Az első Matolcsy György által vezetett kamatdöntésen történelmi mélypontra süllyedt az irányadó kamatszint. Az elemzőket nem lepte meg a monetáris tanács lépése.

Történelmi mélypontra, 5 százalékra vágta az irányadó kamatszintet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden. Az elemzői várakozásokkal összhangban, Matolcsy György elnök első ülésén a nyolcadik egymást követő alkalommal is 25 bázisponttal csökkent az alapkamat.

A monetáris politikai döntéshozók elsősorban a 3 százalékos célszint alá süllyedő infláció miatt vághatták a kamatot, de további szempont lehetett számukra, hogy a legfrissebb adatok alapján a gazdaság nem indult meg a kilábalás útján.

A kamatcsökkentés elleni érv lehetett, hogy Magyarország kockázati megítélése romlott az elmúlt hetekben, és a forint árfolyam is tartósan 300-as szint felett áll az euróval szemben.

1991 óta ez az első döntés, amit nem követ sajtótájékoztató. Matolcsy György úgy határozott, hogy nem ismerteti a kamatdöntés hátterét – és a jövőben sem fogja –, de a monetáris tanács közleményét továbbra is kiadják. Elemzők szerint a kommunikáció hiánya erodálja a jegybanki transzparenciát, és romlik a döntések kiszámíthatósága is.

Nem az MNB elnökcseréje volt az egyetlen változás a monetáris tanácsban. Balog Ádám, aki a Nemzetgazdasági Minisztériumban Matolcsy jobbkeze volt, követte őt a jegybankba, és egyből alelnöki tisztséget kapott. Pleschinger Gyulát pedig külső tagnak kellett „betenni", mert felborult a belső és külső tagok aránya Balog érkezésével, hiszen Karvalits Ferenc alelnök mandátuma csak most fog lejárni.

Az elmúlt hét hónapban mindig 4:3 arányban szavazzák le a külső tagok Simor András t és a két alelnökét, vagyis a vezetőséget. Ez most vélhetően megszűnt, hiszen Matolcsy bizonyára a kamatvágást támogatta – mint ahogy Balog is –, és a négy „régi" külső tag valószínűleg nem változtatott korábbi véleményén.

Egyelőre nagy bizonytalanság övezi, hogy milyen unortodox monetáris lépések jöhetnek Matolcsy vezetése alatt. Szakértők szerint egyelőre nem várhatóak nem konvencionális jegybanki eszközök. A kamatdöntés részleteit – és az esetleges további lépéseket – a 3 órakor megjelenő közleményből ismerhetjük meg.

A Monetáris Tanács közleménye szerint "a magyar gazdaságot továbbra is számottevő kapacitásfelesleg jellemzi, az inflációs nyomás középtávon mérsékelt, így a 3 százalékos cél lazább monetáris kondíciók mellett is elérhető. Az elmúlt időszak pénzpiaci feszültsége ugyanakkor fundamentálisan nem indokolható ingadozásokat eredményezett a hazai eszközárak alakulásában, amely továbbra is körültekintő monetáris politikai döntéseket indokol. A Monetáris Tanács mindezek alapján az alapkamat 25 bázispontos csökkentése mellett döntött. További csökkentésére akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs nyomás mérsékelt marad és a pénzügyi piaci környezetet övező bizonytalanság csökken".

 

Szerző: Világgazdaság Online

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/azonnal-lepett-tortenelmi-melypontra-vagta-matolcsy-a-kamatot-400413

Keresés