Matolcsy György úgy döntött: ezek után nem lesz sajtótájékoztató az MNB kamatdöntései után.

Az origo értesülése szerint nem csak a holnapi sajtótájékoztató marad el, hanem egyet sem tartanak meg ezután a kamatdöntéseket követően, csupán a stratégiai döntése indoklásával állnak ki majd a nyilvánosság elé - hogy ez pontosan mit jelentene, azt egyelőre nem részletezték.

Az új jegybankelnök ezzel egy 2001 óta tartó hagyományt tör meg. Az elmúlt tizenkét évben minden egyes kamatdöntő ülés után tartottak sajtótájékoztatót.

„A monetáris politikával kapcsolatos kurrens kutatások következtetéseinek szöges ellentéte, hogy a jövőben nem lesz sajtótájékoztató a kamatdöntések után" – mondta a Világgazdaságnak Bebesy Dániel . A Budapest Alapkezelő portfolió-menedzsere szerint ha körbe nézünk a világban, azt látjuk, hogy a monetáris politika gyakorlatában egyre fontosabb a kommunikáció és a transzparencia szerepe.

„A monetáris politika fontos része, hogy a jegybankok miként tudnak hatni a hosszú távú várakozásokra, ezt pedig kommunikációs eszközökön keresztül lehet érvényesítni" – mutatott rá Bebesy.

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve eszköztárának is fontos részét képezi a kommunikáció – hívta fel a figyelmet Bebesy. „Matolcsy a nem konvencionális eszközök kapcsán előszeretettel hivatkozik a vezető jegybankok monetáris politikai eszközeire, most azonban úgy tűnik, hogy az egyik alapvető eszköz alkalmazásáról mond le" – vélte a szakértő.

„Ez egy plusz kockázati tényező lesz a magyar eszközökben. A forint szempontjából a hír negatív, és az állampapírhozamokra is kedvezőtlen hatást fejthet ki a döntés" – mondta a Budapest Alapkezelő portfolió-menedzsere.

 

Szerző : VG - origo

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/matolcsy-elvonul-a-nyilvanossag-elol-400332

Keresés