A Visa Europe marad Magyarországon és folytatja fejlesztéseit az elektronikus fizetési rendszerek területén - közölte a cég.

A Visa Europe tavaly decemberben jelentette be, hogy kivonul Magyarországról, ha bankközi jutalékkal kapcsolatban nem lesz Magyarországon szabályozás, ennek hiánya ugyanis rossz helyzetbe hozta céget, míg versenytársa, a MasterCard profitált belőle.

Döntött a parlament...

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el a hazai bankközi jutalék mértékének szabályozását is tartalmazó törvénymódosítást, e szerint a bankkártyával fizető, valamint az azt elfogadó fél pénzügyi szolgáltatói - egymás között - nem számolhatnak fel betéti kártya esetén 0,2 százaléknál magasabb díjat és jutalékot (interchange díjat). Ugyanez a díj és jutalék - együttesen - legfeljebb 0,3 százalék lehet a hitelkártyáknál. Mindkét korlát feltétele az, hogy mindkét szolgáltatónak Magyarországon legyen a székhelye, illetve fióktelepe.

Magyarországon a módosítás hatálybalépését megelőzően a MasterCard 0,7 százalékot, plusz 12 forintot, míg a Visa 0,15 százalék, plusz 0,015 eurót számolt fel ezen a címen. A kártyát kibocsátó bankoknak pedig az volt az érdeke, hogy minél magasabb legyen ez az összeg, így egyre kevesebben adtak ki Visa kártyát.

Sok a készpénzezés...

Magyarország továbbra is készpénzközpontú a többi európai országhoz képest. A magyar lakosság jelentős része a bankkártyáját készpénzfelvételre használja. Az egy főre jutó POS terminálok száma Magyarországon az európai átlag felét sem éri el. Egy magyarországi lakosra jutó kártyás fizetési tranzakciók száma pedig csupán harmada az európai átlagnak.

A Visa Europe keresi az együttműködési lehetőségeket a hatóságokkal és a magyar kormánnyal a magyarországi elektronikus fizetési rendszer fejlesztése érdekében, mivel ez nagy részben támogatná a szürkegazdaság elleni harcot is.

 

Forrás : Privátbankár.hu

http://privatbankar.hu/penzugyek/valtozas-jon-a-bankkartya-piacon-igy-mar-marad-a-visa-is-261569

Keresés