Az OTP Csányi Sándor által említett két akvizíciós célpontja közül az első egy kisebb, a második valószínűleg egy nagyobb magyarországi bank. A Portfolio.hu értesülései szerint első körben a Credigen Bank Zrt.-t veszi meg az OTP, a tranzakció bejelentésére pedig már a közeljövőben sor kerülhet.

A Sofinco S.A. tulajdonában álló, közvetett módon a francia Crédit Agricole érdekeltségébe tartozó Credigen Bank 1998 óta működik Magyarországon, azonban azóta nem sikerült jelentős méretre szert tennie. A 2011 végi adatok szerint 3,9 milliárd forintos saját tőkével és 5,2 milliárd forintnyi kihelyezett hitellel rendelkezett. A bank a magyar áru- és személyi hitelek piacán volt aktív korábban, egy ideje azonban már nem folytat hitelezési tevékenységet.

A tulajdonos 2010-ben döntött úgy, hogy kivonul Magyarországról. A hitelportfólió nagy részét és a bank 16 ezer ügyfelét ennek megfelelően a Budapest Bank vette át idén év elején (korábban szintén csökkentette hitelállományát a társaság, ami látható az alábbi ábrán), így a bank gyakorlatilag "üres". A Credit Agricole másik, befektetési banki és vállalatfinanszírozói profillal rendelkező és fióktelepként működő érdekeltsége több mint egy évvel ezelőtt szintén a magyarországi eszközök eladásáról döntött.

2013.02.05 09:57 A Budapest Bankhoz kerültek át a credigenesek
2012.02.20 08:10 Újabb bank vonul ki hazánkból

Megtudtuk, kit vesz meg az OTP

A Portfolio.hu értesülései szerint az OTP a jelentősen megcsappant méretekkel rendelkező, magyarországi engedéllyel működő Credigen Bankot veszi meg. Hasonló értesüléséről kedden reggel a Jazzy Rádió Millásreggeli műsora is beszámolt. Úgy tudjuk, az akvizíciót követően a bankot agrárfinanszírozási tevékenységének erősítésére szeretné felhasználni az OTP, hogy azonban ehhez miért tartja célravezetőnek egy korábban más profillal rendelkező kisbank megvásárlását, egyelőre nem világos.

Forrásunk szerint a hitelportfólió nagy részének említett eladása óta nem rendelkezik számottevő eszközállománnyal és külső forrással a bank. A társaság valós értéke ezért megközelíti meglévő saját tőkéjének könyv szerinti értékét. Mivel korábbi hiteleit részben saját tőkéből finanszírozta a társaság, jelenleg ez valószínűleg kétmilliárd forint körüli, vagyis megfelel egy bank alapításához szükséges minimális tőkebefektetés értékének, amelyet a hitelintézeti törvény 9. paragrafusa ír elő. A tranzakcióval az alapításhoz kapcsolódó költségeket és az adminisztrációt takaríthatja meg az OTP.

Úgy tudni, a Credigen Bank megvásárlásával kapcsolatos tárgyalások lényegi része mára befejeződött. Az akvizícióhoz szükséges engedélyek beszerzése mellett így lényegében már csak a felvásárlás bejelentése van hátra, amelyre a közeljövőben sor kerülhet.

Nem az MKB...

Két magyarországi bank felvásárlását is tervezi az OTP - számoltunk be korábban. A lehetséges célpontok köre széles: a nagybankok között például több olyan is van, amelynek tulajdonosa számára Magyarország "rémálom" - ahogy a CIB anyabankjának vezérigazgatója nevezte nemrég hazánkat. Akad is egy közöttük, nevezetesen az MKB, amelyet négy éven belül "nyíltan" eladásra szán a tulajdonosa. Már korábban úgy értesültünk, az OTP első hazai célpontja mégsem egy "nagyvad", hanem egy kisebb hitelintézet lesz. Mindesetre ezzel is demonstrálhatja a társaság, hogy támogatja a magyar tulajdon részarányának növelésére vonatkozó kormányzati szándékot hazai piacán, és ha úgy adódik, később sem hagyja, hogy ezt a munkát teljes egészében az állam végezze el.

2013.05.15 06:20 Két magyar bankot venne az OTP - Kik ők?

