohamot, a stroke-ot..."

Koptasd le azokat, akikkel nem érzed jól magad !

"Tanulj meg nemet mondani olyan embereknek, olyan programokra, melyek nem tesznek hozzá az életedhez" - idézi a szerző egyik levélíróját, a 37 éves Hayley-t. És, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban? Ne viselj el senkit és semmit, aki vagy ami nem jó hozzád. Ne viseld el őket, csak a pénz, vagy a régi emlékek miatt, vagy csak azért, mert nem akarod őket megbántani.

Légy jó azokhoz, akik törődnek veled !

"Becsüld meg a hozzád közelállókat. Nagyon is. Mert az életben visszanyerhetsz elvesztett pénzt, visszakaphatsz elvesztett munkát, de időt ahhoz nem, hogy bepótold, amit egykor elmulasztottál" - írja a 41 éves Anne.

alt

Nem kaphatsz meg mindent, amit akarsz! Koncentrálj az igazán fontos dolgokra !

"Amikor fiatalok vagyunk, rengeteg álmunk/vágyunk/megvalósítandó célunk van. Persze, hiszen azt hisszük, miénk a világ minden ideje. Ezt a hozzáállást azonban érdemes megváltoztatni, és kiválasztani egy-két igazán fontos célt, hogy minden erőnkkel képesek legyünk arra összpontosítani, annak a megvalósításán dolgozni, ami igazán fontos."

Merj kockázatot vállalni !

"Nincs is annál rosszabb, mint amikor életünk végén azzal kell szembesülni, mi mindent NEM tettünk meg, csak mert féltünk..."

Ne felejts el tanulni !

A legtöbb fiatal beleesik abba a hibába, hogy miután munkát talált elfelejt tovább fejlődni. Azt mondják, túlságosan sok a dolguk ahhoz, hogy önmaguk fejlesztésére is időt szánjanak. Pedig a folyamatos tanulás, a testi és lelki fejlődés elengedhetetlen ahhoz, hogy később is frissek és aktívak maradhassunk.

És mindezek mellett fontos az is, hogy elég időt töltsünk és megbecsüljük a családunkat, és persze saját magunkat is.

 

Forrás : www.hir24.hu

http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/03/27/het-dolog-amit-mindenkeppen-el-kell-kezdeni-30-utan/#a3

Az eddigi legalacsonyabb szintnél is könnyebb tesztet vezetnek be. Bizonyos munkákhoz elég lenne ez az úgynevezett belépőfok is.

Egy újabb szinten, az úgynevezett belépőfokon is lehet majd államilag elismert nyelvvizsgát tenni a nyelvvizsgáztatásról szóló kormányrendelet módosítása értelmében, amely kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

A2, belépőfok

A kormányfő által jegyzett módosítás a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba, és ez alapján bevezetik, hogy államilag elismert nyelvvizsgát ne csak B1, B2 és C1 szinten lehessen tenni, hanem A2 (belépőfok) szinten is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az előterjesztés benyújtásakor kifejtette: az A2 szintű nyelvtudást mérő vizsgán a mindennapi élethelyzetekben és/vagy szakmai tevékenység során előforduló egyszerű, személyes élettérrel kapcsolatos idegen nyelvi kommunikációhoz szükséges idegennyelv-ismeret meglétét mérik.

A nyelvhasználó eszerint megérti a leggyakrabban előforduló szókincset, ha a számára legközvetlenebb személyes dolgokról van szó, például a személyével, a családdal, vásárlással, a közvetlen környezettel vagy a munkával kapcsolatban. Megérti a rövid, világos és egyszerű üzenetek és bejelentések lényegét, képes nagyon egyszerű kommunikációra, valamely ismert témáról vagy cselekvésről információt cserélni valakivel, egyszerű fogalmazásmóddal beszélni tud életkörülményeiről.

Nem minden munkához kell B1

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a módosítást korábban azzal indokolta, hogy Magyarországon az alapfoknak nevezett B1 szint valójában a nyelvtudásskála közepét jelenti, a nyelv önálló használatával. Bizonyos szakmákban, foglalkozásokban azonban elegendő a külföldi, illetve a hazai munkavállaláshoz az A2 nyelvi szint elérése, illetve dokumentálása a munkáltatónak. Ez például a szakképzésben részt vevőknek jelentene motivációt nyelvtudásuk objektív megméretéséhez - írták az előterjesztők.

A módosítás érinti a nyelvvizsgaközpontok akkreditációját is. E szerint az akkreditáció kétévente megújítandó, és ez a nyelvvizsgaközpontok kérelmére indul. A megújítás ellenőrzéshez kötött, az ellenőrzés költségeit a vizsgaközpontok igazgatásszolgáltatási díjként költségarányosan - az általuk lefolytatott vizsgák számának függvényében - viselnék.

