Nagy a forgalom, sok a figyelmetlen sofőr

 

alt
Most kell figyelni az utakon, a statisztikák szerint az aztus a legveszélyesebb hónap.
 

Hiába jobbak most a látási és útviszonyok, mint télen, a KSH adatai szerint a nyáron fokozatosan egyre több személyi sérüléssel végződő baleset történik az utakon, az augusztus egyenesen a legveszélyesebb hónap.

Tavaly májustól augusztusig átlagosan havonta megközelítőleg 1500 személysérüléses közúti baleset történt, ez háromszázzal több, mint az éves átlag. A KSH adatai szerint már májusban emelkedésnek indul a baleseti mutató, a csúcsát pedig augusztusban éri el: 2012 júniusában 1483, augusztusban pedig már 1671 személysérüléses közúti baleset történt Magyarországon.

A CIG Pannónia hasonló tapasztalatokról számolt be: a biztosítóhoz bejelentett káresemények 2012 augusztusában körülbelül 15 százalékkal emelkedtek egy átlagos tavaszi hónaphoz képest.

A balesetek nyári hónapokban megemelkedett száma több tényezőre vezethető vissza. A jó időnek köszönhetően például sok olyan sofőr ül autóba, aki kiesett a vezetési gyakorlatból, és potenciális veszélyforrást jelentenek a fáradt sofőrök is, akik a nyaralás alatt a kelleténél többet vezetnek egyhuzamban.

Ugyancsak rontják a baleseti statisztikákat a külföldi gépjárművek által okozott balesetek. Magyarország ugyanis tranzitútvonal, a nyugat-kelet irányú forgalom a nyári időszakban ugrásszerűen megnő, és ezzel párhuzamosan a balesetek száma is emelkedik. Az időjárás is nagy részben felelős lehet a közúti balesetekért, mert a magas hőmérséklet, valamint a klímaberendezés okozta hőingadozás megviseli a vezetők szervezetét.

 

Forrás : www.vezess.hu

http://www.vezess.hu/hirek/augusztusban_tortenik_legtobb_kozuti/45609/#aktualis

Keresés