A NAV működéséről, az államadósságról, a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről is beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a NAV-ban. A közönség egy igazi miniszteri tréfának is tanúja lehetett.

A mai egy munkalátogatás – mondta el Varga Mihály , nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban tartott sajtótájékoztatóján. „Nem véletlen, hogy első miniszteri látogatásom ide vezetett. Ez az intézmény garantálja a bevételek 92 százalékát. A kormányzati intézkedések ezen az intézményen keresztül jut el az emberekhez."

Számadást is készítettünk – jelentette ki Varga. A nagy adórendszerbeli átalakítások véget értek, a finomhangolások időszaka jött el. A fogyasztási típusú adók bevétele emelkedett, a jövedelem típusú adók csökkentek.

A cél az volt, hogy a gazdaság fehéredjen. A becslések szerint 20-30 százalékos a feketegazdaság részaránya, ám az adóváltozások miatt ez csökkenhetett. „A feketegazdaság árt mindenkinek" – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint jelentős lépések történtek az adminisztrációs terhek csökkentésével, és rövidültek az ügyintézési határidők is.

Az adórendszer átalakításával több munkahelyet lehetett megtartani, amihez a Munkahelyvédelmi Akcióterv is hozzá fog járulni. Az egykulcsos adórendszer 500 milliárd forintot hagyott a gazdaságban, és a megtakarítások is növekedni tudtak. Ez segítette a devizahiteleseket is – tette hozzá.

A NAV-tól, amely egy rendkívül hatékony intézmény, azt várjuk, hogy a hatékonyság a tisztességes vállalkozásokat és adózókat ne sértse. Vannak olyan körök, ahol viszont nem történik ellenőrzés – hívta fel a NAV vezetésének figyelmét Varga.

Vida Ildikó : a NAV az egyik legjobban működő szervezet

Úgy gondolom, hogy a mai magyar közélet egyik legjobban működő szervezete a NAV –jelentette ki Vida Ildiló, a NAV elnöke. A VPOP és az APEH összevonásának eredményeként sikeresebbek lettek az akciók.

A feketegazdaságot csökkenteni szeretné a NAV, és erősíteni kívánják az „ügyfélbarát" jelleget is. Azokat az adózókat, akik bevallják a kötelezettséget, meg kell védeni – emelte ki Vida, aki egy kérdésre válaszolva elmondta: nem terveznek szervezeti átalakítást.

Napirenden a pénztárgépek kérdése...

A kormány a holnapi ülésén fog foglalkozni a pénztárgépek kérdésével – válaszolta egy kérdésre Varga. Egyszerű rendszert ígér a miniszter. Az év második felétől elindul a szuperkasszák rendszere, és bízik abban, hogy teljesül a bevételi terv. Vida hozzátette: megkezdődtek a tesztelések az elektronikus pénztárgépek kapcsán.

A túlzottdeficit-eljárás megszüntetése fontos – válaszolta arra a kérdésre, hogy az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése lekerült-e a napirendről. Szerinte csak akkor kerülhet sor ilyen intézkedésre, ha kiderül, hogy a hiányszámot hogyan befolyásolja, és a tervezett növekedés is megvalósul.

A stabilitási törvény szerint félévkor felül felülvizsgálni az adósságmutató alakulását – emlékeztette Varga. „Eltúlzottnak érzem azokat a véleményeket, amelyek szerint az adósságtendencia felülvizsgálatára van szükség" – tette hozzá.

A következő hónapokban lejáró adósságot nem, vagy csak részben kell a piacról felvennünk, mivel az első hónapokban már előfinanszíroztunk lejáró adósságokat – hívta fel a figyelmet.

Így viccelt a Miniszter...

„Ha kétszámjegyű lesz a növekedés" – válaszolta tréfásan Varga arra a kérdésre, hogy mikor lesz egyszámjegyű az szja kulcsa. Véleménye szerint várni kell még, hogy megnézzük, miként teljesít az egykulcsos adó.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni. A magyar kormány a bankokat adóztatja, a betéteseket nem. Nekünk alaposan kel figyelni az euróövezeti eseményeket – hangsúlyozta Varga, hozzátéve, hogy „helyettük nem tudunk döntést hozni"

 

Szerző : Világgazdaság Online

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/varga-a-magyar-kormany-a-bankokat-adoztatja-nem-a-beteteseket-400411

Keresés