Áprilisban a fogyasztói árak 1,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Elemzők arra számítottak, hogy a márciusi 2,2 százalék után 1,8 százalékra csökken az infláció. Utoljára 1974 augusztusában volt 1,7 százalékos az infláció, 1974 júniusában pedig 1,2 százalékon állt a ráta. Az inflációs ráta történelmi mélypont közelébe süllyedt.

A márciusi 2,2 százalékról – ami 38 éves mélypontot jelentett az áremelkedés tekintetében – áprilisban 1,7 százalékra esett az infláció éves alapon. A KSH jelentése szerint mind a háztartási energiáért, mind a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni, mint egy éve. Legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

A maginfláció az előző év azonos időszakához képest márciusi 3,4 százalékról 3,2-re csökkent áprilisban.

Az inflációs adat vélhetően nem jelent majd akadályt a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának, hogy ebben a hónapban a tízedik egymást követő alkalommal is csökkentse az irányadó kamatszintet. Jelenleg 4,75 százalékon áll a ráta.

2012 áprilisához viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 3,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt az idényáras élelmiszerek (14,8 százalék), a liszt (14,3 százalék), a sertészsiradék (9,4 százalék) és a száraztészta (8,9 százalék) ára.

Árcsökkenés következett be többek között a tojás (20,8 százalék), a cukor (3,5 százalék) és a tej (2,7 százalék) esetében.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,8 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is.

A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (3,6 százalék), ezen belül a szemétszállítás 8,3, a helyi tömegközlekedés 5,3 százalékkal drágult.

A ruházkodási cikkekért 0,4 százalékkal kellett többet fizetni. Az egyéb cikkek körében árcsökkenés következett be (0,5 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok 5,3 százalékkal kerültek kevesebbe.

A tartós fogyasztási cikkek (1,9 százalék) és a háztartási energia (8,4 százalék) esetében szintén árcsökkenés volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a vezetékes gázért és az elektromos energiáért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni

A távfűtés ára a 10 százalékos rezsicsökkentésnél is jobban mérséklődött: 11,7 százalékkal csökkent 2012 áprilisához képest.

A várakozásoknak lényegében megfelelően, 38 éves mélypontra zuhant az infláció áprilisban – értékelte az adatot Suppan Gergely . A fogyasztói árak 0,3 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest.

„Mivel az infláció várhatóan az egész év során bőven a 3 százalékos inflációs cél alatt maradhat, a kamatcsökkentési ciklus folytatódhat, amit a piacok áraznak is" – vélte Suppan. A határidős kamatlábpiac 125 bázispontos további kamatcsökkentést, azaz 3,50 százalékos kamatszintet áraz 6 hónapon belül.

„A további kamatcsökkentéseket támogathatja a kockázati felár visszatérése a tavaly év végi szintekre. Azonban a forint sérülékenysége óvatosságot indokol" – fejtette ki Suppan.

Szerinte a nemzetgazdasági szereplők mérlegkiigazítási folyamata, illetve a javuló, de továbbra is gyenge üzleti és fogyasztói bizalom miatt a kamatcsökkentések hatására aligha élénkítik a keresletet, így a kamatcsökkentések a reálgazdaság felől nem jelenthetnek érdemi kockázatot az inflációra nézve.

„Arra számítunk, hogy amennyiben a forint gyengélkedése csupán átmeneti, év közepéig 4 százalékra csökkenhet az alapkamat, további kamatcsökkentésekhez azonban az ország kockázati megítélésének szignifikáns javulása, illetve a kedvező nemzetközi hangulat fennmaradása szükséges" – prognosztizálta Suppan.

 

Szerző : Világgazdaság Online

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/a-rezsicsokkentesnel-is-jobban-esett-a-tavfutes-ara-403550

Keresés