iOS 6, Retina kijelzős Macbook, OSX Mountain Lion - Apple WWDC 2012


Véget ért a 2012-es WWDC keynote, ahol rengeteg újdonságot tudhattunk meg az Apple készülő megoldásairól !

A showt stílusosan Siri nyitotta, aki eltolt pár androidot gyalázó viccet, majd felkonferálta Tim Cook urat, aki mint az köztudott, Steve Jobs utódja az Apple élén. Első körben az App Store volt terítéken, melyről kiderült, hogy immáron 650 000 alkalmazást tartalmaz, köztük 225 000 olyat, mely kifejezetten iPad-re készült. Az eddigi össz letöltési szám már 30 milliárdnál tart.

Az App Sotre 400 millió beregisztrált accountot tudhat magáénak, melyek mindegyikéhez van rendelve bankkártya - vagyis egy kattintásra vannak a vásárlástól az emberek. Ez egy nagyon fontos szempont a fejlesztők számára.
Eddig összesen 5 milliárd dollárt fizettek ki a fejlesztőknek, vagyis egy egész kis külön iparágnak nevezhető az Apple ökoszisztémája. Az App Store 32 új országba látogat el hamarosan, így már nem kevesebb, mint 155-ben lesz elérhető.

Ezután, egy kisebb videóban mutatták be, hogy miért olyan jó iOS-re fejleszteni. Mivel ez főleg a fejlesztőknek szólt, túlságosan nem térnénk ki rá.
Tim Cook megköszönte a fejlesztőknek a rengeteg applikációt, amit az iOS rendszerére írtak.

Macbook

Első körben a Macbook Air és Macbook Pro notebookok frissített variánsáról volt szó. Természetesen mindkét újdonság 2012-es generációja már Ivy Bridge processzorokkal érkezik (i5 és i7), új GPU-val (HD4000), akár 8/16 GB memóriával, és USB 3 csatlakozókkal.

Az új Macbook Pro!

Az új Macbook Pro!


Az új Air maradt 11" és 13" méretű - előbbi 1366x768-as felbontású, utóbbi pedig 1440x900-as. A mai naptól kapható gépek 999$-tól indulnak, konfigurációtól függően.
A Pro is Ivy Bridge alapokon nyugszik, de itt már van lehetőség dedikált GPU igénylésére is, méghozzá az Nvidia GT650M személyében. A 13"-as változat 1280x800-as, a 15-ös pedig 1440x900-as felbontással operál. Áruk 1199 dollártól indulnak, méret és CPU függvényében.

A lényeg viszont a teljesen új 15,4"-os Macbook Pro, melynek fő attrakciója a Retina Display, minek felbontása nem kisebb, mint 2880x1800. Ez 220PPI-t, és 5,184,000 pixelt jelent. Összehasonlításképpen egy mai FullHD TV felbontása 1920x1080. A kijelző bár fényes maradt, de sokkal kevésbé tükröződik, mint elődei.
Maga a ház is vékonyabb lett - pontosan negyedével keskenyebb a gép, mint az előző Pro, de a súlya is megszégyeníti az összes eddigi Apple gépet.


Az akkumulátor új, aszimmetrikus elrendezést kapott, így még jobban ki tudták használni a házban rendelkezésre álló helyet. Az optikai meghajtó kikerült a gépből, csak úgy, mint az Ethernet port - bár utóbbi visszanyerhető egy Thunderboltos átalakítónak hála.
Processzorból egy 2,7 GHz-es i7 jutott a gépbe, mely mellé akár 16 GB RAM is társulhat. A VGA itt is egy GT 650M formájában jelentkezik.
Adatainkat a 768 gigabájtos SSD-n tárolhatjuk, mely az alaplapra van integrálva, így cseréje nem lehetséges.
A billentyűzet kapott egy kis háttérvilágítást is.

Az új, Retina kijelzős Macbook Pro ettől a perctől megvásárolható.

