Legalább nyolcmilliárddal csökkenhet a Cafeteria...

A havi 300 ezer forint felett keresők örülhetnek az úgynevezett félszuperbruttó kivezetése miatt. Számukra sem annyira egyértelmű azonban a helyzet, hiszen a járulékplafon eltörlése mérsékelheti a számlájukra érkező pénzt. Még nem igazán látszik, de a cafeteria adóterhének emelése is hathat a jövedelmekre. Erről pontosabb információk februárban látszhatnak majd, de a korábbi adóemelés tapasztalata alapján a tehernövekedés legalább felével csökken a béren kívüli juttatás nagysága. Ez számításaink szerint legalább nyolcmilliárd forintos kiesést jelenthet, ami a jelen körülmények között valószínűleg optimista becslés. Nem egy munkavállaló már most megtudta, hogy 2013-tól alaposan megvágják cafeteria keretét.

Akadnak további lényeges változások (nehéz mindent egyetlen cikkben összezsúfolni), de olyanok is, amelyek nem jelentenek túl sokat. Utóbbi körbe soroljuk, hogy bejelentették: januártól az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság kezeli a társadalombiztosítási egyéni számlát. A szaktárca (nehogy valaki túl komolyan vegye a dolgot), hangsúlyozta is, hogy az egyéni számla működése a funkciójából adódóan nem hasonlítható a bankszámlához, a nyugdíjakat pedig továbbra is a jelenlegi szabályok szerint állapítják meg. A tranzakciós illeték is januártól él. Mint viszont arról korábban többször írtunk, több banknál is más díjak lesznek érvényben februárban, mint januárban (ebben emelés és csökkentés is található). Itt kontrollálhatja várható számladíját.

Közlekedni biztosan drágább lesz

A jegyek és bérletek drágulnak, és az autók fenntartása is többe kerülhet majd. A havi fővárosi bérlet ára átlépi a tízezer forintot, például a metrójegy 300, a vonaljegy 350 forintba kerül 2013 januárjától. A vidéki nagyvárosokban azonban a következő év elején még az idei tarifák maradnak érvényben. Csodálkoznánk, ha a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás új rendszere – ami ugyancsak januárban lép hatályba – nem vezetne a díjak emelkedéséhez. Hasonló a helyzet a cascóval és a lakásbiztosításokkal is (amelyeknél 15-10 százalékos lesz az adóteher). Úgy véljük ugyanis, az is drágulás, ha ugyanazon díjért csekélyebb szolgáltatást kapunk (például az önrész bevezetése, illetve emelése révén).

A rezsiköltség sem csak csökken, nő is

A serpenyő másik oldalára az áram, a gáz és a távfűtés árának csökkenése kerülhet (erről részletesen írtunk). A szemétdíjat is kontrollálni akarja a kormány. Bár 2013. január 1-jétől a Magyar Energia Hivatal (MEH) látja el a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjak megállapításával összefüggő árelőkészítési feladatokat, ebből hatósági ár csak 2014-re lesz. Elméletben akár többet is kellene akkortól fizetni (például a hulladéklerakási járulék miatt), de választási évben aligha kell rettegni az állami díjemeléstől. A rezsiköltségeket az energiaár csökkentése apasztja, de növelheti például a telefonadó, és 2013-ben még a szemétdíj is (például Kaposvár hét százalékkal emel).

Kicsit körülnézve, további pluszkiadásokat okozó változásra is bukkanhatunk. Ilyen például, hogy már az 50 négyzetméter alatti épületek eladásánál, illetve bérbe adásánál is kell energetikai tanúsítványt készíteni. A lakáshirdetésekben is meg kell adni az épület energetikai besorolását.

És a kutyások...

A kutyát tartók a chip kötelezővé tétele miatt költhetnek. Már 2010 óta (elvben) minden tulajdonosváltásnál azonosítóval kellett ellátni az ebeket. Ezt azonban senki sem ellenőrizte, így a gyakorlatban nem is igazán működött. 2013. január elsejétől viszont szigorodnak a szabályok. Minden 4 hónapnál idősebb kutyánál kötelező az azonosító, a házi kedvencet pedig regisztráltatni kell az országos adatbázisban. Aki ezt nem teszi meg, akár 45 ezer forintos bírságot is fizethet. Az ellenőrzésre az állategészségügyi hatóság, a jegyzőt, és az állatorvosokat is kötelezik. Az Origo alaposan utánajárt a kérdésnek. Mint kiderítették, ugyan az állatvédelmi törvény előírja, hogy a chip beültetéséért legfeljebb 3500 forintot kérhet az állatorvos, de mivel ez csak a folyamat egyetlen eleme, így a valójában fizetendő ár 6-9,5 ezer forint.

 

Forrás : www.azenpenzem.hu

( http://azenpenzem.hu/cikkek/januartol-nagyot-valtozik-az-elet/1026/ )

Keresés