Járványszerűen terjed a szexfüggőség

Amerikában már több mint 9 millióan vannak azok, akiket a betegséggel kezelnek.

     Igaz, még mindig sokan vannak azok, akik kételkednek. Szerintük a szexfüggőség egyáltalán nem egy létező betegség, hanem a kényelmes emberek mentsége, akik képtelenek kontroll alatt tartani vágyaikat. Pedig a betegség a szakértők szerint – amellett, hogy nyilván jó üzlet – komoly. Csakúgy, mint az alkoholisták, a dohányosok vagy épp a drogfüggők esetében, hajszolja a beteget, egészen addig, amíg ki nem elégíti a szükségleteit.

     Éppen ezért a szexfüggők együttlétei egyáltalán nem az érzelmekről szólnak, és a minőségüket illetően is eltérnek a hagyományos szexuális aktusoktól, a cél ugyanis az, hogy minél gyorsabban, minél kevesebb „macerával" a végére érjenek. A legfrissebb statisztikák szerint a betegség ma már nem elsősorban a középkorúakat érinti, a szexfüggőségben szenvedők az elmúlt évtizedben egyre többször a fiatal, 20-30-as korosztályból kerülnek ki.

     Amerikában összesen 9 millió embert érint, vagyis a függőség mostanra már a teljes lakosság 3-5%-át érinti. A szexfüggőség járványszerű terjedéséért a szakemberek az internet miatt egyre könnyebben hozzáférhető pornót teszik felelőssé, és figyelmeztetnek, hacsak nem történik változás, a betegség komolyabb probléma lesz, mint azt most el tudjuk képzelni.

     Magyarországon a helyzet egyelőre még nem ilyen súlyos, annak ellenére, hogy a szexfüggőség itthon sem ismeretlen fogalom, hiszen egyre több hazai ismert ember rukkol elő a meglepő vallomással. A szexuálpszichológusoknak az a tapasztalata, hogy a többség nem kér segítséget - évente csupán egy-két ember fordul orvoshoz -, mert maguknak sem ismerik be szívesen, hogy gondjuk van. Az erre vonatkozó statisztikák szerint a 6,7 milliós felnőtt lakosságból egyébként 400 ezer embert érinthet a szexfüggőség, akik az orvosok mellett az Anoním Szex- és Szerelemfüggők nevű csoporttól kérhetnek segítséget.

Forrás: Newsweek

Keresés