A DNS hossza mutatja a várható élettartamot

Az Intermountain Szívintézet (Salt Lake City, Egyesült Államok) munkatársai szerint a DNS-lánc hossza alapvetően befolyásolja a várható élettartamot.

Az Amerikai Kardiológusok Szakmai Kollégiumának éves tudományos ülésén bemutatott vizsgálat 3500 szívbetegre terjedt ki. Az elemzés a kromoszómák végén jelenlévő DNS-szakaszra, a telomerekre koncentrált. A telomerek töltik be a sejtekben a biológiai óra szerepét, ugyanis azok minden egyes osztódás során rövidülnek. Az elhangzott előadás szerint a megállapítás szervezetszinten is igaz, ugyanis minél hosszabb volt a telomerek hossza, annál hosszabb volt a szívbetegek élettartama is.

Megtudhatjuk, meddig fogunk élni?
Korábbi tanulmányok felfedték, hogy az életkor előrehaladtával a kromoszómák védő telomer rövidülése tapasztalható. A rövidülés emellett kapcsolatba hozható olyan krónikus betegségekkel, mint a rák, a szív- és érrendszeri problémák, illetve az oxidatív stressz, például dohányzás, légszennyezés, stressz is negatívan befolyásolja a hosszt. Ismert, hogy ezek a tényezők a biológiai öregedési folyamatokat is serkentik. Jelen vizsgálati anyagokat egy vérmintákat tartalmazó archívumból vették, az alanyoknál mintegy 20 éves időszakra elérhetőek voltak a klinikai és túlélési adatok. A megállapítások bioinformatikai elemzés segítségével születtek meg.

 

 

Forrás : www.hazipatika.com / Medipress

http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/megtudhatjuk_meddig_fogunk_elni/20130318110433?utm_source=www.startlap.hu&utm_campaign=Startlap_Aktualis_20130319&utm_medium=click&utm_content=http%3A%2F%2Fwww.hazipatika.com%2Feletmod%2Ftudomanyos_erdekessegek%2Fcikkek%2Fmegtudhatjuk_

meddig_fogunk_elni%2F20130318110433#aktualisdoboz

Keresés