OS X Mountain Lion

Erről a rendszerről nem derült ki túl sok újdonság, mivel ezt már korábban is megmutatták nekünk.
Kiderült viszont, hogy 66 millió Mac felhasználó van a világon, ami 3x annyi, mint amennyi 5 évvel ezelőtt volt. Ezen userek 40 százaléka már az új, Lion rendszert használja.
Az iCloud is nagyon sikeres - 125 millióan használják napi rendszerességgel. Pontosan ezért, nagyon sok dolgot behúznak az iCloud-ba, mint például a Reminders, a Notes, vagy a Documents alkalmazásokat. Ennek köszönhetően minden Apple eszközünkön azonnal ott vannak az adataink, attól függetlenül, hogy melyiken kreáltuk azokat.
Új értesítési központot is kapott az OS X, ami mondhatni teljesen megegyezik az iOS 5-ben debütált testvérével. A lenyíló ablakban az új e-mailektől kezdve a Twitter reakcióig mindent azonnal megtekinthetünk.

Hangalapú diktálást is integráltak a rendszerbe, ami sajnos nem összetévesztendő a Sirivel, de ennek ellenére használható bármilyen szövegbevitelre, legyen szó akár Facebook kiírásokról, vagy MS Office szövegszerkesztésről.

A Safari is kisebb ráncfelvarráson esett át - mostantól a bármilyen Apple eszközünkön végzett böngészés történetét visszakövethetjük a desktop gépünkön is, és akár az iPhone-on nyitva hagyott tabokat is megnyithatjuk, egy gombnyomással. Ezt a rendszert szintén az iCloud szolgálja ki. Maga a böngészés jóval folyamatosabb lett, hála az új scrollozási megoldásnak, mely sima, és gyors görgetést tesz lehetővé.


A Power Nap egy új funkció, mely lehetővé teszi, hogy a notebook alvó állapotban is szinkronizáljon. Amennyiben töltőn van, még biztonsági mentéseket is tud készíteni, teljesen magától. Az ígéretek szerint ez mondhatni nem fogyaszt semennyit, és még csak fel sem pörög tőle a ventilátor, vagyis szó szerint síri csendben végzi a dolgát.

Az Airplay is továbbfejlődött. Az ezzel kompatibilis eszközökre (pl Apple TV) egy kattintással ki lehet tenni a kijelzőn látható dolgokat, és adott esetben a hangot is. Elfelejthetjük tehát a felesleges HDMI kábeleket.

A GameCenter nevezetű iOS szolgáltatási is ellátogat OS X-re, és vele együtt rengeteg játék is, amik crossplatform játszóak lesznek, többjátékos módban, akár iPad, vagy iPhone ellen is. Azt most hagyjuk, hogy ez mennyire fair, de mindenesetre lenyűgöző. A demonstrációban egyébként Stig is részt vett, aki a Top Gear arcnélküli versenypilótája (persze a színpadon nem az igazi Stig volt, de úgy öltöztették fel az embert).

A Mountain Lion a következő hónapban válik elérhetővé, és 19,99 dollárba fog kerülni. Amennyiben ma, vagy később veszünk Apple gépet, akkor a frissítést ingyen elvégezhetjük.

iOS 6

A nap másik nagy leleplezése az iOS 6 volt - bár magának a rendszernek a bejelentését eddig is tényként kezeltük.
Kiderült, hogy az iOS 5-öt már az iOS eszköz tulajdonosok 80 százaléka használja - ez azért elég jó arány annak tudatában, hogy 364 millió iOS-es kütyüt adtak el eddig.

Elsőként a Siriről volt szó, mely komoly frissítést kap. Egyrészt, már tud közvetlenül alkalmazásokat is indítani, ami eddig furcsa hiányosság volt.
Sport, éttermi, illetve filmes adatbázisa is elég combos fejlődésen esett rá. Most már pl. konkrét baseball játékosok adott meccsen nyújtott teljesítményéről is részletes adatokkal tud szolgálni a kisasszony. Az éttermi funkciókat a Yelp közreműködésével hozza házhoz az Apple.
A legfontosabb viszont ezzel kapcsolatban, hogy az iOS 6-tal az új iPad is megkapja a Sirit. Hurrá?

Elég komoly Facebook integrációt kapott a rendszer - ahogy arról már korábban is szóltak a pletykák. A népszerű közösségi oldalra mostantól akár közvetlenül a galériából, a böngészőből, vagy a térképről is küldhetünk frissítéseket, de az API nyitott, vagyis bárki behúzhatja a megosztási opciókat a saját alkalmazásába.
A kontaktlistát is szinkronizálja a Facebook, ami hasonlóan működik, mint az Android esetében is.


