Mikrorészecskék közvetlenül a véráramba történő juttatásával úgy is megoldható a szervezet oxigénellátása, hogy nincs légzés.

Elsőre úgy hangozhat, mintha egy sci-fi film valamelyik jelentéből csentünk volna hírt, de szerencsére nem erről van szó. Sokkal inkább az elmúlt évek egyik legnagyobb orvosi áttörésével állunk szemben, mely milliók életét mentheti meg.


A Bostoni Gyermekkórház csapata által kifejlesztet eljárás 15 és 30 perc időtartamban képes oxigénellátást biztosítani a szervezetnek úgy, hogy jelentős légzési elégtelenségek, vagy légzésleállás következett be. Ez elég időt adhat az orvosoknak és a sürgősségi személyzetnek ahhoz, hogy cselekedhessenek a szívinfarktus, vagy agyi sérülések veszélye nélkül.


 

Az eljárást sikeresen tesztelték olyan állatokon, melyek kritikus légzési rendellenességet mutattak, így tehát amikor az orvosok befecskendezték a véráramba a folyadékot, a a véroxigén szint közel normálisra állt vissza, biztosítva az értékes perceket, melyek az élet megmentéséhez szükségesek. A múltban már kísérleteztek hasonló megoldással, de akkor sajnos a sejtek oxigénfeltöltése helyett gázembólia következett be, így akkor az eljárás nem volt sikeres. John Kheir, a Bostoni Gyermekkórház kardiológiai orvosa szerint most azért értek el sikereket, mert deformált részecskéket használtak, buborékok helyett. A deformációval ugyanis sokkal nagyobb felületet érnek el, ami hozzájárul a nagyobb mennyiségű gázcseréhez, melyek egyébként feltorlódnának az erekben.

 

Forrás : www.technet.hu

Szerző : Szőlősi Tibor

Keresés