Nem minden antioxidáns gyógyít


Nem minden antioxidáns gyógyít

Erre mutatott rá egy nemrég megjelent holland tanulmány.

Az antioxidánsokat úgy tartják számon, mint ami számos egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát csökkenti, ezért sokan esznek például fekete áfonyát vagy étcsokoládét.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a C-vitaminban gazdag étrend csökkenti a stroke, az E-vitamin pedig a demencia kialakulásának kockázatát. Ezek azonban nem tértek ki az antioxidánsokban gazdag étrend egészségügyi hatásaira.

Jelen tanulmányba közel 5500, 55 éves és annál idősebb korú felnőttet vontak be, akiknek a vizsgálat kezdetekor nem volt mentális problémájuk. Táplálkozási szokásukra vonatkozó kérdőívet töltettek ki velük, majd 14 éven keresztül nyomon követték őket.

Étrendjük alapján három csoportba osztották őket: alacsony, közepes és magas antioxidánstartalmú ételeket fogyasztók. A vizsgálat periódusa alatt 600 résztvevőnél alakult ki demencia és ugyanennyien estek át stroke-on. Az eredmények tekintetében azonban nem igazolódtak az antioxidánsok jótékony hatásai. Ez annak is lehet az oka, hogy sokan kávé és tea által viszik be a legtöbb flavonoidot szervezetükbe, ami nem fejt ki kellő védelmet az említett betegségek ellen.

 

Forrás: OrientPress Hírügynökség / www. wellnesscafe.hu

Fotó: Pinterest

http://www.wellnesscafe.hu/wellness/2013-02/Nem-minden-antioxidans-gyogyit#aktualisdoboz

Keresés