Megjelentek a Magyar Közlönyben a múlt hét pénteken bejelentett Varga-csomag részletei. A dokumentumban a kormány részletezi, pontosan hogyan is oszlik meg az egyes költségvetési fejezetek között a majdnem 93 milliárdos kiadászárolás. A legnagyobb zárolás az Emberi Erőforrások Minisztériumát érinti – írja a hvg.hu.

A Magyar Közlönyben hétfőn megjelentek a múlt pénteken bejelentett Varga-csomag részletei, vagyis hogy a kormány mely területeken visz végbe zárolást, illetve kiadáscsökkentést. A 93 milliárdos pakkból 68,9 milliárd a zárolás. Az egyes szervek vezetőinek május 24-ig kell bejelenteniük zárolási, illetve csökkentési kötelezettségeket cím, alcím, jogcímcsoport, jogcím és kiemelt előirányzatonkénti részletezettségben. Ezt megelőzően már május 17-ig be kell jelenteniük Varga Mihály nál, hogyan kívánják a költségcsökkentést végrehajtani – írja a hvg.hu.

A zárolás az összes minisztériumot érinti, a legnagyobb vágás az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (EMMI) jelentkezik: Balog Zoltán tárcájánál 17,25 milliárdot kell megfogni. A második legnagyobb tétel a Vidékfejlesztési Minisztériumra vonatkozik, itt 11,88 milliárdos a zárolás. A hivatalos értesítőből az is kiderül, hogy mely előirányzatok mentesülnek a megszorítások alól. Ezek szerint nem jelenthető be zárolás az európai uniós forrást tartalmazó előirányzatokra, és egy sor más előirányzatra (ilyen például a Magyar Vöröskereszt támogatása vagy az Autisták Országos Szövetsége).

A határozat harmadik pontja szerint az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások fejezetben 2 milliárd forintot kell zárolni, a negyedik pont pedig egy 1 milliárd forintos zárolásról rendelkezik a Nemzeti Földalapnál. A kormány összesen 14,5 milliárd forintos egyenlegjavulást írt elő múlt pénteki bejelentésével az elkülönített állami pénzalapoknál, amiből 6 milliárd forintot a Nemzeti Foglalkoztatási Alapnál, 1 milliárdot a Nemzeti Kulturális Alapnál, 5 milliárdot a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnál, 2 milliárdot a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapnál, 0,5 milliárd forintot pedig a Bethlen Gábor Alapnál kell végrehajtani. A Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alap esetében 1 millió forintos javítást írt elő a kormány.

A határozat értelmében 5 milliárd forintos tartalékképzésre kényszerülnek az Országgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozó előirányzatok és 1,5 milliárdos központi költségvetési befizetést kell teljesítsen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A kormány arról is döntött, hogy a fenti zárolásokat a 2014-es költségvetés tervezése során is érvényesíteni szükséges.

A határozat utolsó két pontja rendelkezik a tervezett és folyamatban lévő beruházások felülvizsgálatáról, ütemezésének módosításáról. Ettől a pontoktól a kormány összesen 60 milliárd forintnyi megtakarítást vár.

 

Forrás : www.vg.hu

Szerző : Hvg.hu

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/megjelentek-a-varga-csomag-reszletei-403558

Keresés