Korábban bizonytalanságokról szoktam beszélni. Ez az előrejelzés egy mérföldkő, mert tartósan a cél alatti inflációval számol a jegybank – ismertette a friss inflációs jelentését Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági előrejelzésért felelős igazgatója.

Decemberben fokozatos kilábalásra számítottunk a növekedés tekintetében, ugyanakkor az új kapacitások növekedése dinamizálhatja az exportot. Folytatódó mérlegalkalmazkodásra és szigorú hitelfelvételre számítottunk.

Az év végén a várakozásoktól elmaradó GDP-adat érkezett; a gazdaság zsugorodásában belső és külső tényezők egyaránt közrejátszottak. A mezőgazdaság visszaesése és az autóipar év végi leállásai okozták a GDP átmeneti csökkenését – mondta Virág Barnabás. Az átmeneti hatások korrekciója a növekedés beindulásához vezethet.

Az eurózónában a recesszió mélyült a tavalyi utolsó negyedévben. A ZEW és az Ifo-index ugyanakkor javulást mutatott az év elején. Ha hosszabb távra tekintünk a külső piacaink tekintetében, akkor azt látjuk, hogy az adósság továbbra is magas a legtöbb gazdaságban, és a leépítés továbbra is folytatódhat.

A belföldi kereslet továbbra is nyomott. A nettó export, amely az utolsó negyedévben átmenetileg negatívan jártunk hozzá a GDP-hez, továbbra is tartósan pozitívan járulhat hozzá a GDP-hez.

A háztartások nagyon óvatosan döntenek – hívta fel a figyelmet Virág. A háztartások próbálják leépíteni az adósságot, és növelni pénzügyi eszközeiket. Ugyanakkor a fogyasztás esetében egy általánosan gyenge keresleti környezetet figyelhetünk meg. Ilyen környezetben a cégeknek kisebb a lehetőségük árat emelni. Ezzel összhangban a vállalatok jövedelmeződése alacsony szintre került.

A bérjellegű költségek visszafogott növekedése mutatja az erős alkalmazkodást. Ez segíti a tartósan alacsony inflációs környezetet. A kibocsátási rés tágult, januárban és februárban is a várakozásunknál alacsonyabb lett az infláció, amiben a rezsicsökkentés is szerepet játszott. Az inflációs alapmutatók szerint is egy lassuló pálya valósult meg.

Az infláció a 3 százalékos cél alá süllyedt, az inflációs várakozásokat mérő mutatók csökkentek, és a bérnyomás is mérsékelt – összegezett Virág Barnabás. Ez támogatja, hogy az infláció az előrejelzési horizontok cél alatt legyen.

Itt az előrejelzés...

Érdemi növekedésre a külső piacainkon az év végén kerülhet sor – mondta Virág. Az új autóipari kapacitások már megjelentek, és továbbra is segíthetik a növekedést.

Az aktivitási ráta tovább emelkedik az MNB szerint. A növekvő aktivitást a közmunkaprogram szívhatja fel, de 2014-től kiegyensúlyozottabb foglalkoztatásnövekedés is bekövetkezhet.

A háztartások esetében az alacsony infláció miatt a reálbérek növekedhetnek. Az átlagjövedelem alatti háztartásoknál nagyobb lehet a reáljövedelmek bővülése – vélte. Óvatosságra intheti a háztartásokat a válság előtt felhalmozott adósságok mértéke. Az adósság leépítése a következő 1-2 évben folytatódhat a háztarások esetében, és a pénzügyi megtakarítási ráta tartósan magas maradhat. A hitelkondíciók továbbra is szigorúak maradhatnak – tette hozzá.

Idén az állami körben valósulhat meg a beruházások növekedése. A háztartások és vállaltok beruházási aktivitása továbbra is óvatos lehet. A hitelezési környezet a vállalatok esetében is szigorú maradhat.

Fokozatos növekedési pálya indulhat meg a tavalyi recesszió után – vélte. Az első negyedévben korrigálódhatnak az átmenti hatások (év végi autóipari leállás, kedvezőtlen mezőgazdaság). A nettó export lehet meghatározó, de 2014-ben kiegyensúlyozottabb szerkezet valósulhat meg.

A potenciális növekedésről alkotott képünk nem változott, az fél százalék körül van – válaszolta egy kérdésre Virág.

A kormányzati intézkedések inflációs hatása historikusan alacsony szinten alakulhat idén és jövőre is – ismertette Virág. Fél százalékpont körül alakulhat a kormányzati intézkedések inflációs hatása.

A maginfláció az elmúlt évek szintjén maradhat. Az infláció a teljes horizonton (8 negyedév) 3 százalék alatt maradhat. Idén 2,6, jövőre 2,8 százalék lehet az infláció.

Az MNB az idén 0,5 százalékos GDP-növekedésre számít, vagyis nem módosult a tavaly decemberi előrejelzés. A jegybank az elmúlt évek átlagos mezőgazdasági teljesítménnyel számolt, válaszolta egy kérdésre Virág.

Van tere a lazításnak !

A cél alatti infláció és a negatív kibocsátási rés is a monetáris kondíciók lazítását indokolják – hangsúlyozta Virág. A kockázati felárak emelkedése ugyanakkor befolyásolhatja a monetáris tanács mozgásterét, döntéseit. A monetáris kondíciók lazításában óvatosság és fokozatosság indokolt – tette hozzá.

Összességében növekedhet a gazdaság, de a belföldi keresletben csak 2014-ben jöhet bővülés. A vállalatok csak korlátozottan képesek érvényesíteni a megemelkedett költségeket.

A külső finanszírozási képességünk a válság óta javul. Az EU-s források idei beáramlása is segítheti a külső finanszírozási képességünk javulását. Ezzel összhangban a külső adósságunk és az ebből adódó sérülékenység fokozatosan csökkenhet.

„Nincs árfolyamcélunk, egy technikai feltevésünk van. A március elején jellemző árfolyamszintek átlagolásával számoltunk" - válaszolta Palotai Dániel arra a kérdésre, milyen euró/forint árfolyammal számol az MNB. Akkor 300 forint körül ingadozott a az euró.

Virág Barnabás egy kérdésre válaszolva azt mondta: hosszabb időszak kell ahhoz, hogy megítéljük, fenntartható-e a rezsicsökkentés inflációcsökkentő hatása. Ha nem emelkednek a rezsiköltségek, akkor alacsony szintre kerülhet az infláció, ami biztosíthatja a tartósan alacsony várakozásokat.

Az államkincstári körben több tranzakciós adóbevétel keletkezhet a korábban vártnál, de a 80 milliárdos cél nem teljesül idén a jelenlegi folyamatok alapján. Valószínűleg kibővítik azt a kört (a kincstári körben), amire a tranzakciós illeték szól, ha 80 milliárdos tranzakciós illetéket szeretnének a kincstári körből – mondta Lovas Zsolt, az MNB szakértője. A kulcs megemelése is szóba kerülhet itt.

Az e-útdíjnál 75 milliárdos bruttó bevételt várnak, és a teljes szabad tartalék (Országvédelmi Alap) eltörlése is kell a 2,9 százalékos idei GDP-arányos hiánycél eléréséhez. A pénzügyi tranzakciós illetékből alacsonyabb bevételt várnak, a pénztárgépek bekötéséből (szuperkasszák) semmilyen bevétellel nem számolnak, miközben a törvény 80 milliárd feletti összeggel kalkulált.

 

Szerző: Világgazdaság Online

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/mnb-ez-az-elorejelzes-egy-merfoldko-johet-a-lazitas-400573

Keresés