Fényképezzünk nyaraláskor is. De mit vigyünk magunkkal ?


 

Ez nem a legpraktikusabb választás a nyaraláshoz

Hogy a nyaralás tényleg pihentető dolog legyen, ne súlyos pakkal a kézben rohanjuk végig a szabadságot, érdemes végiggondolni, mit is akarunk magunkkal vinni. Vannak, akik a zsúfolt, üvegekkel, vázakkal telepakolt fotóstáskát is boldogan cipelik, míg mások egy okosabb telefonnal is beérik a dokumentálást. Talán az igazság a józan középúton van.

Egy fényképezőgép mindig jó dolog, még legolcsóbb darab is használhatóbb a legjobb kamerás mobilnál. Az esetek nagy többségében egy nagy átfogású zoomos gép a legkényelmesebb eszköz, bár vannak akiknek ez is sok, és vannak olyanok is, akik ennél jóval többre vágynak.


Csak pár dolgot vigyünk a készletből

De a nagy többségnek ez lehet a legracionálisabb választás. Aránylag kicsi, könnyű, de a legtöbb feladatot mégis meg lehet vele oldani, a távolban tomboló gyerek, szűk templombelső, minden megfogható vele. Legfeljebb egy apró állványt kell mellé beszerezni.

 

 

 

Mennyit ?

Régen könnyebb volt a helyzet, egy nyaralás alatt ritkán fogyott el 3-5 tekercs filmnél több, ez durván 100-180 képet jelent egy átlagos nyaralás alatt. Manapság ennél nagyságrendekkel több fotó készül egy-egy alkalommal, hiszen a digitális kép szinte ingyen van - legalábbis, amíg csak a memóriakártyán van - amely a nyaralás után szinte kivétel nélkül csak a merevlemez egyik eldugott bugyrában vész majd el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ehelyett inkább próbáljunk úgy fényképezni, hogy élvezzük is a nyaralást, ne akarjunk mindent megörökíteni, inkább élvezzük a szabadságot. És ne csináljunk több száz képet. Gondoljunk arra, hogy az utólagos válogatás rémes dolog - és ne hazudjunk magunknak, sosem fogjuk nyaralás után kiválogatni őket - inkább azonnal töröljük, amit elrontottunk, vagy nem tetszik.

Azt se felejtsük, hogy az átlagember legfeljebb 80-120 képet képes végignézni fájdalommentesen egy élménybeszámoló alatt. Ne kínozzuk barátainkat, ismerőseinket ennél több fotóval, mert nem leszünk népszerűek.

Mit fényképezzünk ?

Bár jó ötletnek tűnik, mi inkább tartózkodjunk a sablonos, minden turista által ellőtt képektől. Ilyenek például a pisai ferde tornyot kézzel megtámasztó fotók, de az Eiffel-torony is vonzza a közhelyes képeket készítő művészeket. Bár vannak "kötelezően" lefotózandó témák is, azokat is lehet úgy csinálni, hogy ne legyen unalmas a végeredmény.

Ha saját autóval nyaralunk, mindenféleképpen fényképezzük le a járgányt is. Már tíz év múlva is remek móka visszanézni, már csak azért is, hogy akkor még milyen jó állapotban is volt a verda.

 

Forrás : www.vezess.hu

Keresés