Nem kegyelmez a tél: mínusz 25 fok a láthatáron

Enyhülésnek nyoma sincs, a jövő hét végéig marad, sőt, fokozódik a szibériai hideg. A Főgáz kikapcsolási moratóriumot hirdetett.

      Az előttünk álló napokban folytatódik a lehűlés, egyre több helyen napközben sem lesz mínusz 10 foknál magasabb a hőmérséklet, ráadásul már erős, viharos szélre is számíthatunk- mondta Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

     Péntek estétől vasárnap éjfélig várható az országban havazás, az Alföldön akár 20-40 centiméter hó is eshet, a fővárosban 10-20, a Dunántúlon 5-10 centiméter vastagságú hótakaróra lehet számítani. A jövő héten megszűnik a havazás, de tartós hidegre van kilátás, néhol akár mínusz 25 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.

     Időközben az Országos Meteorológiai Szolgálat módosította a honlapján közzétett mai figyelmeztetését. Eszerint az extrém hideg miatt jelenleg hat megyében - Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén – érvényes citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés. Csütörtökre ugyanerre a hat megyére adott ki extrém hidegre vonatkozó figyelmeztetést a szolgálat.

A nagyításhoz kattintson ide

Megkegyelmeznek az adósoknak a gázszolgáltatók

      A Főgáz, a Tigáz és az EDF Démász a rendkívüli hideg miatt átmenetileg kikapcsolási moratóriumot hirdetett. Ez azt jelenti, hogy amíg tart az extrém téli idő, azoknál is szolgáltat, akik nem fizetnek időben. A Főgáz emellett két, használaton kívüli ingatlanját felajánlotta a fővárosi hajléktalanellátó hálózat bővítésére.

MÁV: éjszaka is nyitva lesznek a várótermek

      A társaság azt ígérte, fokozottan felügyelik a fővárosi pályaudvarok illetve a megyeszékhelyi állomások biztonságát. Emellett kiemelten figyelik a szerelvények fűtési és világítási berendezéseit, az ablakok zárhatóságát. Sőt, elindulás előtt akár két-három órával bekapcsolják a fűtést, hogy ne fázzanak az utasok.

Debrecen: szokásos téli üzemmód

      Az ország második legnépesebb városában a mostani hideg időjárás ellenére sem kellett rendkívüli intézkedéseket hozni. 320 férőhely van a hajléktalanszállókon, fűthető konténerekben pedig további 20 ágyat tudnak biztosítani. A szállásokon 80 helyet külön a családosoknak alakítottak ki - tájékoztatott a városi hajléktalanellátásért felelős nonprofit Kft. ügyvezetője.

     Szemerédy Zsolt szerint a 35 férőhelyes egészségügyi centrumukban 18 orvos és 12 ápoló folyamatosan biztosítja az orvosi ellátást is. Naponta többször indítanak  "teajáratot": felkeresik az utcán élőket, forró italt és ételt osztanak nekik. Emellett a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei szendvicset, forró teát, C-vitamint és édességet kínálnak a rászorulóknak Debrecen több pontján.

 

Forrás : MTI

Keresés