Rengeteg pénzt kapott a kép készítője, de továbbra is titok, hogy pontosan mennyit.

Vannak ikonikus, a világ szinte minden szegletében ismert alkotások, fényképek, fotók. Egy felmérés szerint a Shell kagylója a legismertebb céges logó a világon és valószínűleg az sem vitás, hogy a Mona Lisa a legtöbbek által felismert és beazonosított festmény. De vajon melyik a legismertebb fotó, ami népszerűsége mellett arról is híres, hogy egy rakás pénzt fizettek ki érte?

 

A kérdést egy fotós blog vetette fel nemrégiben és a válasz a szerkesztők szerint az, hogy 2002-es megjelenése óta a Charles O'Rear által készített, Bliss (Gyönyörűség) című fotót 1 milliárd ember látta a világon. Mindez úgy lehetséges, hogy a megnyugtató, zöldben fürdő domboldal a Windows XP egyik háttérképe, és ez az a felvétel, ami az operációs rendszer telepítése után fogadja a felhasználót.

Sokan azt gondolják, hogy a felvétel nem egy valós helyszínt ábrázol, hanem számítógépes grafika, de az igazság az, hogy a helyszín létezik, méghozzá Kaliforniában, a Napa Völgyben (USA). A háttérkép a magyar Windows-ban Lanka néven szerepelt és érdekes adalék, hogy az operációs rendszer holland kiadásában tévesen az Ireland (Írország) nevet kapta.

Bliss: a fotós szerint a kép nélkülöz bármiféle utómunkát

Bliss: a fotós szerint a kép nélkülöz bármiféle utómunkát


A fotó nem megrendelésre, hanem O'Rear egyik útja során teljesen spontán készült: a fotós 1996-ban egyik útja során megállt pár percre pihenni az út mentén és ekkor lőtte a fotót. A borokról író és fotósként dolgozó O'Rear persze nem ekkor kezdte a szakmát, mivel előtte 25 éven keresztül a National Geographic megbízásából készített sorozatokat, de valószínűleg egyikért sem kapott annyi gázsit, mint ezért a felvételért. A pontos összeg a mai napig titok maradt, O'Rear szavai szerint „rendkívüli" összegről van szó, és a hírek szerint ez a második legnagyobb összeg, amit egy fotóért élő művésznek kifizettek.


A csúcstartó summa egyébként azért a híres képért járt, amin Bill Clinton az USA ex-elnöke éppen átöleli Monica Lewinsky-t egy rendezvényen. A fotó másokat is megmozgatott: a Goldin+Senneby művészpáros az eredeti kép elkészítése után 10 évvel meglátogatta a helyszínt, azz ott készített felvételt utána Párizsban állították ki After Microsoft néven.


Ugyanaz a helyszín 2006-ban

Ugyanaz a helyszín 2006-ban


És hogy valóban láthatták-e egymilliárdan ezt a képet? Az Urbanlegends.hu fejtegetése szerint a világon fellelhető, XP-t futtató gépek, és az azt használó emberek számából elméletileg ki lehet indulni, de pontos számot nagyon nehéz megállapítani. O'Rear szerint az egymilliárdos becslés régóta tartja magát, bár pár évvel ezelőtt ő is úgy nyilatkozott, hogy több milliárd lehet ez a szám. Bárhogy is legyen, a csendes, téli domboldalt ábrázoló fotó bevonult az ikonikus fotók közé és bárkinek is mutatjuk meg, az nagy valószínűséggel már látta korábban.

 

Forrás : www.technet.hu

Keresés