Magyar szuperautó Kanadából!

 

     Drága a benzin? Nem, csak sokat fogyaszt az autód! A magyar gyökerű Bod Zoltán Észak-Amerikában építette meg álmai hipertakarékos autóját, a másfél literes Zolecót.

    A recept nem változik, csak a megvalósítás: a gazdaságos közlekedéshez a minél jobb hatásfokon keresztül vezet az út, ami a takarékos motortól az áramvonalas karosszérián át a súrlódási veszteségek mérsékléséig számtalan dolgot foglal magában. Ha tehát valaki nagyon koncentrál, egymaga is elérheti azt a célt, amivel a világ legnagyobb autós konszernjeinek is meggyűlik a baja.

    A Zoleco (értelemszerűen Zoltán + eco) első blikkre úgy néz ki, mint egy partra vetett motorcsónak, amire valaki brahiból kerekeket szerelt – hátra kettőt, előre egyet. Utóbbi kapja a hajtást a háromhengeres turbómotortól, aminek nem kell nagyon küzdenie, hiszen a hiperáramvonalas karosszéria 82 százalékkal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást (amely így jelen formájában 2,6 l/100km), anélkül, hogy a tervező akár egy csavart is átállított volna a 80 lóerős motoron.

     A kalkulációk szerint a 630 kilós autó végsebessége valahol 230 km/óra körül lehetne, ám itt nem a száguldás, hanem a minimális energiafelhasználás volt a cél. A további megtakarításokhoz természetesen már bele kell nyúlni a motorba: a tervek szerint új, változó szelepemelésű, fojtószelep nélküli hengerfejet, fékenergia-visszanyerő rendszert, továbbá a hőveszteséget csökkentő, illetve azt visszanyerő berendezést épít be a tervező. Más tervekben persze egy sportverzió is szerepel, 300 lóerős turbós V6-ossal.

Forrás : Gergely Dániel


Keresés