Megszabadulhatunk tőlük ! Az emberi agy remekül ért a látszólag véletlenszerű részletek összefüggő emlékképpé alakításához, ami többmillió asszociációt hozhat magával - jókat és rosszakat egyaránt.

A leszokóban lévők drogfüggők és a poszttraumás stressz-szindrómában (PTSD) szenvedők számára azonban a nem kívánt emlékek akár végzetesek is lehetnek. A korábbi metamfetamin-függők közül sokan például arról számoltak be, hogy a cigaretta, a pénz és a szájszárazság ellen alkalmazott rágógumi is olyan emlékeket ébresztett bennük, amik miatt újra elkezdték kívánni a szert, ez pedig nagyon megnehezítette a leszokásukat.

Most azonban, a világon elsőként, a Scripps Kutatóintézet floridai tudósainak sikerült kitörölniük a veszélyes, kábítószerrel kapcsolatos emlékeket a kísérleti egerek és patkányok agyából anélkül, hogy más emlékeket is károsítottak volna. A meglepő felfedezés - amelyről részletesen a Biological Psychiatry című tudományos szaklap legutóbbi számában számoltak be a tudósok - egyértelműen bizonyítja, hogy létezhet olyan módszer, amivel a problémás és nem kívánt emlékek eltűntethetők a memória többi részének zavartalan működése mellett is. "Az emlékeink tesznek minket azzá, akik vagyunk, de vannak olyan emlékek, amik igencsak megnehezíthetik az életünket - nyilatkozta Courtney Miller, a kutatás vezetője - Az 'Egy Makulátlan Elme Örök Ragyogása ' című filmben látott módszerekhez hasonló eljárásokat keresünk, amikkel képesek lehetnénk kitörölni a droghasználathoz, vagy valamilyen traumás eseményhez kapcsolódó emlékeket. A kísérleteink során egerekkel már sikerült ezt elérnünk anélkül, hogy a többi emlék károsodott volna."

  Az emlékeink tesznek minket azzá, akik vagyunk  
 

Az emlékeink tesznek minket azzá, akik vagyunk

 

Az emlékképződéshez számtalan dolognak kell végbe mennie, például az idegsejtek szerkezetének is meg kell változnia. Ezek a szerkezeti változások normális esetben az aktin nevű fehérje segítségével valósulnak meg. A mostani kísérletek során a tudósok a miozin II nevű molekuláris motor blokkolásával meggátolták az aktin-polimerizációt az egerek és patkányok agyában a metamfetaminnal kapcsolatos emlékképzés fenntartási fázisában. A viselkedési tesztek szerint az állatok azonnal és végleg elvesztették a metamfetaminnal kapcsolatos emlékeiket, a többi emlékük azonban nem sérült. Bár a tudósok nem tudják pontosan, hogy a metamfetaminnal kapcsolatos emlékek miért ilyen sérülékenyek, sokak szerint ennek a rendkívüli felfedezésnek köze lehet a dopamin nevű ingerületátvivő-anyaghoz is. "Jelenleg arra összpontosítunk, hogy megértsük, miben különböznek ezek az emlékek a többitől. Reméljük, hogy a módszereink emberek esetében is alkalmazhatóak lehetnek a későbbiekben a leszokás, vagy a PTSD szempontjából káros emlékek törléséhez" - nyilatkozta Miller.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől !

alt

Dr. Tamasi József

Belgyógyászat és társadalomorvostan szakorvosa

Kérdezek tőle

 

Forrás : www.hazipatika.com

Szerző / Szakértő : Dr. Tamasi József

http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/hamarosan_kitorolhetove_valhatnak_a_nem_kivant_emlekek/20130916105236?utm_source=www.startlap.hu&utm_campaign=Startlap_Aktualis_20130919&utm_medium=click&utm_content=http%3A%2F%2Fwww.hazipatika.com%2Feletmod%2Ftudomanyos_erdekessegek%2Fcikkek%2Fhamarosan_

kitorolhetove_valhatnak_a_nem_kivant_emlekek%2F20130916105236#a3

 

Keresés