1. Xenon vaku

Kép

Két elektróda között magas feszültségen Xenon gázt hoznak plazma állapotba. A plazma ionizált gázt jelent, ilyenkor magas hőmérsékleten, ami legalább tízezer kelvin, elektronok szakadnak le a gáz atomjairól, így ionok és szabad elektronok keverékéből áll és villamosan vezetővé válik. Ekkor egy feltöltött kondenzátort kapcsolnak az anód és katód közé, majd a triggerelektródára adott impulzus létrehozza a kisülést. A kondenzátor kisülését követően a lámpa gyorsan kialszik.Ezen rövid idő alatt magas színhőmérsékletű, magas színvisszaadású fényt állít elő, jó fényhasznosítás mellett, magyarán a fénye, fényereje igen közel áll a természetes fényhez. Gyors működésük lehetővé teszi mind lézertechnikai, mind fényképészeti, mind strobószkópiai alkalmazásukat.


2. Led vaku

Kép

A mostoha fényviszonyok közötti fotózásnál szinte elengedhetetlen, hogy valamilyen segéd fényforrást használjunk. Kompakt fényképezőgépnél ezt többnyire a gépbe épített vakuval oldjuk meg. A kamerás mobiltelefonok gyártói azonban nem alkalmazhattak ilyen megoldást, ennél jóva kisebb méretű és kisebb energiaigényű módszert kellett keresniük. A megoldás a nagyfényerejű LED-ek alkalamazása - mint az már akapható készülékekből is ismert.

A LED-ek karakterisztikája elég speciális, egy adott nyitófeszültség után (kb 2-3V) a rajta eső feszültség alig nő, az áram viszont szinte korlátlanul. Tehát egy ledet már 3V-al full fényerőre lehet hajtani...

A koreai, pontosabban szöuli székhelyű Seoul Semiconductor - melyet a világ 10 legnagyobb LED gyártója között tartanak számon - új fejlesztésű, igen nagy fényerejű LED-eket tervezett, melyek fényereje lehetővé teszi, hogy akár ultrakompakt digitális fényképezőgépekben is alkalmazzák.

Az FCW211Z sorozatú LED-ek 2 Amperes áramerősséggel is meghajthatók, fényerejük eléri a 100 kandelát, mely kétszer akkora, mint az eddigi LED-es vakuké. Az új LED 26,49 lux-szekundumos fényteljesítménye már összemérhető a xenonos megoldásokéval.

 

Forrás és bővebb infó: Wikipédia (angol).

Köszönet Potrien-nek a fordításért.

http://www.nokiaprogramok.hu/forum/viewtopic.php?f=149&t=2894#mms

Keresés