Rögzítették azt is, hogy akkreditált vizsgaközpontként olyan oktatási vagy vizsgáztatási tevékenységet folytató, Magyarországon bejegyzett jogi személy működhet, amely képes és alkalmas papíralapú vagy számítógépes nyelvvizsgák lefolytatására, vizsgarendszere megfelel az akkreditáció feltételeinek, emellett angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol esetén nyelvenként legalább öt, egyéb nyelveknél legalább három nyelvvizsgáztatásra alkalmas ember vizsgáztatóként való alkalmazását igazolja.

Külföldi jogi személy a Magyarországon bejegyzett szervezete vagy intézménye által kérelmezheti akkreditációját vizsgaközpontként.

 

 

Forrás : MTI

http://www.hir24.hu/belfold/2014/02/18/itt-a-legegyszerubb-nyelvvizsga/#a3

 

A daganatok típusai, kialakulása és a statisztikák. Ki gondolná, hogy szervezetünkben nap mint nap keletkezhetnek rendellenes sejtek? Mivel azonban az immunrendszer hatékonyan pusztítja őket, sokáig egészségesen élhetünk. Mitől rendellenes egy sejt, és hogy tud tumorrá szaporodni?

A daganatok kialakulása...

Daganatképző sejtek bármely szöveti sejtből kialakulhatnak, ha mutagén (egy gén megváltozását okozó) hatásnak vannak kitéve, és valóban meg is történik a sejt DNS-ének mutációja. Természetesen a genetikai anyag nem minden változása vezet valóban tumoros elfajuláshoz, csak ha a DNS olyan pontjain történik, amelyeknek a sejtosztódás lezajlásában, szabályzásában döntő szerepe van. Rendszerint több tényező és több, a genetikai anyagban bekövetkező változás szükséges a daganatok kialakulásához.
 
A tumorkeletkezés leggyakoribb oka az emberi génállományban található, a növekedést szabályozó génekkel rokon, úgynevezett proto-onkogének aktiválódása. Ez vezet a szövetregeneráció során rendellenes utódsejt képzéséhez, a sejtcsoport elfajulásához. Szervezetünkben nap mint nap - egyes adatok szerint napi mintegy ezer alkalommal - keletkezhetnek rendellenes sejtek, mégis nagyon ritka, hogy ezekből betegség fejlődik, mivel az immunrendszer sejtjei - a limfociták, NK- sejtek stb. - ezeket normálisan képesek felismerni és elpusztítani. Néha a sejteknek sikerül kibújnia a szervezet ellenőrzőrendszerének felügyelete alól. Erre nagyobb az esély, ha az immunrendszer valamiért eleve gyengébb hatásfokkal működik. Ismert tény, hogy egyes betegségek (pl. AIDS) vagy immunszupresszív gyógyszerek szedése gyengítik az immunrendszert.

Jóindulatú vagy rosszindulatú ?

A rendellenes működésű sejteket három nagy csoportba osztjuk:
 
A jóindulatú (benignus) tumor soha nem ad áttétet, a helyén marad, és a környező sejtektől, szövetektől saját kötőszövetes tokban elhatárolódva növekszik. Eltávolítása után a beteg maradéktalanul gyógyultnak tekinthető. Leggyakoribb képviselői a méh simaizom-tumorai, a miómák, egyes festékes bőrelváltozások, illetve a főleg a tarkón és háton található zsírtumorok. A jóindulatúság relatív fogalom. A növekvő daganat - például az agyban - a környező szövetek nyomásával, működésük befolyásolásával szóródás nélkül is számos problémát okozhat. Másfelől - például a jóindulatú bőrdaganatok egy része is ilyen - valamely külső behatásra rosszindulatúvá fejlődhetnek. A daganat rosszindulatúvá válása sok esetben erősen függ a daganat méretétől. Mindebből következik, hogy valamennyi daganatra, így a jóindulatúakra is érvényes, hogy elengedhetetlen a minél korábbi diagnózis és kezelés. A semimalignus (átmeneti) tumor szintén nem ad áttétet, de tokja sincs, így könnyen belenő a környező szövetekbe, azokban terjed és roncsol, elégtelen műtéti eltávolítás után kiújul. A semimalignus tumorok egyik képviselője a Paget-kór, mely az emlőbimbót és a bimbóudvart érintő eckémaszerű, hámló gyulladás formájában jelenik meg.

alt

A rosszindulatú (malignus) tumor sejtjei képesek arra, hogy a primer tumorról leszakadva a vér, nyirokrendszer és közvetlenül a szövetek útján újabb helyekre vándoroljanak a szervezetben. Az elszabadult sejtek útközben elpusztulhatnak, az immunrendszer megsemmisíti őket, vagy pedig megtelepszenek, és osztódni kezdenek; ekkor beszélünk áttétről (metasztázisról). A neoplázia (karcinóma, szarkóma, rák) összefoglaló neve tehát azoknak a betegségeknek, amelyeket rendellenes anyagcseréjű sejtek féktelen szaporodása és áttétképző képessége jellemez.

