A jegybank Monetáris Tanácsa mai eseti ülésén véglegesítette a növekedési hitelprogramot, mondta el Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. A jegybank vezetője a növekedési hitelprogram részleteit (NHP) ismertette keddi sajtótájékoztatóján.

 

A tanács döntése figyelembe vette a globális gazdaság, ezen belül a globális pénzgazdaság tengelyeit, emelte ki Matolcsy. A világgazdaság idén lassul, és az eurózóna kifejezetten nehéz helyzetben van – tette hozzá. A hitelprogram minden résztvevőjével kétoldalú megállapodás született.

A pénzintézeti kör azt kérte, hogy legyen garancia, így a kamatmarzs a garanciadíjjal együtt 2,5 százalékos felár lett, mondta Matolcsy. A hitel teljes felára lehet kisebb, de ez a maximum – hangsúlyozta.

A másik kérés, hogy emeljük meg az egyedi hitelek felső korlátját. Megtartottuk a 3 millió legkisebb összeget, és a korábbi 400 millióról 3 milliárdra emeltük a korlátot. Ez alkalmas arra, hogy a közepes vállalatok megfelelő forrást kapjanak.

A Bankszövetség elnöke azt javasolta, hogy vizsgáljuk felül a kéthetes kötvény befogadási kritériumát, vázolta a harmadik kérést Matolcsy. Nem hoztunk ma döntés, de az MT vizsgálja a kérdését, hogy nem fogadnak el olyan külföldi befektetőktől pénzt, akik nem vesznek részt pénzügyi tevékenységben.

Az MNB hitelprogramja június 1-jével indulhat, és azt várhatjuk, hogy a hazai pénzintézeti szektor legalább kétharmad része részt vesz, ami egy kritikus tömeg – jelentette ki.

Balog Ádám, az MNB alelnöke azt mondta, hogy a legfontosabb vita a 2,5 százalékos kamatról alakult ki. A futamidő maximum 10 év, de a bankokra van bízva, hogy milyen futamidőt biztosítanak. Alapvetően beruházási, forgóeszköz, és EU-s fejlesztésre fordíthatók a hitelek.

A BoE lépése, miszerint meghosszabbították a Funding for Lendinget, pozitív jelzés. Rendszeresen konzultálunk az angol jegybankkal – mondta Matolcsy. Az eredmények már látszanak, és az üzenet egyértelmű, hónapról hónapra felül kell vizsgálni a programot, és ha kell, javíthatunk rajta – tette hozzá.

A teljes három pilléres program összesen 0,7 százalékos többletnövekedést jelenthet 2013-14-ben. Az, hogy ez mit jelent a növekedési előrejelzésekre, azt a következő hónapokban meglátjuk. A program jelzi, hogy merrefele hóznak a hiteligények: ha a beruházások felé megy, akkor nagyobb lehet a hatás, magyarázta Matolcsy.

Elemezni fogjuk, hogy milyen célokra helyeztek ki hiteleket, és megfelelő arányban vannak-e benne mikro, kis és közepes vállalatok. Adatbankot építünk erről, tette hozzá.

 

Forrás : www.vg.hu

Szerző : Világgazdaság Online

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/mindenkivel-megallapodott-matolcsy-itt-a-hitelprogram-402682

Keresés