A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése alapján április 1-től az emelt összegű szocpol mellett újra elérhető lenne a használt lakásra igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás. Ennek  összege a szintén a hónap elejétől emelt összegű, új lakás vásárlásra vagy építkezésre igényelhető szocpol 50 %százaléka - ezért félszocpol.

A négyzetméterár nem mindegy

A tervezet szerint az április 1-től elérhető, használt lakás vásárlására fordítható „félszocpol” várható összege a lakás alapterületének, a gyermekek számának és az ingatlan energiaminősítésének függvényében alakulhat.

szocpol2 640

Korlátoznák a megvásárolni kívánt ingatlan négyzetméterenkénti vételárát is a földrajzi elhelyezkedéstől függően, megelőzve ezáltal azt, hogy azok is igénybe vegyék a támogatást, akik egyébként nem tartoznak a célzott ügyfélkörbe. Ennek értelmében a magasabb komfort fokozatú, ezért drágább lakásokra a támogatás nem lesz igényelhető.

„Több banki partnerünktől is azt a jelzést kaptuk, hogy előkészület alatt áll az április 1-től bevezetésre kerülő ú, vissza nem térítendő támogatás, mely használt lakás vásárlására és bővítésre is felhasználható” - mondta Fitos Szilárd, a hitelnet.hu hitelpiaci szakértője.

„A részletek még nem teljesen ismertek, de szinte biztos, hogy a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a meglévő gyermekek után kapott támogatást a bankok saját erőként veszik majd figyelembe, hiszen itt nem áll fenn annak a veszélye, hogy nem teljesül egy vállalás.”

Támogatott hitelek

Amennyiben valaki a „félszocpol” mellé hitelt is venne fel, akkor erre államilag támogatott lehetőségek közül is választhat majd. A vásárláshoz igényelhető hitel összegét kormányrendelet szabályozza. Ennek értelmében a bank által folyósítható hitel összege nem lehet több mint a forgalmi érték (vételár) 80 százaléka. Természetesen ez a finanszírozási arány csak megfelelő jövedelmet és pozitív banki hitelbírálatot feltételezve érhető el.

szocpol1 640

Egy 60 m2-es lakás esetén például egy 2 gyermekes család 800 ezer forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet a vásárláshoz, ha az ingatlan energetikai minősítése alapszintű. Az átlagos budapesti tégla építésű lakásárakat figyelembe véve ez a vételár mintegy 5 százaléka; egy vidéki, megyeszékhelyi tégla lakás esetén is kevesebb, mint 10 százalékot jelent. Észak- és Kelet-Magyarországon egy ekkora alapterületű panellakást már 7,5 millió forint körül is meg lehet vásárolni. Ha figyelembe vesszük, a bankok által kihelyezhető hitelek felső határát, akkor akár 6-700 ezer forint saját erő is elegendő lehet ahhoz, hogy valaki egy használt  panellakást vásárolhasson.

A szakértő szerint 3 gyermek és nagyobb alapterületű lakások esetén az arány kicsit ugyan javul, de a nagyobb alapterületű lakások esetén azt is figyelembe kell venni, hogy az államilag támogatott lakáshitel csak 20 millió forintos vételár és 10 millió forintos hitelösszegig kérhető.

szocpol3 640

Egy 10 millió forint összegű lakáshitel egy kétkeresős háztartás esetén már 240 ezer forint összevont jövedelemmel felvehető, míg 5 millió forint hitelhez már 120-130 ezer forintos igazolt jövedelem is elegendő lehet. Természetesen a hitelbírálat eredménye más tényezőtől is függ, hiszen a már meglévő hitelek havi törlesztő részletei is befolyásolhatják az igényelhető hitel összegét.

„Minden esetben figyelembe kell venni azt is, hogy a felvenni kívánt hitel törlesztő részlete teljes biztonsággal fizethető legyen egy hosszabb futamidő esetén se feszítse túl a családi költségvetést.” – mondta Fitos.

 

Forrás : www.index.hu

http://index.hu/gazdasag/2013/03/22/szocp/

http://www.startlap.hu/ingatlan/?25687224&share=+%C3%8Dgy+lehet+lak%C3%A1sod+minim%C3%A1lis+%C3%B6ner%C5%91vel&image=/_i/startlap2011ingatlan/uj/lakasvasar4.jpg#aktualisdoboz

Keresés