A karcinómák hámeredetű (fedőhám, mirigyhám)daganatok, a szarkómák pedig kötőszövetek, támasztószövetet, izmok és származékaik sejtjeiből alakulnak ki. A fehérvérűség külön kategóriát képez, amely vagy a nyirok csomók vagy a csontvelő rosszindulatú megbetegedésének következménye. A rosszindaltúan elfajult (malignusan transzformált) sejtek nem csupán nyomják a környező szöveteket, meg is támadják azokat, beléjük hatolnak - ezt nevezik a szakemberek beszűrődésnek, infiltrációnak. Mivel nem fejlődnek ki rendesen, nem képesek az eredeti sejttípusuknak megfelelő működésre, csupán a szaporodást tekintik feladatuknak.

Így az egészséges sejtektől, a szervezet egészétől elvonják az oxigént és a tápanyagokat. A hámszövetből kiinduló rosszindulatú rákok a karcinómák, a kötőszövetieket pedig szarkómáknak nevezik. A rákos megbetegedéseket azon szervek alapján is lehet csoportosítani, amelyben az elsődleges (primer) tumor létrejön.

Minél előbb, annál jobb...

Az elsődleges tumor mielőbbi felfedezése és eltávolítása azért fontos, mert minél tovább növekedik, annál valószínűbb, hogy valóban áttétet is képez. A teljes gyógyulás csak valamennyi tumoros góc felszámolásával érhető el, de amennyiben a primer daganatot nem fedezik fel idejében, ez már nem mindig lehetséges. Ilyenkor a betegség halálos kimenetelű.
 
A metasztázisok rendszerint az eredeti tumorhoz közel vagy a műtéti hely közelében, a közeli nyirokcsomókban, illetve a vérárammal elérhető szervekben képződnek. A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás, - azaz környezeti tényezők, - valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak, illetve felerősíthetik a külső hatást.
 
A rák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, bár vannak kifejezetten fiatalkori rákok is. A fejlett országok leggyakoribb tumorai a férfiak vastag-, végbél- és prosztatarákja, a nők jóindulatú méhpolipja, a méhnyak- és az emlőkarcinóma. Gyermekek és idősebbek között a vérképző-szervi tumorok a leggyakoribbak.
 
Magyarországon a rákstatisztikák tendenciái nagyrészt megfelelnek a nemzetközi folyamatoknak, azzal a szomorú kiegészítéssel, hogy a szív- és érrendszeri halálozás után a második helyen állnak a rákos megbetegedések, és európai felmérések tanúsága szerint a férfiak tekintetében első, a nők esetében a második helyen állunk a rák okozta halálozásban. Hazánkban évente 26 ezer férfi és 23,5 ezer nő rákos megbetegedését diagnosztizálják, ugyanakkor összesen csaknem 32 ezer beteg hal meg daganat következtében. Az 5 leggyakoribb rák fajta a férfiak körében a tüdő-, a vastagbél-, a prosztata-, a hólyag- és a gyomorrák, míg a nők között a mellrák vezeti a sort, amit a vastagbél-, a tüdő-, a méhtest- és méhnyakrák követ. Némileg reménykeltővé teszi a képet, hogy napjainkra a legtöbb rák esetében megállt a meredek növekedés.
 
A férfiakkal ellentétben még mindig nő azonban a nők tüdőrákjának előfordulása. Egyértelmű, hogy ez a lányok és asszonyok emelkedőben lévő dohányzása tragikus következményeként értékelendő.
 
 

Forrás : www.hazipatika.com

Szerző : Máriáss Márta

htttp://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/mellrak/cikkek/mi_is_pontosan_a_rak/20040615150601?utm_source=www.startlap.hu&utm_campaign=Startlap_Aktualis_20140131&utm_medium=click&utm_content=http%3A%2F%2Fwww.hazipatika.com%2Fnapi_egeszseg%2Fmellrak%2Fcikkek%2Fmi_is_pontosan_

a_rak%2F20040615150601#a3

Keresés