A Bayerische Landesbank - az MKB Bank anyabankja - az Origo értesülésére reagálva közleményében a múlt héten leszögezte: a bank megvásárlása iránt folyamatos az érdeklődés, de az MKB még nem biztosított kizárólagosságot egyetlen potenciális vevőjelöltnek sem, valamint nem folytat előrehaladott tárgyalásokat egyetlen érdeklődővel sem. Ez alapján az OTP általi felvásárlásáról szóló spekuláció tehát nem lehet valós.

2013.05.17 16:06 Itt a cáfolat - Nem az MKB az OTP egyik kiszemeltje

Megtudtuk, kit vesz meg az OTP

Mire vágyhat az OTP ?

Az OTP magyarországi operációja elsősorban lakossági fókuszú, a hitelek közel kétharmada, a betétállomány közel fele, a nettó kamatbevétel és az összes bevétel közel négyötöde, a nettó díj- és jutalékbevételek 86 százaléka az OTP Core lakossági szegmenséhez köthető.

Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP első negyedéves gyorsjelentését követő sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az OTP Magyarországon a lakossági és a vállalati szegmensben is tovább erősítené pozícióját, mindkét verzió mellett felsorakoztathatóak érvek: az OTP egyrészt további pozíciókat szerezhet a lakossági szegmensben, ahol komoly tapasztalatokkal rendelkezik, másrészt a vállalati szegmensben erősíthet, ahol relatíve gyengék a pozíciói. A hazai bankpiacon az általunk lehetséges felvásárlási célpontnak tartott pénzintézetek közül az MKB, a CIB, (sokkal kisebb mértékben a Raiffeisen), a BNP Paribas, a Commerzbank, a Deutsche Bank inkább vállalati, míg az Axa egyértelműen lakossági fókuszú bank. A Credigent korábban nem számítottuk a lehetséges akvizíciós célpontok közé már lezajlott eszközeladásai miatt.

Megtudtuk, kit vesz meg az OTP

Mit szólna a GVH ?

Mivel a legnagyobb banki szereplőről van szó, az OTP esetében egy hazai akvizíció versenyjogi kérdéseket is felvet. A hazai szabályozás alapján vállalkozások összefonódásához engedélyt kell kérni a Gazdasági Versenyhivataltól, ha valamennyi érintett vállalkozás-csoport, valamint a csoport tagjai és más vállalkozások által közösen irányított vállalkozások előző üzleti évben elért nettó árbevétele együttesen a 15 milliárd forintot meghaladja, és az érintett vállalkozáscsoportok között van legalább kettő, amelynek az előző évi nettó árbevétele a vállalkozás-csoport tagjai és más cégek által közösen irányított vállalkozások nettó árbevételével együtt 500 millió forint felett van. A hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások összefonódásánál a nettó árbevétel helyett az alábbi bevételi tételek összegét kell figyelembe venni: a) kamatok és kamatjellegű bevételek, b) bevétel értékpapírokból, c) kapott jutalékbevételek, d) pénzügyi műveletek nettó nyeresége, e) egyéb üzleti tevékenységből származó bevétel.

Az engedély iránti kérelem elbírálásakor a versenyhivatal az alábbi szempontokat veszi figyelembe: a) milyen az érintett piacok szerkezete, a piacon folyó verseny, és hogy az összefonódás milyen következményekkel járna ezekre, b) a piacra lépés és a piacról történő kilépés költségeit, kockázatait, c) az összefonódásnak a szállítókra, az üzletfelekre és a fogyasztókra gyakorolt hatását, d) a beszerzési és az értékesítési lehetőségeket. Az engedélyt a GVH akkor tagadhatja meg, ha megítélése szerint a tranzakció a verseny jelentős csökkenéséhez vezetne. Forrásaink szerint ennek megállapításához a GVH egy- és kétfázisú vizsgálatot bonyolít le. Az előző legfeljebb 45 napig, utóbbi azonban hónapokig, akár fél évig is eltarthat. Amennyiben az OTP egyik legnagyobb versenytársát vagy annak egyik üzletágát vásárolná meg, a GVH valószínűleg ez utóbbit folytatná le, érintve a vizsgálat során a bankpiac minden szegmensét. Amennyiben versenycsökkentő tényezőt észlel, csak ennek elhárítása (pl. tevékenység szűkítése, a tervezetthez képest részleges vásárlás) esetén adja meg az engedélyt, az akvizíció pedig csak ennek birtokában bonyolítható le. Nincs azonban olyan objektív kritérium, amely önmagában eleve kizárna egy felvásárlást az OTP számára saját piacain.

 

Forrás : www.portfolio.hu

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/megtudtuk_kit_vesz_meg_az_otp.184161.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Keresés