Kovács István, az 1960-as és 70-es évek egyik legnépszerűbb magyar színésze, az Egri csillagok című film Bornemissza Gergelye ma 70 éves. Boldog születésnapot neki !

Kovács István Budapesten született, a Filmművészetin Várkonyi Zoltán növendékeként 1966-ban végzett. Már főiskolás évei alatt, 1964-től játszott Várkonyi Vígszínházában, diplomájának megszerzése után pedig a társulat tagja lett. Az igazgató halála után két évvel, 1981-ben a József Attila Színházhoz szerződött, majd 1983-tól a Kazimir Károly vezette Thália Színházban, illetve az Arizona Színházban játszott, 1991-től szabadúszó.
 
 Kovács István akkor és most. Fotó: retronom.hu és gyfz.huKovács István akkor és most. Fotó: retronom.hu és gyfz.hu

 

Már a kezdetektől romantikus hősöket, szerelmes szerepeket alakított filmen és színpadon. Színházi szerepei közül nagy sikerrel játszotta Moliére Tudós nők című darabjában Klitandert, Pelle János Casanovájának címszerepét, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című zenés darabban Joshuát, Christiant Rostand Cyrano de Bergerac című darabjában. A jó megjelenésű fiatal színészt igazán népszerűvé (de még milyen népszerűvé!) filmszerepei tették, a hatvanas évek végén hetente huszonötezer (!) levelet kapott- persze főleg női rajongóitól. Leghíresebb szerepei közé tartozik a Várkonyi rendezte, 1968-ban forgatott Egri csillagok Bornemissza Gergelye és a két évvel korábbi Kárpáthy Zoltán címszerepe, szerepelt az 1964-es A kőszívű ember fiaiban, az 1980-ban megjelent A pogány Madonna és az 1986-os Akli Miklós című filmekben is.
 

Egri csillagok: tegye fel a kezét, akivel nem nézették meg legalább háromszor! Fotó: tv.animare.hu

Egri csillagok: tegye fel a kezét, akivel nem nézették meg legalább háromszor! Fotó: tv.animare.hu

 

A televízióban is foglalkoztatták, ő játszotta a Szomszédok Desiréjét; játszott az Abigélben és a Petőfi életéről készült sorozatban, és több tévéfilmben. Színházi rendezőként is megmutatta magát: a Tizenkét dühös embert az Új Színházban, A csúnya lányt a Turay Ida Színházban vitte színre. Saját elmondása szerint nem bánta meg, hogy szabadúszó lett, mert így minden évben kapott legalább egy olyan jó szerepet, amit társulati tagként nem játszhatott volna el. Az sem zavarja, hogy már nincs állandó reflektorfényben, számára ugyanis nem a több publicitás, hanem a több, jobb munka hiányzik. Nekünk meg a jó magyar filmek! Sebaj: idén jön több mint egy tucat új film jön ki. Reméljük, neki is tetszeni fognak.
 

 

Forrás : MTI

Szerző : Naomi

http://mozi.hir24.hu/hirek/20140507/70-eves-a-filmbeli-bornemissza-gergely

 

Keresés