Tizennégy év előkészítő munkája és három év adatgyűjtése van benne a projektben.

Szerencsés helyzetben vannak azok, akik a hosszú hétvégére intergalaktikus utazást terveznek, ugyanis a NASA segítségével immár nem fognak eltévedni.


A kép egy kozmikus térkép, ami 18.000 képet és 560millió különböző objektumot tartalmaz. Mindez a NASA WISE műholdjának köszönhető, és azoknak a csillagászoknak, akik az adatokkal dolgoztak. Az univerzum infravörös hullámokkal való tanulmányozása azért hasznos dolog, mert azokat a bolygókat, csillagokat, stb. is megmutatja, melyeknek a látható fénye túl halvány ahhoz, hogy hagyományos eszközökkel érzékelhessük.



Az 560 millió objektumban szimpla bolygók és csillagok, de komplex galaxisok is vannak, melyek között olyanok is vannak, amik eddig ismeretlenek voltak. A térkép közepén a Tejút húzódik horizontálisan, belsejében a mi Naprendszerünkkel. A WISE nagyon hasznos, hiszen segítségével számos felfedezés történt, például az Y-törpékkel kapcsolatban, mely egy speciális, rendkívül halvány csillag, amit semmilyen más egyéb módon nem láthattunk, csakis infravörös megoldással.

 

Forrás : www.technet.hu

Szerző : Szőlősi Tibor

Keresés