A telefonálás végző alkalmazáson is fejlesztett az Apple; mostantól ha olyan helyen vagyunk, hogy éppen nem tudunk egy hívást fogadni, akkor 2 érintéssel küldhetünk előre konfigurált válaszüzenetet, vagy jelezhetjük a telefonnak, hogy később értesítsen minket a kihagyott hívásról. Az utóbbi feature a helyzetünk meghatározáson alapszik, vagyis ha a telefon érzékeli, hogy jelentősen eltávolodtunk a hívás pillanatában való tartózkodási helyünktől (pl.: ahol a tárgyalás volt), akkor azonnal szól.

DND (Do Not Disturb) módot is építettek a rendszerbe, ami kikapcsolja az értesítések hangját, és a kijelző sem fog felvillanni frissítéskor.

A Facetime sok idő után végre mobilhálózaton keresztül is elérhető lesz!


Ha szeretnénk egyes embereket ignorálni, akor időszakosan letilthatjuk a tőlük érkező hívásokat. Igen részletes szabályzatot tudunk erre beállítani, így akiket sokan zaklatnak, azoknak sok örömteli percet szerezhet ez az új funkció.

Az iOS Safarija is fejlődött - az előbb említett iCloud támogatás itt is megvan, sőt, tudunk Reading Listet is létrehozni, ami előre megadott weboldalak letöltését jelenti - így ha nincs éppen net, akkor is tudunk olvasgatni.
Ha olyan weboldalra tévedünk, aminek van natív alkalmazása is, akkor az egyből felajánlja, hogy töltsük le a megfelelő appot - ha ez megtörtént, a weboldal átadja az URL-t az appnak, és onnan folytathatjuk a böngészést, ahol abbahagytuk.

Új fénykép streaming szolgáltatást is kapott az iOS: ha készítünk egy képet, azonnal meg tudjuk adni, hogy mely ismerőseinkkel ossza azt meg a készülék.

VIP listát is össze tudunk rakni a kontaktjainkból. Az ezen emberektől érkező értesítéseket kiemelt helyen fogja kezelni az iOS - legyen szó akár Twitter bejegyzésről, vagy sima SMS-ről.

Egy új alkalmazás, a Passbook is integrálásra került a rendszerbe. Itt reptéri beszállókártyákat, éttermi kuponokat, és hasonló dolgokat „tárolhatunk". Egyelőre előbbit csak az United nevezetű Egyesült Államok béli légitársaság támogatja, de hamarosan többen is fogják. Az alkalmazás nem csak, hogy menti a beszállókártyát, de amint elérhető az információ, kiírja, hogy melyik kapuhoz kell menni, de arról is értesít, ha ez idő közben változik.
Másik felhasználási módja például egy Starbucks kávézóban használható ki - itt az előre feltöltött egyenlegünket tudjuk levásárolni az alkalmazás segítségével, mely szimpla QR kód alapon működik - leolvassák a kijelzőt, és kész a fizetés.


A legfőbb újdonság mégis az új Maps, mely immáron nem a Google térképét használja, hanem egy teljesen új, saját fejlesztést. A rendszer nem sokban különbözik a Google Maps-től, viszont valahogy letisztultabb, és simább az egész működése. Van Turn-by-Turn hangos navigáció, műhold nézet, 3D nézet, közlekedési információ, dugó jelentés, és számos egyéb feature, mely teljes mértékben croud-sourced, vagyis a felhasználók által közöld adatok alapján táplált. Ez teljesen névtelenül zajlik, vagyis nem kell aggódni, hogy lekapcsolnak minket, ha gyorsan hajtunk egy adatokat szolgáló iPhone-nal a zsebünkben.

Az iOS 6 ősszel érkezik, és a 3GS, vagy annál újabb telefonokra, a legutolsó iPod Touchra, valamint az iPad 2-re, és az új iPad-re lesz elérhető.


Forrás : www.technet.hu
Szerző : Váraljai Krisztián

Keresés