Már Kövér László az ideiglenes köztársasági elnök. Este hétkor ötpárti egyeztetés lesz az államfőjelölésről. Percről percre.

 

17:45 - Már a NOB is vizsgálódik

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is fogja vizsgálnia a plágiumügyet, amely Schmitt Pál lemondásához vezetett, és ezek után dönti el, hogy tegyen-e bármilyen lépést a régi NOB-tag ellen - közölte hétfőn a lausanne-i székhelyű szervezet.

A NOB közölte: "be fogja kérni az üggyel kapcsolatos jelentéseket, tanulmányozni fogja azokat, majd fontolóra veszi, szükség van-e bármilyen lépés megtételére".

 

17:11

Schmitt Pál továbbra is köztársasági elnök marad. A törvény szerint ugyanis lemondása után is megilleti őt ez a titulus. No meg az 1,5 millió forintos havi fix, a lakáshasználat, a kocsi, a titkárság. Számoljon velünk!


Schmitt Pál utolsó napja államfőként, kattintson a képre!
Fotó: MTI / Beliczay László

17:03

Két fideszes képviselő, Szabó Tamás és Wittner Mária, valamint három KDNP-s - Hoffman Pál, Karvalics Ottó és Varga László - szavazott nemmel az államfő lemondási nyilatkozatára. A tartózkodó voksokat hat fideszes politikus, B. Nagy László, Csóti György, Csöbör Katalin, Kőszegi Zoltán, Meggyes Tamás és Sebestyén László adta le.

Ott volt, de nem nyomott gombot Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Horváth Zsolt kecskeméti képviselő, továbbá több ellenzéki politikus. Vajon mit csináltak?

16:46

Az MSZP a rendszerváltáskor képviselt álláspontjához visszatérve azt javasolja, hogy az emberek közvetlenül dönthessenek a köztársasági elnök személyéről. Ha pedig a kormánypártok nem támogatják ezt, azt szeretnék elérni, hogy négyötödös parlamenti többség kelljen az új államfő megválasztásához - jelentette be Mesterházy Attila elnök. Tóbiás József is erről beszélt a parlamenti szavazás előtt, jó húsz perccel korábban.

16:31

Végre szavaznak. Az államfő lemondási nyilatkozatát 338 igen, 5 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. Nemmel voksolt két fideszes és három kereszténydemokrata képviselő, a tartózkodó szavazatokat pedig fideszes politikusok adták le.

Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja, őt pedig a fideszes Lezsák Sándor alelnök helyettesíti a házelnöki poszton.

16:25

Lázár kiosztja az ellenzéket: "kibújt a szög a zsákból, nem a kisdoktori dolgozat zavarta Önöket, hanem az, hogy Schmitt Pál aláírta a törvényeket."

"Nem kevesebbre játszottak, mint egy ember becsületére...Önök térdig jártak egy ember becsületében" - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője. Szavai szerint őmaga barátként is segíti a távozó államfőt az új doktori dolgozat elkészítésében.

16:18

A független, de amúgy DK-s Molnár Csaba szerint Schmitt a lehető legjobb döntést hozott azzal, hogy lemondott, hiszen egy erkölcsi válság végére tett pontot.

A Jobbik képviselője, Balczó Zoltán arról beszél a törvényhozás előtt, hogy a közvetlen államfőválasztás lenne a legjobb megoldás.

Az LMP-s Schiffer András pedig keményen beszólt a szociknak (is), amikor kijelentette: az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy valaki méltatlanná vált posztjára, mégis ragaszkodott hozzá.

16:11

A szabad enciklopédia villámgyorsan reagált a budapesti eseményekre. Kattitnson a Wikipédiára!

16:05

Lázár János ma is Schmittre szavazna. A többi között erről is beszélt a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság ülése után.

 

15:54

Ismét együtt a Ház! Mihez kezdenek Schmitt lemondása után? Kövesse élőben a parlament munkáját.

Lázár János azt javasolta, hogy még ma szavazzanak az államfő lemondásáról. Ehhez el kell térni a napirendtől. A honatyák és honanyák igent mondtak.

15:50

A Demokratikus Koalíció a demokrácia igazi sikerének tartja Schmitt Pál lemondását, amellyel szerintük megbukott az Orbán Viktor kormányfő "akaratát a végsőkig teljesítő" köztársasági elnöki modell - közölte Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke. Mint monda, kiderült, hogy még "Orbán Viktor következmények nélküli országában" sem lehet mindent megcsinálni.

