A szélsőjobbos Demokrata című hetilap főszerkesztője, Bencsik András az Echo tévében suttyónak minősítette Demján Sándor nagyvállalkozót. A műsort letiltották, Bencsik távozik.

Széles Gábor tulajdonos letiltotta az Echo tévében szerda esténként adásba kerülő Demokrata kör című vitaműsor mai adását. Az ügy előzménye, hogy Bencsik András műsorvezető (amúgy a Demokrata című szélsőjobbos hetilap főszerkesztője, nem mellesleg a Békemenet egyik szervezője) a kora délutáni felvétel során suttyónak nevezte Demján Sándor nagyvállalkozót.


Fotó: MTI / Nagy Lajos

Minderről Bencsik számolt be a Facebookon. Hosszan idézzük.

"Elmarad a ma esti Demokrata kör az Echo televízióban, mert Miki Tímea vezérigazgató úgy döntött, nem mehet adásba, mivel abban Demján Sándor vállakozó személyiségi jogait szerinte megsértettem. A döntést jóváhagyta Széles Gábor, a televízió tulajdonosa is, aki hozzátette, vegyem tudomásul, hogy forrófejű kijelentéseim egy elveszített sajtóper esetén súlyos kárt okozhatnak a televíziónak (...) közöltem Széles Gáborral, hogy a cenzúra semmilyen formáját nem tudom elfogadni, vagyis együttműködésünk folytatása így kétségessé vált, mivel nem tudok a továbbiakban úgy műsort vezetni, hogy utólag a tévé vezérigazgatója esetleg megint úgy dönt, ez sem megy adásba. (...) A tények kedvéért idézem a hírt, amit kommentáltam: „Nagy Imre szobrának áthelyezése esetén visszavonom adományunkat” – írja Tarlós Istvánhoz, Budapest főpolgármesteréhez címzett levelében Demján Sándor: „A sajtóból értesültem arról, hogy a mártírhalált halt Nagy Imre szobrát át kívánják helyezni a Vértanúk teréről. A rendszerváltás után szomorúan állapítottuk meg üzlettársaimmal, Sarlós Andrással és Fejér Bélával, hogy sem az MDF-, sem a szocialista kormány nem állít szobrot Nagy Imrének. Úgy döntöttünk, hogy felajánljuk a szobor teljes költségét és felállítását Magyarországnak. A költségek 74 százalékát magam finanszíroztam. Ifj. Varga Imre alkotása ma a legtöbbet látogatott és fotózott szobor. Nagy Imre szobrának áthelyezése esetén visszavonom adományunkat. Kérem, hogy ennek elkerülése érdekében minden törvényes eszközt felhasználva biztosítsa, hogy a szobor a jelenlegi helyen maradjon.”


Fotó: Berecz Valter

Erre azt mondtam a műsorban, hogy ez suttyó tempó. Önmagában kétes dolog azzal kérkedni, hogy valaki mennyi pénzt adott (74 százalékot) egy szoborra, mert úriember diszkréten adományoz. De azzal fenyegetőzni azért, mert a Kossuth tér átépítésének tervében az ott és a közelben lévő szobrok áthelyezésének terve is szerepel, hogy visszavonja az adományt, magyarán, fogja és hazaviszi a szobrot, ez olyan kisstílű, tahó tempó, amit nehezen tudok kommentálni, mondtam a műsorban."

Suttyó, gőgös, kisstílű

Pár sorral lejjebb, hogy Bencsik suttyónak minősíti az adakozással való kérkedést, megjegyzi, ő is jótékonykodott már: "Nem csak Demján adományozott szobrot a nemzetnek, hanem mások között én is, amikor a legendás Sajtóklub tagjaként adományt gyűjtöttünk Mansfeld Péter szobrára."


Fotó: Kummer János

A két adományozás módját egymással szembeállítva Bencsik közli: "Eszünkbe sem jutna a szobor egy esetleges áthelyezése kapcsán azzal fenyegetőzni, hogy ha arrább teszik, akkor mi visszük haza. Ugyanis az már nem a miénk, hanem a nemzeté. Amint a Nagy Imre szobor is. Ez verte ki a biztosítékot az Echo televíziónál. Demján Sándor gőgös és kisstílű fenyegetését nem volt szabad suttyónak minősíteni. Ha nem szabad, hát nem szabad. Tudomásul veszem."

 

Forrás : FN24

Keresés