Az államfő szerint alkotmányossági szempontból kifogástalan a médiatörvény, de eljárási hibát vétett a parlament.

Áder visszadobta a médiatörvényt
(Neményi Márton)

Áder János alkotmányos szempontból kifogástalannak találta a médiatörvény módosítását, de egy eljárási hiba miatt arra kérte a parlamentet, foglalkozzék ismét a jogszabállyal. Levelében az államfő emlékeztetett arra, hogy az alaptövény szerint neki a jogszabályok formai, tartalmi és közjogi érvényességi szempontjait is vizsgálnia kell.

Formai és tartalmi kritériumok alapján a médiatörvény módosítása - a köztársasági elnök szerint - nem kifogásolható, de a törvény elfogadásakor az Országgyűlés eljárási hibát vétett. Ezért "felvetődik a törvény közjogi érvényességének kérdése". Áder János ezért a pontosabban nem ismertetett hiba mielőbbi orvoslását kérte, szerinte ugyanis ezt kívánja a jogbiztonság és az alkotmányosság elve. Az elnök tudatta, a javítás után készen áll a törvény haladéktalan aláírására, kihirdetésére. Áder János egyébként már beiktatásakor jelezte - hogy államfői szerepfelfogása - merőben eltérő elődjétől, Schmitt Pálétól, aki minden törvényt aláírt.

Néhány napja az Országgyűlés elnöke egy német lapnak azt mondta, egyetlen elfogadhatatlan törvényt sem szavazott meg a magyar törvényhozás az utóbbi két évben. Kövér László a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban közölte: nem volt hiba a médiatörvény sem, senki sem tudja bizonyítani, hogy a jogszabály ellentmond az európai normáknak, ennek ellenére az ellenzék "hecckampányt" indított, amely "külföldi támogatókkal egészült ki".

Előzőleg a médiatörvény módosítását az EBESZsajtószabadság-képviselője azért bírálta, mert úgy vélte, továbbra is maradtak problematikus pontok.  Dunja Mijatovic szerint a jogszabály nem szavatolja a közmédia függetlenségét. Emlékeztetett arra, hogy hasonló problémákat fogalmazott meg az Európa Tanács is.

 

Forrás : Hír24

Keresés