A Heti Válasz húsz, szakmájában kiemelkedő közéleti embert kért fel az elmúlt ciklus elemzésére és arra, hogy árulja el, kire szavaz április 6-án.

A hetilap körkérdésére válaszolt: Babarczy Eszter, Freund Tamás, Hajós András, Jankovics Marcell, Kiss-Rigó László, Kovács „Kokó" István, Kukorelly Endre, Lantos Csaba, Lánczi András, Lányi András, Lovasi András, Maróth Miklós, Mellár Tamás, Papp Lajos, Salát Gergely, Skrabski Fruzsina, Szörényi Levente, Tamás Gáspár Miklós, Tőkéczki László, Vizi E. Szilveszter.

Az olykor terjedelmes válaszok legjellemzőbb mondatait közöljük.

Babarczy Eszter (kritikus, esztéta)

„Kádár is népszerű volt, Orbán se veszít választást pusztán azért, mert átveri az országot és aláfekszik Putyinnak. De egy újabb kétharmadot nem ártana megakadályozni, gondolom, befogott orral tehát a körzetben legesélyesebb ellenzéki jelöltre fogok szavazni – minden botrány ellenére ez a Kormányváltó Szövetség jelöltje lesz.”

Freund Tamás (agykutató)

„Az erkölcs és etika mentőövét kell dobni a demokráciának, mert anélkül zsákutcába jutunk, közösségeink széthullanak, az egyéni érdekek hajszolói példaképpé, a megveszthetőség mindennapossá, a keresztény értékrend lejáratottá válhat.  A szélsőségektől mentes nemzeti oldal által hirdetett program az, amely ezt a tendenciát négy éve fékezi…”

Hajós András (zenész, humorista)

„Én az elmúlt négy évben elveket, ügyeket és képviselői egyéni teljesítményeket figyeltem. Döntésemet leginkább az LMP szakadása nehezíti, mert most az LMP-ben és az Együtt-PM tájékán is találok támogatandó elveket jelölteket.”

Jankovics Marcell (filmrendező, művelődéstörténész)

„Az eredménytől azt várom, hogy a Fidesz-KDNP szövetség nyerje meg a választásokat, mind a hármat. Nem kicsit, nagyon. A Fideszre szavazok 1994 óta. Hogy miért? Azért, mert kisebb-nagyobb botlásai ellenére még mindig az egyetlen párt, amely szerintem jó úton halad, és nem csak esélye van rá, hogy meg tudja valósítani az ország javát szolgáló céljait, hiszen már eddig is bizonyított.”

Kiss-Rigó László (katolikus püspök)

„Az elmúlt négy évben a kormány elkezdte kijavítani és befejezni a deformált rendszerváltást. Bár ezen többen gúnyolódtak, ehhez számos területen szükséges volt a kétharmad támogatásával levezényelt, vér nélküli forradalom és szabadságharc. Nincs más olyan politikai erő, amely a már eddig is látványos eredményeket elérő folyamatot hatékonyabban befejezhetné.”

Kovács „Kokó” István (ökölvívó olimpiai bajnok)

„A mostani ciklusban jobb volt az irány, mint a megelőző kettőben, ám hogy valóban az volt-e, újabb négy év után tudnánk megmondani. Akkor már végképp nem lehet majd visszafelé mutogatni. Ezért is remélem, hogy a jobboldal újra megkapja a felhatalmazást.”

Kukorelly Endre (író)

„Nyernek (praesens imperfectum), mert túl kevesen tudják e hazában, hogy a politika a szabadság terepe. Hogy az a szabad ember, az él jól (eudaimónia), aki nem fél a túlélést biztosító házból/ háztartásból (oikosz), kilépni az agorára, közügyekben ágálni.”

Lantos Csaba (üzletember)

„A Fideszre szavazok, ahogy mindig is tettem. Többet ennél most nem szeretnék mondani.”

Lánczi András (filozófus)

„1990 óta mindig elmentem szavazni. Eddig mindig tudtam, mi volna a jobb, mi a rosszabb. Tudom, a 2010 előtti kormányzás, melynek vezetői újra a hatalmat ostromolják, kis híján tönkretette a hazámat. Ami most van, jobb, mint amit a jelenlegi kihívók akár elképzelni is tudnak.”

Lányi András (író, filozófus)

„Köszönöm a megtisztelő felkérést, de nem ezt az alkalmat és nem ezt a terjedelmet fogom választani ahhoz, hogy kifejtsem, 25 éve stabil (bár szkeptikus) Fidesz-szavazó létemre most miért megyek mégis inkább kirándulni április 6-án.”

