Az elmúlt egy hónapban öt alkalommal tett utalást a magyar monetáris politika jövőbeli szükséges irányával kapcsolatban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, és mind az öt alkalommal aznap vagy a következő kereskedési napon gyengült a forint. Az öt közül a legmarkánsabb gyengülést éppen a múlt csütörtöki jelzés váltotta ki, amelynek hatására mára héthavi mélypontra esett a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.



A nemzetgazdasági miniszter a jövő márciusi jegybankelnök-váltás és a monetáris politika szükséges irányáról először tavaly december 15-én, a Kossuth Rádió G7 című szombati műsorában beszélt. Akkor többek között úgy fogalmazott, hogy jövő tavasztól az új jegybanki vezetéssel stratégiai szövetség megkötésére készül a kormány, illetve azt mondta, hogy "Egyetlen dolog hiányzik: a bankrendszer segítse a kormányt a növekedési fordulatban. A jegybanknak legalább 12-16 olyan eszköze van. Ilyenekkel él az EKB, a Fed vagy a BOE."

A következő kereskedési napon (hétfőn) a forint határozott gyengülést mutatott, igaz ebben lényeges technikai tényezők is szerepet játszhattak, hiszen december 14-i elemzésében a Portfolio.hu is nagy árfolyamkilengés lehetőségére hívta fel a figyelmet.

Matolcsy karácsony előtt még két alkalommal fejtette ki álláspontját monetáris politikai témákról. Előbb december 20-án a Heti Válaszban jelent meg szokásos heti publicisztikája, amelyben többek között azt írta, hogy a növekedést megalapozó igazi fordulatot az hozza majd el, hogy a jegybank a kormány stratégiai partnere lesz.

Rá egy napra, december 21-én este a HírTV-nek adott interjúban a miniszter többek között azt mondta, hogy bátran kell élni a szokatlan jegybanki eszközökkel.

Ez a két jelzés is megtette a hatását: a forint december 21-én gyengülési hullámba került, amely karácsonykor és a két ünnep között is folytatódott.

Ha megszólal Matolcsy, esik a forint


Az újévben először január 9-én jelent meg állásfoglalás Matolcsytól, pontosabban a Világgazdaság a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott jelzést tolmácsolta. Eszerint az NGM úgy látja, hogy az MNB-nek a vezető jegybankok eszközeivel kellene élnie.

Másnap jelent meg a Heti Válaszban újabb publicisztikája Matolcsy-nak, amelyben többek között azt rögzítette, hogy meglátása szerint hiba volt korábban a forint erősen tartásán keresztül próbálkozni az infláció leszorításával. Ez a jelzés egyes piaci szereplőket sokkolt, a forint pedig azóta 2,5%-kal esett az euróval szemben (290-ről 298-ig.).

 

Forrás : www.portfolio.hu

Keresés