Benyújtotta lemondását Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Szerinte megalapozatlan döntések születnek az MNB-ben, melyek hosszabb távon súlyos károkat okozhatnak a magyar gazdaságnak. Király kiemelte: az, hogy nem omlott össze a forint, nem lehet sikerkritérium.

Benyújtottam lemondásomat – mondta el Király Júlia , a Magyar Nemzeti Bank alelnöke hétfőn. A jegybank alelnökének júliusban járt volna le a mandátuma.

Király Júlia azt mondta, hogy a jegybank konzervatív volt, nem jellemezte félelem és bizonytalanság Matolcsy György elnöksége előtt. Szerinte korábban végiggondolt döntések születtek.

Áder János nak elküldött levelében – melyben benyújtotta lemondását – azt írta, az új döntési gyakorlat egyre kevésbé biztosítja azt, hogy felelős döntések szülessenek. Szerinte nem fog összedőlni a forint, de hosszabb távon magas árat fizethetünk az elmúlt egy hónap döntései miatt.

Király Júlia levelében kifejti, hogy attól még nem jó a monetáris politika, ha olyan döntések születnek, amelyek ugyan sok hasznot nem hajtanak, de nem döntik össze a forintot. Szerinte ez nem lehet sikerkritérium.

„A Matolcsy úr kezdeményezésére módosított új szervezeti és működési szabályzat megítélésem szerint a monetáris tanács döntéseit előkészítő stábot egy monetáris, pénzügyi, illetve hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben megfelelő elméleti ismeretekkel és gyakorlati szakmai tapasztalatokkal nem rendelkező alelnök alá rendelte" – írta Király Júlia.

Emlékezetes, márciusban Matolcsy György elnökkel együtt érkezett az MNB-be a Nemzetgazdasági Minisztériumból Balog Ádám, aki alelnöki tisztséget kapott. Matolcsy őt bízta meg a hitelezés felpörgetésével, valamint több fontos feladatot is adott neki. Balogot többször kritizálták azzal, hogy nem rendelkezik mély monetáris politika ismeretekkel, hiszen adóügyekkel foglalkozott korábban.

Király Júlia azt írta, hogy a (monetáris) tanács - Matolcsy úr javaslatára időben megrövidített - ülésein, úgy látom, érdemi szakmai vitára nincs mód. Alapvető fontosságú előterjesztéseket, mint a monetáris tanács tagja csak késve, az ügyrendben megjelölt határidőn túl kaptam meg, illetőleg bizonyos anyagok csak a monetáris tanács ülésén kerültek kiosztásra. „Ily módon, megítélésem szerint a monetáris tanács jelenleg nem tudja maradéktalanul betölteni a jegybank legfontosabb stratégiai döntéshozójának a szerepét, az új működési mód egyre kevésbé biztosítja, hogy a monetáris tanácsban felelős döntések szülessenek" – vélekedett.

Az elmúlt egy hónapban Király megítélése szerint a Matolcsy György által vezetett jegybankban olyan döntések születtek, melyek nem csak a Magyar Nemzeti Banknak, de hosszabb távon a magyar gazdaságnak is súlyos károkat okozhatnak. „Véleményem szerint a jegybank új vezetése megfelelő szakmai tapasztalatok hiányában nem képes a jegybank elismerten felkészült stábjának irányítására, nem mindig tudja helyese, megítélni, hogy egyes piaci események milyen gazdasági tényezők hatására és miért következnek be" – írta Áder Jánosnak küldött levelében. Szerinte a kialakított új irányítási rend veszélyeztetheti a Magyar Nemzeti Bank hosszú évek alatt megszerzett hazai és nemzetközi presztízsét.

 

Szerző: Világgazdaság Online

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/lemondott-kiraly-sulyos-karokat-okozhatnak-matolcsyek-dontesei-401150

Keresés