Az államháztartás tavaly összesen 42 milliárd forint értékű papírtól vált meg. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap megszabadult ötszázalékos Richter-pakettjétől.

A Napi Gazdaság cikke szerint az államháztartás az MNB adatai szerint tavaly folyamatos eladóként volt jelen a részvénypiacon, összesen 42 milliárd forint értékű papírtól vált meg. Leginkább a Richtertől szabadult a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap, a hozzá került 5 százaléknyi pakettől az év során szép lassan teljesen megvált.

A papírok először külföldiekhez kerültek, akiknek a részesedése az egy évvel korábbi átlagosan 61 százalék körüli szintről 68 százalék közelébe emelkedett. A nem rezidens befektetők az év vége felé valamivel több, mint 2 százalékkal csökkentették részesedésüket, az általuk eladott papírokat nagyobb részben magyar magánszemélyek, kisebb részben hazai intézmények vették meg.

Az OTP-ben ezzel némileg ellentétes folyamatok zajlottak, a bankpapír eladói között inkább külföldieket találni, miközben az állami tulajdonrész és a magánszemélyek befolyása némileg emelkedett. A bank negyedik negyedéves gyorsjelentésében kiugróan magas, 18 százaléknyi "egyéb" részvényes szerepel, ilyen óriási, nem azonosított arányra még nem volt példa a bank történetében – írja az újság, hozzátéve, hogy ennek okára nem sikerült fényt deríteni.

 

Forrás : www.nol.hu

http://nol.hu/gazdasag/hova_lett_a_nyugdijpenztari_vagyon_

Keresés