Orbán Viktor : " Nem kerültünk le a szégyenpadról ..." - Barroso focis példát hozott

A Nemzetközi Valutaalap nemet mondott a rugalmas hitelkeretre előterjesztett magyar igényre - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben. A kormányfő ugyanakkor megerősítette: a devizakötvény-kibocsátásra a nemrég indult roadshow után közvetlenül sor kerül, ami a jövő hét végét, vagy az utána következő hét elejét jelentheti. Orbán azt is közölte: csak egy nappal SImor András mandátumának lejára előtt nevezi meg jelöltjét az MNB elnöki posztjára.

Én mindent megtettem és a magyar emberek is mindent megtettek az elmúlt három évben, hogy erről a szégyenpadról lekerüljünk - mondta Orbán Viktor a túlzottdeficit-eljárásról José Manuel Barrosóval közös sajtótájékoztatóján. "Ezért remélem, sikerül kialakítani egy olyan együttműködést, hogy kikerüljünk az eljárás alól" - tette hozzá.

Barroso arról beszélt: látni, hogy Magyarországon történnek átalakítások, de a mennyiségi reform nem elég, minőségi változtatásokra van szükség. Az Európai Bizottság elnöke válaszolt azokra a kritikákra, amelyek szerint az EU túl szigorú volna Magyarországgal szemben: Orbán Viktor nagy futballrajongó, így tudja, hogy a legjobb csapat sem képes játszani, ha nincs egy jó bíró a pályán. Az EU ilyen szerepet tölt be, ellenőrzi, betartják-e az országok a szabályokat.

Magyarországnak ha pénzre van szüksége, azt a piacokról akarja beszerezni - mondta a miniszterelnök. Hitel nem kell - tette hozzá az IMF-megállapodás kapcsán. Az álláspontok egyelőre nem közeledtek egymáshoz szerinte.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemet mondott a rugalmas hitelkeretre előterjesztett magyar igényre - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben, a gazdaságpolitikai kutatásokkal foglalkozó Bruegel Intézetben, az ott elhangzott előadását követő sajtóbeszélgetésen.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország nem kölcsönt akar az IMF-től, mert arra nincs szüksége, hiszen a piacról kívánja finanszírozni magát. Az IMF azonban mindenképpen kölcsönt akart folyósítani, és nem hajlandó arra, hogy rugalmas hitelkeretet biztosítson Magyarországnak. A megállapodás esélye ezért csökken - állapította meg a kormányfő.

Mindig is erről volt szó...

„A gyakorlat eddig is az volt, hogy csak az utolsó pillanatban tudtuk meg, ki lesz a jegybank elnöke" – mondta a Világgazdaságnak Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető közgazdásza hozzátette, most volt egy olyan várakozás, hogy már korábban kiderül, ki vezeti márciustól az MNB-t.

Soha nem volt szó arról, hogy Magyarország rugalmas hitelkeretet kap az IMF-től – mondta Kondrát Zsolt. „Magyarország nem felel a kritériumoknak, és ilyet csak a jó tanuló országok kaphatnak" – vélekedett. Elemzők korábban is azt gondolták – és az IMF is világossá tette –, hogy az ország csak készenléti hitelt kaphat.

Orbán Viktor szavait úgy értékelte, „nyitva hagyták a kaput az IMF-megállapodás előtt", de ha sikeresen tudunk devizakötvényeket kibocsátani, akkor végleg becsukhatják.

Drámai dolgok történnek, amikor Orbán Viktor Brüsszelbe utazik – foglalja össze a szerdai eseményeket Peter Attard Montalto , a Nomura igazgatója.

Bár mindenki ismerte az IMF álláspontját, ez volt az első alkalom, hogy a kormány is elismerte, hogy a valutaalap nemet mondott a rugalmas hitelkeretre, amit Magyarország kért. A kormányfő ugyanakkor megerősítette: a devizakötvény-kibocsátásra a nemrég indult roadshow után közvetlenül sor kerül, ami a jövő hét végét, vagy az utána következő hét elejét jelentheti, 2,5 milliárd eurós összegben – vélekedik Montalto. Ez a tétel az idei devizafinanszírozási igényt fedezi is.

Orbán Viktor bejelentette: a Fidesz február 5-7-i frakcióülésén még nem nevezi meg a jegybankelnököt, csupán egy nappal Simor András mandátumának lejárta előtt (március 2-án). "Mindent megteszek annak érdekében, hogy megvédjem Magyarországot a spekulációtól, ami az új elnök személyéhez kötődne" - indokolta ezt. A piac egy „ismeretlen" Fideszt támogató tudós jelölését nagyobb örömmel fogadná, mint Matolcsy György ét, bár végső soron a nemzetgazdasági miniszter, illetve Orbán Viktor fog diktálni – hangsúlyozza Montalto.

Rompuyjel beszélt...

Orbán Viktor Brüsszelben megbeszélést folytatott Herman van Rompuy jel, az EU-országok csúcsvezetői testületének, az Európai Tanácsnak az elnökével is. A találkozó időszerűségét az adta, hogy bő egy hét múlva ülnek össze Brüsszelben az uniós országok állam-, illetve kormányfői. Napirendjükön a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló EU-költségvetési keret megvitatása szerepel. Orbán Viktor és Herman Van Rompuy szerdai találkozóján áttekintették az ezzel kapcsolatos magyar tárgyalási pozíciót.

A magyar gazdasági eredmények sikertörténetet jelentenek, ezért meg kell szüntetni az országgal szemben a 2004-es EU-csatlakozás óta folyamatban levő, túlzott deficit miatti eljárást - hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán arról is beszélt: Európa részesedése csökken a világgazdaságban, és úgy vélekedett, hogy az Európai Unió válsága alapvetően versenyképességi válság. Gazdasági rendszerváltásra van szükség, a jóléti állam helyett munkaalapú társadalmat kell kialakítani - mondta.

Nem lesznek enyhébb feltételek...

Az IMF-hitelről szóló miniszterelnöki bejelentés annyiban nem okozott meglepetés, hogy azt eddig is tudni lehetett, hogy a kormány a Lengyelországnak nyújtott rugalmas hitelmegállapodásra törekszik, miközben az IMF a Romániának adott készenléti hitelben (Stand-by Agreement, SBA) gondolkodik, amelynek keretében az IMF rendszeresen ellenőrzi a hitel fejében vállalt gazdaságpolitikai intézkedéseket. A hagyományos készenléti hitel változata az elővigyázatossági készenlétihitel-megállapodás (Precautionary Stand-by Agreement, P-SBA), amely annyiban különbözik az SBA-tól, hogy a kedvezményezett ország csupán készenlétben tartja a hitelkeretet, és csak akkor hívja le a rendelkezésére bocsátott forrást, ha az ország pénzügyi helyzete esetleg azt megkívánja.

A rugalmas hitelkeret (Flexible Credit Line - FCL) jóval enyhébb feltételeket ír elő a hitelt felvevő országnak, mint a Románia esetében alkalmazott konstrukció. Az FCL-megállapodást ugyanis a stabil gazdasággal, illetve az IMF számára kiszámítható, fegyelmezett gazdaságpolitikával rendelkező országoknak kínálja fel abból a célból, hogy a rendkívüli pénzügyi körülmények között is képesek legyenek magukat finanszírozni.

 

Szerző: VG

( http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/orban-nem-kerultunk-le-a-szegyenpadrol-barroso-focis-peldat-hozott-396746 )

Keresés