15:31

Remegő tudósítók, kattogó fényképezőgépek, Schmitt lemond, Orbán megszólal. Az államfő bejelentése 2.0:

15:26

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége reméli, hogy a nemzeti erőforrás miniszter nem fogadja el a Semmelweis Egyetem rektorának, Tulassay Tivadarnak a lemondását, s ezzel megerősíti az egyetem autonómiáját.

15:21

Schmitt Pál hivatalosan is benyújtotta lemondását Kövér Lászlónak. A Magyar Országgyűlés elnökének címlett levelében az államfő annyit írt, hogy „Magyarország és a nemzet egysége érdekében köztársasági elnöki” megbízatásáról lemond.

15:14

Véget ért az ülősztrájk a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt. Az LMP-s aktivisták és magánemberek korábban bejelentették, addig maradnak a Sándor-palota előtt, amíg Schmitt Pál nem távozik. Miután ez megtörtént, csomagolnak.


LMP-s aktivisták pénteken sátort vertek a Sándor-palota elött, képgaléria!
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

15:05

Este 7 órától ötpárti megbeszélést tartanak az ellenzék javaslatairól - jelentette be Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A Jobbik indítványozta, hogy közvetlenül válasszák meg a köztársasági elnököt, az MSZP pedig azt javasolta, hogy Sólyom László legyen ismét az államfő.

14:59

Nehéz ma boldogulni a Parlamentben. Gyakorlatilag elkerítették az üléstermi folyosót, oda újságíró be nem teheti a lábát - jelentette a Hír24 tudósítója. Közben futótűzként járta be a világsajtót Schmitt Pál lemondásának híre. Íme a részletek.

14:50

A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke, Balázs Ervin szerint jogszerűen járt el a Semmelweis Egyetem, amikor visszavonta az államfő kisdoktori címét. Ha a javasolt felülvizsgálatot az adott egyetem nem végezte volna el, akkor a MAB indítványozhatta volna, hogy a miniszter kezdeményezze a bíróságnál az oklevél érvénytelenné nyilvánítását, de az egyetem intézkedett.

14:35

A köztársasági elnök hivatalos honlapja bájos zavarban van. Nincs nyoma annak, hogy lemondott Schmitt Pál. Aki elmélyülne az oldal információban, annak ajánljuk a "Két ország, egy család" című összeállítást.

14:28

Orbán Viktor nem kommentálta érdemben az államfő lemondását. Schmitt Pál parlamenti dolgozószobájából távozóban a miniszterelnök arra a kérdésre, ki lesz az államfő utódja, azt mondta az újságíróknak, hogy „kellő időben értesülnek róla”.

14:24

A parlament még megmakacsolhatja magát. Az államfői lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges. A honatyák elvileg kérhetik Schmittet, hogy fontolja meg a döntését.

14:18

Aligha mozgatja meg a piacokat Schmitt Pál bejelentése - véli a Royal Bank of Scotland felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója. Timothy Ash szerint bár az ügy "kisebb csapással ér fel Orbán Viktor szempontjából", szinte biztos, hogy egy "Fidesz-barát" új jelölt követi majd a távozó államfőt. Ráadásul számos hasonló eset történt már az évek során a térségben.

14:10

Ki jöhet Schmitt Pál után? Vizi E. Szilveszter, Pálinkás József és Martonyi János neve is felmerült. Kattintson a részletekért.

14:00

A Fidesz-frakcióból származó információink szerint Schmitt Pál döntésében komoly szerepet játszott, hogy további dokumentumokkal álltak volna elő azok, akik a plágiumügyet kirobbantották, és ezzel tovább rombolták volna az államfő tekintélyét.

13:43

A parlament kétórás szünetet tart. Utána hivatalosan is döntenek a köztársasági elnök lemondásáról. Hogy ki váltja Schmitt Pált? Olvassa el korábbi cikkünket!

13:41

"Azzal kellene kezdeni, hogy megköszönjük. Köszönjük elnök úr!" - mondta Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője szerint méltó volt Schmitt Pál a tisztségre és ezt be is bizonyította az elmúlt két esztendőben. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a sportról bárki többet tudna, mint Schmitt Pál. Nem gondolhatják, hogy SP ne lett volna képes megírni egy dolgozatot – tette hozzá Lázár János, aki szerint nem futamodhat meg Tulassay Tivadar a SOTE hétvégén lemondott rektora.