Lovasi András (zenész)

„Ordas hülyeségeket beszélni, amire már senki nem kiált fel, senki nem emeli fel a fejét semmire – beletompoltunk valami belterjes ostobaságba, a kis magyar zárványlétbe, az összekacsintásba, hogy te is sáros vagy, én is. jaj de jó, koszoljuk be még azt is, ami még fehérnek tűnik, mert az olyan csibészes. Nincs tágasság, nincs távlat. A jobbik részünk van oda. Ja, amúgy ha elmegyek, az LMP-re fogok szavazni.”

Maróth Miklós (orientalista, akadémikus)

„A politikatörténet szinte csak megvalósítatlan választási programokat ismer. Ezért érdekesebbek az értékek, amelyek a pártokat mindennapi politikájukban vezetik. Számomra a család, az élet tisztelete, a társadalmi szolidaritás, a nemzeti érdekek képviselete a legfontosabb, és mindez a Fidesz politikájában áll a középpontban.”

Mellár Tamás (közgazdász)

„Ma az ország rosszabb helyzetben van, mint négy éve volt, és sajnos jobb állapotban, mint amilyenben lesz négy év múlva. A legkisebb rossznak a jelen helyzetben az LMP-t tartom. Ha elmegyek választani, akkor valószínűleg rájuk fogok szavazni.”

Papp Lajos (szívsebész)

„Örömmel ismerem el tévedésemet: az Orbán Viktor vezette kormány építi az utat Istenhez, gyarapítja önbecsülésünket és a magyar nemzet tekintélyét. Szelet vetettek és vihart arattak, de a vihar csak a korhadt, terméketlen ágakat törte le. Hazánk fája tisztul, erősödik. Ezen az úton kell továbbhaladni.”

Salát Gergely (sinológus, egyetemi oktató)

„A baloldal már a rajtvonalnál nyakig beleragadt saját trutymójába, a nyertes személye tehát nem kérdés. Így a Fidesz nálam most büntibe kerül az arroganciájáért, az LMP-re szavazok, mert ugyan jobban szeretem a nagy és büdös autókat, mint a fákat, de Schiffer András következetességét tisztelem, és egyszer söröztem egy jót egy zöld politikussal.”

Skrabski Fruzsina (filmkészítő)

„Igazából nem változtatom meg a szavazatomat, ugyanarra a pártra voksolok, mint négy éve, mert nem csalódtam. Vannak kifogásaim a kormányzásukkal kapcsolatban, mert nem tették nyilvánossá az ügynöklistákat, és sok értékes szerkesztőség nem részesül az állami reklámbevételekből. Nem a kormányzás, hanem az igazságszolgáltatás bűne, hogy Biszku Béla most sem azért áll bíróság előtt, mert belügyminiszterként felelős több száz ember kivégzéséért és több ezer ember meghurcolásáért.”

Szörényi Levente (zenész)

„Az, hogy ne parancsolgassanak, hogy méltányosan járjanak el velünk, számomra is fontos cél. A leigázottságot nehezen viselem akkor is, ha kardok, tankok, netán bankok segítségével valósul meg. Most szerencsére fegyverek nem ropognak, Orbán politikai szabadságharcát viszont érdeklődéssel vegyes tisztelettel figyelem, és ott segítem, ahol tehetem.”

Tamás Gáspár Miklós (filozófus)

„A 2014. tavaszi országgyűlési választásoknak három fő esélyese van:

  1. MSZP & Tsai. Hanyatlás.
  2. Fidesz& Tsai. Zuhanás.
  3. Jobbik & csapatai. Szabadesés. (…)

Magyarország elszigetelt páriaállam. A mindebben bűnrészes kormányra diadal vár. Mindegy, kire szavazok.”

Tőkéczki László (történész)

„A Fideszre fogok szavazni, hogy Magyarországnak ne helytartó kormánya legyen. Azért adom voksom Orbán Viktor pártjára, hogy a magyar emberek érdekei szerint történjenek a kormányzati lépések. Azért, hogy a parlament munkáját ne olyan globális érdekek irányítsák, amelyeket a magyar emberek nemhogy nem befolyásolhatnak, de még csak át sem láthatják őket.”

Vizi E. Szilveszter (agykutató)

„A mostani kabinet középjobb retorikával szociálisan érzékeny középbal gyakorlatot valósított meg, ezért én voksommal zöld utat adok a folytatásra. Nagyon örülök, hogy a miniszterelnök szókincsében megjelent a magyar szellemi tőke mint értékteremtő, a gazdaság motorjának számító erő.”

 

Forrás : www.hir24.hu

http://valasztas2014.hir24.hu/valasztasi-hirek/2014/03/27/labaval-szavaz-az-osfideszes/#a3

Keresés