Az Európai Bizottság előrejelzése szerint idén 3 százalékos lesz a GDP-arányos deficit, jövőre pedig 3,3 százalékos vetítenek előre. Korábban 3,4 százalékos hiányt prognosztizáltak, vagyis a jelenlegi várakozás jobb képet fest a költségvetési folyamatokról, ugyanakkor várakozásuk szerint nem marad fenntarthatóan 3 százalék alatt a hiány. Ezért az EU fenntarthatja Magyarországgal szemben a túlzottdeficit-eljárást, ami kilenc éve zajlik ellenünk. Szakértők szerint a kormány kész további intézkedéseket tenni, hogy leszorítsa a hiányt.

Az Európai Bizottság 3,0 százalékos magyar költségvetési hiányt jósol 2013-ra, 2014-re pedig 3,3 százalékos deficit szerepel az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény által pénteken Brüsszelben közzétett tavaszi gazdasági-pénzügyi előrejelzésben.

A brüsszeli bizottság szerint az, hogy a deficit a tavalyi 1,9 százalékról idén a GDP 3,0 százalékára emelkedik, az átmeneti bevételek kivezetésére, a bevételcsökkenéssel járó ösztönző intézkedésekre és a magasabb kamatkiadásokra vezethető vissza.

A jövő évi további deficitnövekedésben a bizottság szerint a közoktatási szféra tervezett béremelése, a munkahelyvédelmi program pénzügyi hatása, valamint a központi beruházások és a fogyasztás növekedése tükröződik majd.

Az Európai Bizottság idén 0,2, jövőre 1,4 százalékos magyar GDP-növekedést jósol - derül ki az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény által pénteken Brüsszelben közzétett tavaszi gazdasági-pénzügyi előrejelzésből.

A brüsszeli bizottság számításai szerint a tavaly 10,9 százalékos munkanélküliségi arány idén 11,4, jövőre 11,5 százalékos lesz. A foglalkoztatottak száma ez év elején a magánszektorban csökken, összességében azonban stabil marad a foglalkoztatottsági szint. A foglalkoztatottság 2014-től újra emelkedésnek indul ugyan, de az aktivitási ráta, azaz a munkaerőpiacon megjelenők számának további növekedése miatt a munkanélküliségi ráta enyhén így is emelkedni fog.

Lejjebb kellett volna hozni a hiánypályát

Az uniós előrejelzés szerint a fogyasztói árak emelkedése a tavalyi 5,7 százalék után idén csak 2,6 százalékos lesz, jövőre pedig 3,1 százalékra gyorsul.

„Lejjebb kellett volna tolni a teljes hiánypályát" – mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely . A TakarékBank vezető közgazdásza szerint 3 százalék alatt lesz a hiány idén és jövőre is.

Emlékeztetett arra is, hogy tavaly 1,9 százalékos volt a GDP-arányos hiány, ami jóval jobb, mint a 2,7 százalékos hiánycél.

Óriási kamatmegtakarítást is elértünk, ami szintén alacsonyabb hiánypályát indokolna – tette hozzá Suppan.

„Körülbelül 22 000 milliárd forint a teljes adósság, ezen 200 bázispontnyi kamatmegtakarítás (legalább ennyivel vannak lejjebb a hozamok a költségvetési terv tavalyi készítéséhez képest) 440 milliárd forintot jelent az adósság teljes megújulása alatt" – számolta ki Suppan Gergely.

Mindezek alapján idén hozzávetőlegesen idén a GDP 0,3, jövőre 0,6 százalékával lehet alacsonyabb a kamatkiadás, így a hiány is – vélte a TakarékBank vezető közgazdásza.

„Az EB arra hivatkozik, hogy idén magasabb lesz a kamatkiadás, részben emiatt nő 3 százalékra a hiány, azaz feltehetően nem a jelenlegi kamatfeltételekkel számolnak. Ezért ha tartósak maradnak a hozamok (ráadásul úgy tűnik, hogy mehetnek még lejjebb, így akár további kellemes meglepetés is lehet a költségvetésben), idén és jövőre 2,7-2,7 százalék lehet a hiány" – prognosztizálta Suppan Gergely. Így nem is kell tenni semmit – tette hozzá az elemző.

A kormányzat idén 0,7 százalékos növekedéssel számol a konvergenciaprogram szerint, jövőre pedig már 1,9 százalékkal bővülhet a gazdaság.

A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai alapján idén és jövőre 2,7 százalék lehet a költségvetési hiány a GDP-hez viszonyítva. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt hónapban nem jelentett be újabb kiigazításokat, amikor ismertette a konvergenciaprogramot.

Ezen csúszhat el a nagy terv ?

Az Európai Bizottság értékelése szerint a 3,3 százalékos GDP-arányos 2014-es hiányprognózisuk figyelembe veszi a várható bérnövekedést a közoktatási szektorban, ami meghaladja a GDP 0,5 százalékát. A Munkavédelmi Akcióterv költségvetési hatását pedig a GDP 0,25 százalékára teszi a bizottság.

További intézkedések kellenek...

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa, egyben a bizottság alelnöke azt mondta, hogy Romána, Lettország és Litvánia kerülhet ki a deficiteljárás alól.

Olli Rehn kijelentette, hogy Magyarországtól új költségvetési intézkedéseket várnak, hogy 3 százalék alá kerüljön a GDP-arányos költségvetési hiány.

Orbán Viktor miniszterelnök – a brüsszeli prognózis megjelenése előtt – rádióinterjújában azt mondta, Magyarország megtette a magáét, az Európai Unió által elvárt szint alá csökkentette költségvetési hiányát, így ha az unió tartja magát alapelveihez, különösen az egyenlő elbírálás és az igazságosság eszméjéhez, akkor meg kell szüntetnie az országgal szemben 2004 óta folyó túlzottdeficit-eljárást - jelentette ki a kormányfő.

 

Szerző : MTI Eco - Világgazdaság Online

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/brusszel-kimondta-magyarorszag-igy-nem-kerul-le-a-szegyenpadrol-402878

Keresés