Bár a jövő évi infláció a korábbi 5,2 százaléknál jóval alacsonyabb lehet, a kormány nem kíván módosítani a nyugdíjemelés mértékén, így ők lehetnek a 2013-as év nagy nyertesei.

A nyugdíjasok lesznek a jövő év nyertesei

A 2013-as költségvetés készítésekor a kormány 5,2 százalékos jövő évi inflációval tervezett. Hasonló mértékű fogyasztói árindexet prognosztizált korábban a Magyar Nemzeti Bank is, ám a legújabb inflációs jelentésből kiderül, hogy a lakossági szabályozott energiaárak 10 százalékos csökkentése miatt jelentős mértékben visszafogta a várakozásait, így már "csak" 3,5 százalékos lehet a jövő évi infláció.

A Nemzetgazdasági Minisztérium online fogadóóráján az mfor.hu kérdésére Banai Péter Benő helyettes államtitkár elárulta, hogy a kormány a jegybankkal ellentétben nem tervezi az infláció mértékének felülvizsgálatát.

A jövő évi infláció várt mértéke a költségvetés mellett jelentős mértékben befolyásolja még a nyugdíjakat is. November hónapokban ugyanis rendre az infláció mértékéhez igazítják, korrigálják a nyugdíjakat (idén egy 1,6 százalékos emelésről döntöttek januárig visszamenőleges hatállyal). Kérdésünkre Banai Péter Benő elárulta: "a nyugdíjemelés mértéke 2013-ban 5,2 százalék, ezen a kormány nem változtat, nem kívánja csökkenteni".  Ez pedig azt jelenti, hogy mivel a jövő évi árindex mértéke alacsonyabb lehet a vártnál, a 2013-as év igazi nagy nyertesei a nyugdíjasok lesznek, hiszen juttatásuk az inflációt bőven meghaladó mértékben emelkedik.

Lesz pénz az állami férőhelyekre és a minimálbér-emelés költségátvállalására is

Mint ismert, szerdán Giró-Szász András kormányszóvivő bejelentette, hogy a kormány a felsőoktatást úgy alakítja át, hogy legalább 55 ezer hallgató államilag finanszírozott oktatásban részesüljön. Ám kérdés, hogy a létszám megemelése, hogyan fogja érinteni a jövő évi költségvetést. Banai Péter Benő ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "A többlet-kiadások - legalább részben - a költségvetés már meglévő előirányzatainak felsőoktatási célú felhasználásával biztosítható. A tervezett változtatások részleteinek kidolgozása folyamatban van. Mindez a 2013. évi hiánycél teljesíthetőségét nem veszélyezteti".  (Csütörtök délután, a fogadóórával egy időben egyébként kiderült, hogy jövőre, mely szakokon nem lesz állami finanszírozott férőhely. A listát megnézheti a Csak fizetős helyek lesznek jövőre a jogi és közgazdász képzésben című cikkünkben).

Szintén a héten vált véglegessé, hogy a kormány 11 nehezebb helyzetű ágazatban fél évig átvállalja a minimálbér emeléséből jelentkező terhet, ami 10 milliárd forintos költséget jelent a költségvetésnek. A helyettes államtitkár az mfor.hu kérdésére elárulta: "a céltartalékok előirányzaton áll rendelkezésre a szükséges összeg, és jövőre kerül átcsoportosításra a megfelelő előirányzatra".

Szerettünk volna még annak is utána járni, hogy a kormány tervez-e egyszeri kiadásokat, ahogy azt tette tavaly is a hiánycélt meghaladó többletnek köszönhetően, ám Banai Péter Benő közölte: "a költségvetési hiány – amely tekintetében a cél változatlan - végleges, uniós módszertan szerinti összegének meghatározáshoz március hónapra áll majd rendelkezésre az ahhoz szükséges valamennyi információ". Az E.On megvásárlásával kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy azt nem az állam, hanem az MVM fogja megvenni, és a vételérat is ő biztosítja hozzá.

 

Szerző : Székely Sarolta
Forrás : www.mfor.hu

Keresés