Az uniós statisztika alapján hazánk igencsak leszakadt a régiós országok teljesítményétől 2012 utolsó negyedévében.

Szakadás a régióban, csak Magyarország süppedt ilyen mélyre...

Az Eurostat csütörtökön délelőtt megjelent szezonálisan kiigazított GDP-re vonatkozó magyar adata negyedéves viszonylatban 0,9 százalékos visszaesésről tanúskodik 2012 utolsó negyedévében, ami a harmadik legrosszabbnak számít a már adatokkal rendelkező tagállamok között. Bár itt meg kell jegyezni, hogy Görögország esetében nem közöl az Eurostat negyedéves bázisú GDP-t.

Éves viszonylatban hazánk esetében 2,8 százalékos zsugorodásról számolt be az unió statisztikai hivatala, ugyanúgy, mint csütörtök reggel a KSH. Ezzel a régiós országok tekintetében jelentős leszakadásnak lehetünk tanúi.

A cseh gazdaság esetében, melynek visszaesése lényegében a magyaréval zajlott párhuzamosan, hiszen a harmadik negyedéves 1,3 százalék után (a magyar ekkor 1,7 százalék volt), az év utolsó hónapjaiban 1,7 százalékkal csökkent a teljesítmény. (Szemben a magyar 2,8-cal). Románia ugyanakkor egy szerény mértékű, 0,1 százalékos növekedést regisztrált a harmadik negyedéves 0,3 százalékos visszaesés után. Szlovákia pedig a korábbinál szerényebb mértékben, ám még így is jelentősen, 1,2 százalékkal tudott bővülni 2011 utolsó negyedévéhez viszonyítva. A lengyel gazdaság teljesítményét még nem ismerjük, de az előző negyedévi 1,9 százalékos bővülés után igencsak meglepő lenne, ha az utolsó hónapokra visszaesést mutatnának az adatok. Érdemes még megnézni a környékbeli országok körében Bulgária teljesítményét is. A gazdaságuk a tavalyi év egészében negyedévről negyedévre fix 0,5 százalékos növekedést tudott produkálni.

Ezzel a teljesítménnyel egyébként változatlanul a problémás országok szintjén vagyunk. Olaszországban például 2011 utolsó negyedévéhez képest 2,7 százalékos gazdasági zsugorodás következett be. Ennél pedig csak rosszabb adatok vannak a többi perifériás ország esetében.

Az öreg kontinens is visszaesett...

Az eurózóna gazdasági teljesítménye a vártnak megfelelően 0,6 százalékkal csökkent 2012 utolsó negyedévében az előzőhöz viszonyítva, míg az Európai Unió egészében 0,5 százalékos volt a visszaesés. A szakemberek várakozása szerint egyébként ez lehet a mélypont, és a következő negyedéves adatok már kedvezőbbek lehetnek. Erre utalnak a gazdasági várakozásokra vonatkozó hangulatindexek is.

A negyedik negyedévet tekintve egyébként Magyarország a legfontosabb exportpartnerénél 0,4 százalékos növekedést regisztráltak előző évhez képest. A grafikonunkon pedig jól látszik, hogy Németország, hiába Európa gazdasági motorja, nemcsak, hogy a magyar, de az uniós teljesítményt sem tudta pluszba húzni.

A tagállamok közül negyedéves szinten a legnagyobb visszaesést Ciprus és Portugália regisztrálta, előbbi esetben 1, a portugáloknál pedig 1,8 százalékos zsugorodás következett be. A harmadik legrosszabb adat pedig a magyar gazdaság teljesítménye. Ezzel szemben legkiemelkedőbb adat a balti államokhoz kötődik, hiszen a tavalyi év utolsó három hónapjában a litván gazdaság előző negyedévhez képest 1, a lett gazdaság pedig 1,3 százalékkal tudott növekednek.

Ha az előző év azonos időszakához mért változásokat nézzük, akkor igazán gyászos adatok jelzik a problémás országok nehézségeit. A görög gazdaság 6, a portugál 3,8, a ciprusi pedig 3 százalékkal zuhant egy év alatt, míg a legnagyobb fejlődést ilyen bázison is Lettország regisztrálta, ahol 5,7 százalékkal bővült a gazdaság, míg az észt 3,4, a litván pedig 3,1 százalékkal tudott növekedni.

 

Szerző : Székely Sarolta

Forrás : www.mfor.hu

( http://www.mfor.hu/cikkek/Nincs_mese__csunyan_leszakadtunk_a_regiotol.html )


Keresés