A speciális eljárással kezelt textília képes elektromos áram tárolására.

 

A véges teljesítményű akkumulátorok sokunk életét keserítik meg - örülhetünk, ha egy napig kibírják töltés nélkül. A mai napig várunk a technológiai áttörésre, miközben időnként felkapjuk a fejünket olyan megoldásokra, melyek vízzel, mozgással, vagy kémiai megoldások útján próbálják megoldani a mobilok energiaellátását.

A legutóbbi, életképesnek tűnő megoldás a Dél-Karolinai Egyetemen gépészmérnökeként dolgozó Xiaodong Li professzortól ered, aminek megvalósításához egy teljesen hétköznapi dologra van szükség: egy pólóra. A helyi boltban megvásárolt ruhadarabot elsőként fluor oldatba áztatták, majd szárítás után egy oxigénmentes környezetben magas hőmérsékleten felhevítették, tulajdonképpen megsütötték. A végeredmény az igazán érdekes: az eljárás után a textília megtartotta rugalmasságát, az anyagot alkotó szövetek azonban átalakultak aktív szénné.


Xiaodong Li professzor

Xiaodong Li professzor


A tudósok a póló apró részeit elektródaként használva rájöttek, hogy az így keletkezett anyag kondenzátorként viselkedik, vagyis elektromos töltést képest raktározni. Innen már csak egy lépés az az elgondolás, hogy a megfelelő kiegészítők és eljárás kialakításával saját ruhadarabjainkkal tölthetjük elektromos berendezéseinket, például a mobiltelefont.

Az így létrejött szuperkondenzátor rendkívül tartósnak mutatkozott - több ezer feltöltési és lemerítési ciklus után a teljesítmény mindössze 5%-al csökkent, vagyis valóban ígéretes megoldásról van szó. A professzor már a jövőbe tekint, amikor azt nyilatkozta, hogy „ruhában járunk minden nap. Könnyen elképzelhető, hogy egy nap a testünkön viselt ruházat folyamatosan tölti a nálunk lévő mobilt, vagy iPad-et." Akit érdekelnek a részletek, az ebben a dokumentációban mindenről pontos infókat kap. Figyelem, erős angol nyelvtudás szükséges !

 

Forrás : www.technet.hu

Szerző : Horváth Balázs

Keresés