Szeptember 22-én, szombaton megnyitotta kapuit a 179. Oktoberfest Münchenben, amit ebben az évben szeptember 22 - október 7 között rendeznek tart a bajor fővárosban.
A hagyományoknak megfelelően az első hordó sört a müncheni főpolgármester (Christian Ude) ütötte csapra, az első korsó sört pedig a bajor miniszterelnök kapta (Horst Seehofer). A szervezők kb. 6 millió látogatóra számítanak, akik a becslések szerint 1,1 milliárd eurót költenek majd az eseményen.

az első csapolás.jpg

Hofbrau sátor.jpg
A müncheni Oktoberfest, a világ legnagyobb sörfesztiválja - Oktoberfest München - 1995 óta bejegyzett márkanév, melynek történetét egy előző posztban olvashatjátok.

Oktoberfest idején két korsó sör között érdemes körülnézni a városban is.

München a legnagyobb német tartomány, Bajorország székhelye, a harmadik legnagyobb német város Berlin és Hamburg után. A Bajor főváros mottója :„Die Weltstadt mit Herz” (Világváros, amelynek szíve van). Az Alpok közelsége, a város szívében folyó Isar, a régi szép, történelmi épületek idilli hangulatot biztosítanak ennek a gyönyörű városnak, mely számos látnivalóval várja az idelátogató turistákat és az Oktoberfestre érkező sörkedvelőket. Óriási parkok, hatalmas zöldterületek, gyönyörű történelmi belváros, folyópart és modern építészet jellemzi a várost. A második világháború során a történelmi épületeinek majdnem  80 százaléka romba dőlt, még sem látjuk nyomát sem a pusztításnak, mert a várost a szerkezetét megőrizve eredeti állapotában felújították vagy újraépítették és ma újra a történelmi hangulatú városban sétálgathatunk.

Szerencsére München legtöbb látnivalója az óvárosban helyezkedik el így végig sétálva gyönyörködhetünk az itt látható a nevezetességekben.

Íme, néhány kihagyhatatlan látnivaló !

Marienplatzt (Mária tér)

Marienplatz.jpg

A Marienplatzot (Mária tér) Oroszlán Henrik alakíttatta München központjává és ez ma is a város szíve. A teret az Új Városháza (Neues Rathaus) uralja, előtte áll az 1638-ban készült 11 m magas vörös márványoszlop, arany Mária szoborral (Mariensäule) és a 19. századi Fischbrunnen kút, de itt találjuk a régi városháza épületét (Altes Rathaus) is az óratoronnyal.

Neues Rathaus- (Új Városháza)

Neues Rathaus.jpg

512px-Glockenspiel_im_Neuen_Rathaus, Glockenspiel.JPG

Neues Rathaus- (Új Városháza) 1867- 1908 között épült, tetején a város szimbóluma, a Münchener Kindl (müncheni gyerek). A torony híres Glockenspielje mindennap 11 és 12 órakor (májustól októberig 17 órakor is) megszólal és a harangjáték zenéjére a színes szobrocskák körbe járnak a toronyban.

Peterskircke -(Szent Péter templom)

Peterskirche, München.jpg

Peterskirche belülről.JPG

Kilátó , Peterskirche.jpg

Peterskircke -(Szent Péter templom) a tértől nem messze áll München legrégibb temploma, a gyönyörű Peterskircke, építését még a romantikában kezdték, később átépítették gótikus stílusban, a belseje pedig barokk stílusú lett. A háború után gyönyörűen újjáépítették.

Frauenkirche- (Miasszonyunk temploma)

Frauenkirche, Miasszonyunk templom.jpg

München, Dom,.jpg

Frauenkirche- (Miasszonyunk temploma) a müncheni dóm, az egyik legrégebbi és legnagyobb templom a történelmi városközpontban. Gótikus stílusban épült, alapkövét 1468-ban rakták le. A fejedelmi sírboltban a Wittelsbach uralkodók sírjai találhatóak. Tornyaiból csodálatos panoráma nyílik a városra és a közeli Alpokra.
 

Alter Hof (régi királyi vár)

Alter Hof.jpg

Az Alter Hof (régi királyi vár) IV. Lajos császári udvara volt a középkorban.

Hofbräuhaus

Hofbrauhaus1.jpg

Hofbräuhaus- az óvárosában álló Hofbräuhaus a leghíresebb "kocsma". 1589-ben V. Vilmos megalapította a híres sörfőzdét. Az épületet csak 1828-ban nyitották meg a 48-as forradalmak idején elűzött I. Lajos rendeletére, addig csak az udvartartás számára volt elérhető. Nincs még egy város, ahol ennyi jó sörgyár székelne (Hofbräu, Paulaner, Hacker-Pschorr, Löwenbrau, Spaten-Franziskaner, Augustiner). Müncheni specialitások közé tartozik a fehérkolbász és a Brezn(sósperec).

