Az Európai Bizottság tévesen jósolja, hogy idén és jövőre nem lesz 3 százalék alatt a hiány – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azon a mai sajtótájékoztatón, amelyen az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzésére reagált.

„Méltánytalannak tartjuk ezeket a megelőlegezett állításokat, úgy tűnik, mintha kettős mércét alkalmazna Brüsszel" – mondta.

"Nagy szerepet kapnak a kockázatok a brüsszeli értékelésben, ezért tartjuk vitathatónak az idei 3 százalékos hiányszámot. Olyan számokat közölt eddig Brüsszel, amiket később nem igazolt az élet" – mondta. Korábban előfordult, hogy a brüsszeli előrejelzések miatt kényszerből túlkorrigált Magyarország, ami hátrányosan érintette az ország növekedési és munkahelyteremtési kilátásait.

"Jó esélyünk van arra, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit eljárás alól. Nem készül választási költségvetés jövőre" - mondta.

"A sok bizonytalansági tényező ellenére reális esély van arra, hogy kikerülünk az eljárás alól. Ha kell évközbeni intézkedéssel fogja a kormány biztosítani a 3 százalék alatti hiányt" - közölte a miniszter.

Pozítivumként emelte ki, hogy a februári előrejelzéséhez képest Brüsszel kedvezőbb növekedési és hiányszámokat közölt most.

A kormánynak van még mozgástere ahhoz, hogy teljesítse Brüsszel számára az idei hiányszámot - közölte kérdésre válaszolva.

Az útdíj és a pénztárgépek esetében van remény arra, hogy az év második felében megvalósulnak az intézkedések - mondta.

A betétdíjak kérdéséről elmondta: van egy ilyen kezdeményezés a kormány előtt, a május 8-i kormányülés majd foglalkozik ezzel.

Az infláció mértékéből adódik kockázat a hiánypálya alakulásában, miután idén jóval kedvezőbb lesz az inflációs adat - válaszolta egy újságírói kérdésre. Kisebb infláció miatt a fogyasztáshoz kötödő adók bevétele csökkenhet a büdzsé számára.

Várható, hogy idén a mezőgazdaság jobb évet fog zárni - emelte ki a növekedési kilátásokkal kapcsolatban. Ha egy átlagos év lesz az agráriumban, az már javítja a növekedési kilátásokat. Emellett az export is hozzájárulhat a kormány idei 0,7 százalékos növekedési előrejelzéshez - tette hozzá.

Igen jó esélyünk van a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülésre - ismételte meg egy újságírói kérdésre. "A júniusi Ecofin-ülésen születhet döntés erről, erre minden esély megvan, ehhez pótlólagos intézkedésre, a költségvetési törvény módosítására nincs szükség, de saját hatáskörben a kormány hozhat erre vonatkozó intézkedéseket, ha szükséges lesz" - szögezte le.

 

Szerző : Világgazdaság Online

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/varga-ha-kell-uj-intezkedeseket-hozunk-iden-402882

Keresés