A francia Riviéra a világ legvonzóbb és egyben legdrágább nyaralóhelye. Az oroszok kereslete egyre meghatározóbb a luxusingatlanok világpiacán, az amerikaiak viszont inkább a közelükben vásárolnak maguknak második otthont.

A Wealth-X szakértő cég adatai szerint 2009 és 2012 között 34 százalékkal nőtt azok száma a világon, akik 30 millió dollár (6,5 milliárd forint) feletti vagyonnal rendelkeznek. 2013-ban számuk további 6 százalékkal nőtt, és 199 235-re emelkedett, összvagyonuk pedig elérte a 28 ezer milliárd dollárt. Ez 2 ezer milliárd dolláros vagyonbővülést jelent egy év alatt, ami több, mint India bruttó hazai terméke.

Az ultragazdagok növekvő száma abban is megmutatkozik, hogy nő a kereslet a világ legfelkapottabb pihenőhelyein a luxusingatlanok iránt. A Savillis és a Candy & Candy nevű cégek a Deutsche Asset & Wealth Management segítségével 60 olyan helyet azonosítottak a világon, ahol a milliomosok szívesen töltik a szabadidejüket.

alt

Saint Tropez-ban alig férnek el a jachtok

Forrás: AFP/Guido Alberto Rossi

Az ilyen luxusenklávék kiválasztása függ az illető érdeklődési körétől, de meghatározzák az adott országban jellemző szokások is. Észak-Amerikában, ahol a világ legtöbb szupergazdagja található, a második otthont inkább az országon belül vagy ahhoz közel, például a Karib-tengeren választják ki maguknak a milliomosok, hiszen így is rendkívül változatos természeti adottságokat találhatnak.

A luxusingatlanok piacát a világon sokfelé az orosz vásárlók kereslete határozza meg. A legtöbben a mediterrán térségben vesznek maguknak második otthont, főként Dél-Franciaországban és Olaszországban, de egyre többen érdeklődnek például Montenegró iránt is. Amerikai társaiktól eltérően ők azonban sokkal nyitottabbak a távolabbi befektetésekre is, sokan szereznek ingatlant az Egyesült Államokban és a Karib-tenger kis szigetein is.

A közel-keleti vásárlók - nem meglepő módon - a legfontosabbak Dubaj és Abu-Dzabi luxuskínálatának felszippantásában, de aktívak a mediterrán térségben is, a spanyolországi Marbellán és a szardíniai Costa Smeraldán például meghatározó a szerepük.

Ázsiában lakik a szupergazdagok negyede, körükben azonban nem olyan divat luxusingatlant vásárolni a világ népszerű nyaralóhelyein. Ha mégis, akkor a thaiföldi Phuket vagy az indonéziai Bali jön leginkább szóba, de az ázsiai gazdagok nem értékelik olyan nagyra a napfényt és a tengert, mint más társaik. Kínában például, amelynek tehetős rétege egyre erősödik, többre értékelik a városi ingatlant, mint a vidékit.

alt

Aspen történelmi negyede az Egyesült Államok legfelkapottabb helye

Forrás: AFP/Frilet Patrick

Az elemzők elkészítettek egy rangsort is a világ legfelkapottabb nyaralóhelyeiről, amelyet egy négy tényezőből álló index alapján állítottak össze. A figyelembe vett tényezők a luxus-lakóingatlanok átlagos ára, a luxushotelek legmagasabb ára, a nemzetközi vonzerő és a hely exkluzivitása.

A lista első helyén a francia Riviéra, azaz a Cőte d'Azur (Azúr-part) szerepel, amely a Földközi-tenger partvidékének Marseille-től Mentonig terjedő, 120 kilométeres szakasza. A parton sorakozó villák látványa valóban lenyűgöző, ám az Origo nyáron ott járt munkatársának beszámolójából kiderül, hogy nemcsak a szupergazdagoknak nyújt élményeket.

Itt pihennek a gazdagok : (Prime Enclave Index)
1.    Cőte d'Azur, Franciaország
2.    Costa Smeralda, Italy
3.    St. Barts
4.    Aspen, USA
5.    Monaco
6.    Barbados
7.    St. Moritz, Svájc
8.    Seychelles
9.    Maldív-szigetek
10.    Comói-tó, Olaszország
11.    Monterey-félsziget, USA
12.    Gstaad, Svájc
13.    Emirates Hills, Dubaj
14.    Verbier, Svájc
15.    Palm Beach, USA
16.    Vail, USA
17.    Velence, Olaszország
18.    Malibu, USA
19.    Courchevel, Franciaország
20.    Canouan, St. Vincent & Grenadines

 

Forrás : www.origo.hu

http://www.origo.hu/utazas/hirek/20131017-ide-jarnak-pihenni-a-szupergazdagok.html?sec-3

Keresés