Karlstor (Károly kapu)

Karlstor az óváros nyugati kapuja.jpg

Több gótikus városkapu is fellelhető a városban, az Isari-kapu (Isartor, a keleti kapu), a Sendlingi-kapu (Sendlinger Tor, a déli kapu), a Károly-kapu (Karlstor, 1315-től a város nyugati kapuja).

Siegestor-(Diadalív)

Siegestor.jpg

Siegestor- egy három íves diadalív, melyet I. Lajos fia II. Miksa bajor király építtetett 1854-ben. Uralkodása idején a városban elterjedt az angol gótikára emlékeztető „Maximilian stílus”, ebben készült ez a szép győzelmi kapu is tetején oroszlán-quadrigával.  A II. Világháborúban lebombázott részeket nem állították helyre, hanem egy feliratot helyeztek rá: "Dem Sieg geweiht, vom Krieg zerstört, zum Frieden mahnend" ("a győzelem emlékére emelték, a háborúban lerombolták, a békére int").

Residenz- (Királyi Palota)

Residenz és Hofgarten.jpg

Residenz Antiquarium.jpg

Residenz Királyi képtár.jpg

Hofgarten

Diana temploma  Hofgarten.jpg

A város legrégibb parkja a királyi rezidenciához tartozó Hofgarten, amelyet még a reneszánsz korban építettek.

Maximilianeum-(Parlament )

maximilianeum.jpg

A Maximilianstraße Európa egyik legelőkelőbb és legdrágább bevásárlóutcája. Az sugárutat a Maximiliansbrücke és a bajor parlament épülete, a Maximilianeum (1949-től a bajor parlament épülete) zárja, előtte láthatjuk a Maxmonumentet, amely II. Miksának állít emléket.  II. Miksa bajor király uralkodása idején (1848-1864) építtette a Maximilianstrasset 1850-ben és a Maximilianeumot egyebek közt.

München múzeumi negyede, a Kunstareal. Itt találjuk a három híres képtárat (Alte-, Neue- és Modern Pinakothek), a Giptothekot, az Állami Antik Gyűjteményt és a Lenbachhaust is. Deutsches Museum  a tudomány és technika legnagyobb vívmányait mutatja be.

BMW.jpg

BMW Múzeum - a több mint 90 éves BMW  történetét 5200 négyzetméteres a kiállítási területen mutatja be , München szélén, az Olympiapark negyedben találjuk.

Englischer Garten (Angol Kert)

Angolkert.JPG

Szörf az Angolkertben München.jpg

Englischer Garten (Angol Kert)- 1789-ben megnyitották meg, a világ egyik legnagyobb városi parkja. Több építészeti emléket is láthatunk a parkban. A hatalmas zöld terület a nyugalmat, pihenést, kikapcsolódást kínál.

Nymphenburg - (Nimfák Palotája)

Nymphenburg München.jpg

Nymphenburg - (Nimfák Palotája)az egyik legszebb barokk kastély gyönyörű francia parkkal és tavakkal, a Wittelsbach család nyári rezidenciája volt. Itt születet II. Lajos király.

Amalienburg, Vadászkastély.jpeg

A barokk parkban négy 18. századi épületet is találunk: a Fürdőpalotát, a rokokó stílusú Amalienburgot (valaha vadászlak volt), a nyolcszögletű teaházat, a Pagoda kastélyt és a Magdalenenklausét.

Olimpiai Park(1972) München.jpg

München „zöld” olimpiát szeretett volna rendezni 1972-ben, Günther Grzimek tájépítész álmodta meg a csodálatos parkot. Ez évben 40 éve, hogy 1972. szeptember 5-én hajnalban elkezdődött a 11 izraeli sportoló halálához vezető terrorakció az Olympia faluban.

olympic-tower.jpg

Az Olympiai Toronyból (290 m), csodás kilátás nyílik a városra és a parkra. A toronyban, 180 m magasan található a forgó panoráma étterem, 49 perc alatt teljes 360 fokos fordulatot tesz, ami különlegessé teszi az itt elköltött vacsorát.

Allianz Aréna München.jpg

Az Allianz Aréna – sokak szerint a világ legszebb stadionja 2005. május 31-én nyitotta meg kapuit. Gyémánt alakú átlátszó burkolata, amelyre különböző színű fényjátékok vetíthetők, varázslatos hangulatot kölcsönöz az FC Bayern München és a TSV 1860 München stadionjának.

München egy nyüzsgő nagyváros, ugyanakkor egy " élhető város " , melynek érzését erősíti, az itt fellelhető német precizitás, tisztaság és rendezettség. A tömegközlekedés kiépített: 6 metróvonal, 8 különböző vonalú gyorsvasút és kerékpárutak mindenütt.

A későbbiek során visszatérünk ide, mert ez most csak kedvcsináló, ennyi szépséget ugyanis nem lehet egyetlen posztban bemutatni.

 

Forrás : www.vilagutazo.blog.hu

Keresés