13:39

A KDNP-s Harrach Péter Schmitt Pál elnöki méltóságát magasztalta, az államfői beszéd alatt hangoskodó ellenzéket letolta, amit a kormánypárti padsorok tapssal díjaznak. Szerinte érdemes volna azok doktoriját is megvizsgálni, akik olyan hevesen bírálták az imént lemondott köztársasági elnököt. Zárásként ismét Schmitt nagyságáról szónokolt a kereszténydemokrata politikus.

13:35

Mesterházy Attila, a szocik elnöke szerint az elmúlt másfél évben talán ez volt az első eset az országban, amikor nem párthovatartozás alapján formáltak véleményt a magyarok, a nemzet egységesen követelte az államfő távozását, és ez intő jel a kormányfőnek: a kétharmaddal sem lehet megtenni bármit. Megismételte korábbi nyilatkozatát: az MSZP közösen keresne új államfőt a demokratikus pártokkal, ők Sólyom Lászlót javasolják. Szerintük a korábbá köztársasági elnök kiemelt őrzője lenne a jogbiztonságnak.

13:29

A Jobbik szerint Schmitt-ügyben Orbán Viktor nem tehet úgy, mintha ahhoz semmi köze nem lenne. Vona Gábor megismételte: az elnöki hivatal intézménye annyira elveszítette hitelét, hogy nem elég másik embert találni, hanem közvetlenül kell államfőt választani.

13:22

"Szomorú napja van ma a magyar demokráciának. Többek között az önök viselkedése teszi szomorúvá" - ezzel kezdte Jávor Benedek az LMP frakcióvezetője a beszédét. Szerinte a kormánypártok az erkölcs vizsgáján megbuktak.

13:19

Kövér László házelnök láthatóan meghatódott a bejelentésen: helyreutasította az ellenzéki képviselőket. Az MSZP-sek nevettek és kivonultak a teremből. Az ülés folytatódik.


Fotó: Berecz Valter

13:17

Az államfő bejelentette: kötelességének érzi, hogy lemondjon. Schmitt Pál bejelentését vastaps fogadta a Parlamentben.

13:16

Az államfő bár korábban azt mondta a köztévének, nem perel, ezúttal bejelentette, bíróság elé viszi kisdoktorija ügyét. Ugyanakkor megismételte, 70 évesen is meg kívánja szerezni a doktori címet. Környezetvédelem és sport kapcsolata, a sport szerepe a fenntartható fejlődésben - nagyjából ez lesz a Schmitt Pál PhD-jének témája. Bejelentése közben nevetés hangzott el.

13:14

Az államfő szerint nem volt törvényi felhatalmazása az egyetemnek, mikor visszavonták kisdoktoriját. Korábban jeleztük, hogy a Magyar Akkreditációs Bizottság szerint jogszerűen járt el az SE.


Fotó: Kummer János

13:12

Schmitt: "Az én lelkiismeretem tiszta." A közösség érdekei mellett most magamért is ki kell álljak - mondja az államfő és felemlegeti a tényfeltáró bizottság állásfoglalását.

13:09

A köztársasági elnök az ártatlanság véDelmét emlegeti. (sicc!)

13:08

"Mi zajlik a háttérben?" - teszi fel a kérdést Schmitt Pál. Az államfő szerint sikerült félrevezetni a közvéleményt.

13:06

Schmitt Pál beszél - tájékoztatást ad. "Elnöki megbízatásomat önöktől kaptam, önök előtt tettem le az esküt kötelességemnek érzem, hogy tájékoztatást adjak" - mondta. Sportszerűtlenséget emleget.


Fotó: Berecz Valter

13:05

Kövér László megnyitotta az Országgyűlés ülését, köszöntötte a köztársasági elnököt.

12:55

15 perccel napirend előtti felszólalása előtt, pontban háromnegyed egykor megérkezett parlamenti dolgozószobájába Schmitt Pál köztársasági elnök. Arra a kérdésre, hogy lemond-e, újságíróknak úgy válaszolt: "Megtudják időben."

12:43

Délután egy órakor felszólal az Országgyűlésben Schmitt Pál. A köztársasági elnök még soha nem élt ezzel a jogával.

Schmitt-dosszié:
Forrás : Hír24

Keresés