Varga Mihály a hétfői nappal lemondott az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszteri posztjáról.

Lemondott posztjáról Varga Mihály
(Fotó: MTI / Beliczay László)

A nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa vasárnap este a Duna Tv Heti hírmondó című műsorában beszélt erről.

Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy korábbi pozíciója, amelynek keretében a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tárgyalt, most "egybekerül" a nemzetgazdasági tárca vezetésével.

Elmondta, hogy Magyarország továbbra is azt a biztonsági hálót szeretné kialakítani, amelyre 2011 óta törekszik a kormány, és amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kevésbé tudott elfogadni. A nemzetgazdasági miniszterjelölt kiemelte: ennek ellenére álláspontja szerint folytatni kell az IMF-fel az egyeztetéseket; a kormánynak mérlegelnie kell, szeretné-e folytatni a megbeszéléseket vagy sem.

Varga Mihály hozzáfűzte: az IMF-fel és annak budapesti irodájával mindenképpen fennmarad a kapcsolat, amely fontos Magyarország számára.

Arról is beszélt, hogy már elkezdődött az Európai Uniónak áprilisban benyújtandó konvergenciaprogram kidolgozása. Varga Mihály hozzáfűzte, hivatalba lépése után ő is bekapcsolódik a munkába, és a magyar kormány kész arra, hogy olyan konvergenciaprogramot nyújtson be, amelyet Brüsszel is elfogad.

Jelenleg nem lát olyan veszélyeket, amelyek miatt kiigazító csomagra vagy a költségvetés módosítására lenne szükség. Az Európai Bizottság (EB) februári jelentése kapcsán Varga Mihály hangsúlyozta: a költségvetési hiány tekintetében "néhány tized százalékon megy a vita".
Az EB február 22-én közölt előrejelzése szerint az idén 3,4 százalék lehet Magyarországon a költségvetési hiány, míg a kormány úgy véli, mindenképpen 3 százalék alatt lesz a deficit 2013-ban.

 

Forrás : MTI

http://www.hir24.hu/belfold/2013/03/03/lemondott-posztjarol-varga-mihaly/#aktualisdoboz

Keresés