2013 márciusában – előzetes adatok alapján – az ipari termelés 2,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A munkanaphatástól megtisztított index 0,7 százalékos csökkenést mutat éves szinte. A termelés az év első három hónapjában 3,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában, írja a KSH.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index márciusban 0,4 százalékkal nőtt.

"Már a harmadik egymás utáni hónapban bővülést mutatott az ipari termelés havi alapon, ami kifejezetten bíztató arra nézve, hogy a magyar gazdaság igen nagy eséllyel kikerülhetett a technikai recesszióból" – vélekedett Suppan Gergely , a TakarékBank közgazdásza.

A KSH közlése szerint a járműgyártás kivételével a legtöbb ágazat visszaesést mutatott, az autógyártás a Mercedes üzemnek köszönhetően bővült, ahol a következő hónapokban fokozódhat a termelés.

„Bázishatások miatt áprilistól kezdve már éves összehasonlításban is növekedhet az ipari termelés" – írta Suppan Gergely. Szerinte a kilátásokra nézve bíztató, hogy bár megtorpantak, azonban a német bizalmi indexek jóval a tavaly őszi szint felett tartózkodnak.

Suppan kiemelte: idén az Audi győri üzemének év közepére tervezett elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és az év második felétől várhatóan javuló külső kereslet mellett növekedhet az ipar kibocsátása.

 

Forrás : www.vg.hu

Szerző : Világgazdaság Online

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/nincs-megallas-tovabb-zuhan-a-magyar-ipar-403041

Keresés