Eldőlt, ki az államfőjelölt

 

Kövér László azt mondta, őt hivatalosan nem is kérték fel a posztra. Több mint valószínű, hogy Áder a befutó.

Az már biztos, hogy nem Kövér Lászlónak hívják Magyarország következő államfőjét. A házelnök - a Fidesz pénteki elnökségi üléséről távozóban – annyit mondott, hogy ő nem is kapott hivatalos felkérést, ugyanakkor van olyan jelölt, aki vállalná a tisztséget, ám nevet már nem említett.

Azt viszont elárulta, hogy az előzetes hírekkel ellentétben Áder János nem vett részt az elnökségi ülésen, amit azzal magyarázott, hogy a fideszes európai parlamenti képviselő nem tagja a testületnek, és nem is hívták meg őt. Az elnökségi ülés még ezekben a percekben is tart, hivatalos bejelentés azonban csak a jövő hét elején lesz az ügyben. A forgatókönyv szerint Orbán Viktor a képviselőcsoport hétfő esti ülésén tesz javaslatot a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek az új államfő személyére.

Az MTI úgy tudja, a Fidesz elnöksége egyöntetűen támogatja Áder János jelölését, aki előzőleg már igent mondott a felkérésre. Korábbi sajtóértesülések eleinte Kövér Lászlót, majd Áder Jánost emlegették a legesélyesebb jelöltnek. Kövér a múlt héten, az Echo TV Napi aktuális című műsorában úgy fogalmazott: az Országgyűlés korábbi elnökét, az egykor a Fidesz frakcióvezetőjeként is ténykedő Áder Jánost találná a legjobb választásnak.

Áder jelöltségét erősítheti Orbán Viktor reggeli megszólalása a közrádióban. A kormányfő a másfél hét múlva esedékes államfőválasztással, illetve a Fidesz-KDNP jelöltjével kapcsolatban úgy fogalmazott: "semmilyen meglepetés nem lesz" az ügyben.

Schmitt Pál április 2-án mondott le a köztársasági elnöki tisztségről, miután néhány nappal korábban a Semmelweis Egyetem szenátusa megfosztotta őt kisdoktori címétől.

MSZP: Lázár a levegőbe beszélt

A Fidesz frakcióvezetője nem tartotta be korábbi ígéretét, miszerint a nagyobbik kormánypárt pénteki elnökségi ülése után tájékoztatja a frakciókat az új köztársasági elnök megválasztásának eljárásáról - közölte a szocialisták frakcióvezető-helyettese.

Lukács Zoltán hozzátette: határozattervezetet nyújtanak be az Országgyűlésnek, amely szerint az államfői tisztségre jelölt politikusnak be kell tartania a demokrácia írott és íratlan szabályait, a sokféleséget tiszteletben tartva kell kifejeznie a nemzet egységét, és ki kell állnia az emberi jogok mellett.

Elvárásként fogalmazzák meg, hogy az új köztársasági elnök szuverén, konszenzuskereső és kompromisszumteremtő személyiség legyen, és ne pártpolitikus. A szocialisták korábbi kezdeményezésüknek megfelelően azt javasolják majd, hogy a parlament négyötödös többséggel válasszon köztársasági elnököt.


 

Forrás: MTI

Keresés