Több ezren, köztük szurkolók, barátok, hozzátartozók köszöntötték a hazatért magyar olimpikonokat hétfő délután a budapesti Syma-csarnokban.


Ezrek fogadták az olimpia magyar hőseit
A lólengés londoni bajnoka, Berki Krisztián (Foto: MTI)

Az olimpikonokat  már a parkolóban megrohamozták a rajongók, ezért az ötkarikás játékokat 17 éremmel (8 arany, 4 ezüst, 5 bronz) záró sportolók hivatalos köszöntése félórás csúszással kezdődött meg.

Elsőként kislányával a karján a negyedik helyen végzett férfikézilabda-válogatott balátlövője, Nagy László lépett a terembe, azonnal körülvették a szurkolók, hogy autogramot kérjenek tőle, csakúgy, mit a 200 méteres mellúszásban világcsúccsal olimpiai aranyérmes Gyurta Dánielt.

A hangulatot a tarjáni rezesbanda fúvósai fokozták, akik a bronzérmes cselgáncsozó, Csernoviczki Éva tiszteletére jöttek Budapestre.


Csernoviczki Éva szurkolótábora (Fotó: MTI)

Az eseményen megjelent Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Borkai Zsolt MOB-elnök, Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke és Czene Attila sportpolitikáért felelős államtitkár.

„Nincs miért szégyenkeznünk – mondta Borkai Zsolt. – A magyar olimpiai csapat tagjainak több mint ötven százaléka pontszerzőként tért haza. Azért is büszkék lehetünk rájuk, mert nemcsak eredményeikkel, hanem viselkedésükkel és cselekedeteikkel is kivívták a világ elismerését" – folytatta a MOB elnöke, aki megköszönte az edzők, az egészségügyi munkatársak és a családtagok, hozzátartozók áldozatos munkáját, a szurkolók támogatását.

Beszéde zárásaként azt kérte a szurkolóktól, hogy a közeljövőben is legalább úgy szeressék a magyar olimpiai csapat versenyzőit és edzőit, ahogyan most, mert megérdemlik.

Semjén Zsolt beszédében kiemelte a sérülten is tovább küzdő cselgáncsozó Joó Abigélt: „Nagyszerű példát mutatott nekünk kitartásból."

A,politikus említést tett a kalapácsvető Pars Krisztiánról is, aki győzelme után elhunyt nevelőedzője, Németh Pál arcképét mutatta fel, illetve Gyurta Dánielről, aki aranyérmének másolatát elhunyt sporttársa, a norvég Alexander Dale Oen szüleinek ajánlotta fel.

Augusztus 20-án, a Puskás Ferenc Stadionban rendezendő Gyulai István Atlétikai Emlékversenyen 19 órakor kezdődik a magyar olimpikonok hivatalos állami köszöntése.

Olimpikonok egy mondatban a versenyről, a fogadtatásról

Szabó Gabriella, az aranyérmes női kajaknégyes tagja azt mondta, hihetetlenül boldognak érzi magát. "Nagyon vártam ezt az eredményt, és titkon számítottam is rá".

A kajaknégyessel szintén aranyérmes, ám a kettes hajóban "csak" második Kovács Katalin bevallotta, egyelőre még hullámzóak az érzései, ha visszagondol a Londonban történtekre. "Az idő majd begyógyítja a sebeket. Az a fontos, hogy csak a jóra emlékezzünk. Már megszoktam, hogy rendszeresen egy arannyal és egy ezüsttel térek haza az olimpiáról".

Szintén sokan faggatták Douchev-Janics Natasát, aki megnyugtatta a rajongókat, mindössze pár hetet fog pihenni, utána megkezdi a felkészülést. "Örülök, hogy csak két hétig tart a pihenő, mert a hosszabb kihagyás után nekem mindig nehezebb a visszatérés" - mondta, majd hozzátette: számított rá, hogy valamikor véget fog érni a győzelmi sorozata, de nagyon sajnálja, hogy ez pont Londonban történt meg.

Harsányi Gergely arról beszélt, hogy a londoni negyedik hely elképesztően jó eredmény a magyar férfi kézilabda válogatottól. "Sajnálom, hogy nem sikerült előrébb végeznünk, mert a dobogós helyezéssel örökre beírhattuk volna a nevünket a magyar férfi kézilabdázás történelmébe".

Pálvölgyi Miklós, az öttusázók szövetségi kapitánya úgy érzi, a bronzérmet nyert Marosi Ádám teljesítménye elismerésre méltó, mert nehéz versenyen, erős mezőnyben harcolta ki a harmadik helyet. "A lányok sajnos megilletődöttek voltak, még túl fiatalok az olimpiához. Az ő idejük Rióban jöhet el".

Ungvári Miklós, az olimpián ezüstérmet nyert cselgáncsozó így fogalmazott: "Nagyon boldog vagyok, de a londoni döntő egész életemet végig fogja kísérni."

A Syma Csarnokban hétfőn történteket a gyerekek körében talán legnépszerűbb Pars Krisztián foglalta össze: "Fantasztikus ez az ünneplés, elképesztően jól sikerült a fogadtatás."

 

Forrás : MTI/Sport24

Keresés