Egy teljes pénzpiaci összeomlás is benne van a pakliban idén, ha a kedvezőtlen kínai, európai és feltörekvő piaci folyamatok összeadódnak. A legenyhébb forgatókönyv megvalósulása is fájni fog azonban az olyan országoknak, amelyek el vannak adósodva.

alt

Az eurózónában erősödő deflációs veszély és a kínai gazdaság durva lefékeződésének lehetősége együtt azzal fenyeget, hogy a világ pénzpiacain még idén végigsöpör egy órási vihar - állítják a francia Société Générale szakértői. Az év nagy eladási hullámmal indult, főként a feltörekvő piacokon, és az elemzők most azt próbálják kitalálni, hogy egyszeri jelenségről van-e szó, vagy hosszabb távú folyamatról, vagy az felfordulás még át is terjed a világ már részeire - derül ki a CNBC cikkéből.

A kínai gazdaság kemény fékezése nem elhanyagolható kockázat - áll a bank elemzésében. Ez akkor következhet be a legnagyobb eséllyel, ha a kormány hitelszűkítési programja, amelyben vissza akarják szorítani a gazdaság szereplőinek túlzott eladósodást és a kockázatos kölcsönök szaporodását, kicsúszik a pekingi vezetés ellenőrzése alól. Ez az önkormányzatok kezében lévő hitelintézetek csődjéhez, a gazdaság pénzellátásának lefagyásához, összességében pénzpiaci válsághoz vezethet.

Lesz nagy huppanás...

A hét végén publikált beszerzési menedzserindex (PMI) hathavi mélypontra esett, ami ugyan részben az egyhetes munkaszünettel járó holdújévi ünnepekre vezethető vissza, ám részben már arra utal, hogy a gazdaság lassulása megindult. A SocGen ezért a legjobb esetben is arra számít, hogy a kínai gazdaság nagyot huppan. A GDP növekedése a hitelek folyamatos szűkülése miatt nem fogja elérni 2014-ben az elemzők többsége által várt 6,9 százalékot.

A források szűkülését a befektetések növekedésének lassulása követi majd, és ami ennél is fontosabb, zavarok támadnak a kínai pénzpiacokon - írják a bank elemzői, megjegyezve, hogy Kína a múlt héten ugyan elkerülte a China Credit Trust Co. egyik befektetési termékének bedőlését, ám további csődhelyzetek várhatók még idén.

Az egészséges pénzpiacok normális jelensége, hogy a rossz hitelek bedőlnek, ez segíti az rendszer egészének fennmaradását. Ha azonban arról van szó, mint Kína esetén, ahol az állam eddig a teljes hitelállományra garanciát vállalt, akkor az átmenet e között és a normál állapot között enyhén szólva nem kockázatmentes - érvelnek a Société Generale elemzői.

Defláció...

Ezzel egyidejűleg attól tartanak, hogy az eurózóna lassuló inflációja végül az árak csökkenéséhez, deflációhoz vezet. Az övezetben megindult reformok ugyanis nem elegendőek a gazdasági növekedés felpörgetéséhez, és ezzel az államadósságok visszaszorításához. Ezért a jelenlegi fellendülés csak egy ciklikus hullám, amelyről hamarosan kiderül, hogy a növekedés fenntartásához szükséges reformok híján csak halvány nominális bővülést hozhat.

Az 0,7 százalékos januári infláció elmaradt a várttól. A kérdés az: mit tehet az Európai Központi Bank (ECB) ha a defláció igazi veszélye teljesül, azaz a recesszió és az árak csökkenésének egymást erősítő hanyatló spirálja beindul. Az ECB a napokban tette világossá, hogy nem vásárolhatja az eurózóna-államok kötvényeit - szemben a Feddel, amely megteheti ezt az USA állampapírjaival. Ezzel az egyik fontos növekedésösztönző eszközről kénytelen lemondani.

Jin és jang...

Nem minden szakértő olyan pesszimista, mint a Société Générale elemzői. A Morgan Stanley például gyors összeomlás vagy a válság ragályos terjedése helyett arra számít, hogy a világ egy részének fájdalmat okozó helyzetek más térségekben kifejezetten kedvező hatással járnak. A feltörekvő piacokon kialakult felfordulás a fejlett országoknak hasznot hozott. Ez jól mutatja a világgazdaság jin és jang természetét - fejtegeti Joachim Fells, a Morgan Stanley közgazdásza.

Ami rossz az egyiknek, jó a másiknak, így aki csak az egyik vagy másik oldalt figyeli, az nem kap teljes képet a folyamatok alakulásáról - teszi hozzá. A szakértő várakozása szerint az USA növekedésének gyorsulása, ami együtt jár - az olcsó energiára és a válság nyomán lecsökkent bérköltségekre alapozó - újraiparosítással, gondot fog okozni a világ nagy feltörekvő országaiban. El fogja ugyanis szívni feldolgozóiparuk egy részét.

A GDP növekedésével párhuzamos emelkedő kamatok pedig azoknak az országoknak okoznak majd fejfájást, amelyek magas államadósságot görgetnek maguk előtt. A feltörekvő piaci folyamatok azért is kedvezőek a fejlett országnak, mert a gyengébb kereslet leszorítja az energia- és nyersanyagárakat, továbbá olcsóbbá teszi az feltörekvőkből érkező importot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás : www.napi.hu

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/meg_iden_johet_a_kovetkezo_osszeomlas.575346.html

Keresés