A „szolizók” egyik örökzöld kérdése. Nézzük csak hogyan is barnulunk, talán kapunk választ a kérdésre !!!

A bőr színét normális élettani állapotban több színes anyag aránya határozza meg. Ezek közül az egyik a hámsejtekben lévő barna festék, a melanin, a másik a szaruréteg (a bőr legkülső rétege) zsírjaiban oldott sárga színű karotin, és végül a vörösvértestekben lévő, oxigént és szén-dioxidot szállító vérfesték, a hemoglobin. Így a bőr színárnyalata függ a helyi vérkeringéstől, a hámréteg melanintartalmától és a szaruréteg vastagságától. A melanin nélkül a bőr sápadt fehér lenne, a rózsaszín különböző árnyalataival, amely a bőrön átfolyó vér mennyiségétől függ. A fehér bőrű emberek kevés melanint termelnek; a sötétebb bőrűek mérsékelt mennyiségben termelnek; a nagyon sötét bőrűek pedig nagy mennyiségben termelnek melanint. A teljes festékhiányban szenvedőknek nincs melanin termelésük. , A melanint a bőrben található festéktermelő sejtek, a melanociták állítják elő, és nyúlványaikkal "átoltják" a hámsejtekbe. E sejtek aktivitását külső-belső tényezők befolyásolhatják, mint a hormonok, helyi tényezők (pl. irritáció, gyulladás), fizikai (pl. napfény, szolárium) és kémiai hatások.

A napfény hatása évezredek óta ismert. A Földet érő természetes fény a látható sugarak mellett melegítő hatású infravörös és gyulladáskeltő, pigment- (festék) képző ultraviola sugarakat is tartalmaz. Ez utóbbi sugarak általános hatásai jól ismertek (D-vitamin-képzés, a vérképző szervek működését serkentő, ellenállóképesség-fokozó hatások). A bőr védekezik az UV-sugarak ellen, azaz a szaruréteg megvastagodik és a bőr megbarnul. Ez játszódik le napozás és szoláriumozás alkalmával. A szoláriumkészülékek a hosszúhullámú UV-A-n alapulnak, melyek a bőrt károsodás nélkül barnítanák. Ez az azonnali pigmentáción keresztül működik, és mivel a legtöbb szoláriumban az UV-A-sugárzás tízszer erősebb a nap természetes UV-A-részénél, tényleg hipp-hopp! le lehet vele barnulni. Ennek a barnaságnak van egy enyhe szürkés tónusa, ezért hozzáadnak egy kis UV-B-t is, és ezért az kb. 24 óra múlva már el is tűnik.

A melanociták a bőr felső rétegében, a hám sejtjei között helyezkednek el. Miután a melanin létrejött, kiáramlik a többi környező bőrsejtbe. Ezen kis tanulmány ismeretében talán kimondható, hiába az évek óta keringő mendemonda, holmi tusolással nem állíthatjuk meg a bőr mélyében zajló folyamatokat. Úgyhogy hajrá csajok és srácok, nyugodtan tusoljatok ha a szoliban kimelegedtetek! A víz nem viszi el a színeteket!

 

Forrás : www.csajokmagazin.hu

http://www.csajokmagazin.hu/index.php?id=szepseg&idd=27

Keresés